fighter1983 28.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ktos tam pytal o kolkowanie w materiale poratyzowanym edytujac pozniej "za trudne pytanie dla specjalistow?" nie ... nie ma trudnych pytan generalnie w tej kwestii.W Porothermie i podobnych materialach nalezy po prostu korszystac z kolka z dluga strefa rozporu, i wlasciwie go montowac. Na czym polega wlasciwy montaz takiego kolka? - tu trzeba wykonawcy zwrocic uwage, przy wierceniu w Porothermie nalezy wylaczyc udar w wiertarce.... wtedy otwor powstaje taki, ze kolek trzyma w PTH. Oliwka: w BK zwykly kolek, PCV, krotka strefa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.09.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ktos tam pytal o kolkowanie w materiale poratyzowanym edytujac pozniej "za trudne pytanie dla specjalistow?" nie ... nie ma trudnych pytan generalnie w tej kwestii. W Porothermie i podobnych materialach nalezy po prostu korszystac z kolka z dluga strefa rozporu, i wlasciwie go montowac. Na czym polega wlasciwy montaz takiego kolka? - tu trzeba wykonawcy zwrocic uwage, przy wierceniu w Porothermie nalezy wylaczyc udar w wiertarce.... wtedy otwor powstaje taki, ze kolek trzyma w PTH. Oliwka: w BK zwykly kolek, PCV, krotka strefa Dzięki! Czyli te Koelner KI, które mi na składzie proponują, się nadadzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.09.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 I jeszcze zapytam, skoro tu jesteś. Czy teraz jest jeszcze dobra pogoda na ocieplanie? W tym tygodniu mieli wchodzić, a w prognozie zapowiadają ujemne temperatury nocą w okolicach środa-czwartek... I mam zgryz, nie wiem co robić.. Przesunąć ich na następny tydzień...? Generalnie przed zimą to musi być zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.09.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 spokojnie, az za dobre.cieplej nie bedzie.... ja bym nie przekladal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.09.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 To co zapodane to epoka kamienia łupanego ! patrzajcie na takie coś Widziałem kołki typu eco twist w jakimś PDF na stronie STO. czy ktoś z tutejszych wykonawców wie może jaki jest koszt tego? i czy w ogóle można to dostać w Polsce? skoro o tym piszą, to chyba tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.09.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 spokojnie, az za dobre. cieplej nie bedzie.... ja bym nie przekladal dzięki z odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 28.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Widziałem kołki typu eco twist w jakimś PDF na stronie STO. czy ktoś z tutejszych wykonawców wie może jaki jest koszt tego? i czy w ogóle można to dostać w Polsce? skoro o tym piszą, to chyba tak? Czy można dostać ? pewnie tak. cena? nie znam, ale jak patrzę na ten kołek i wiem ,że to min, STO to stawiam na 5 zł/ szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 No dobra, a tak blisko tematu kołków... Chciałam jeszcze takie listwy podparapetowe zamówić, ale nie wiem, czy to się stosuje? Czy mnie nie wyśmieją na budowie? http://www.domenergooszczedny.eu/pl/listwa-przyokienna/782-listwa-podparapetowa.html (parapety będą z granitu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.10.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 No dobra, a tak blisko tematu kołków... Chciałam jeszcze takie listwy podparapetowe zamówić, ale nie wiem, czy to się stosuje? Czy mnie nie wyśmieją na budowie? http://www.domenergooszczedny.eu/pl/listwa-przyokienna/782-listwa-podparapetowa.html (parapety będą z granitu) No zabawnie moze byc w zasadzie nie stosowane.... moznato spokojnie naroznikiem zrobic... albo nie robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 02.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ale te listwy mają ten +, że można do nich przykleić parapet... Więc jak masz na to kasę, to na pewno nie zaszkodzi, a będzie profesjonalniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 02.10.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Myślę o nich cały czas. Chyba się szarpnę. Na wszystkie okna jakieś 120 zł, to nie majątek. A listwy dylatacyjne przyokienne montuje się na całej długości ościeża za wyjątkiem dołu, tak? Musze obliczyć ile tego mi trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 04.10.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Myślę o nich cały czas. Chyba się szarpnę. Na wszystkie okna jakieś 120 zł, to nie majątek. A listwy dylatacyjne przyokienne montuje się na całej długości ościeża za wyjątkiem dołu, tak? Musze obliczyć ile tego mi trzeba. Dokładnie tak, tylko kup wąskie (3mm) z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.10.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zamierzamy takie zamówić, jak fachowcy (zwolennicy metalowych, bo plastiki ich zdaniem to badziewie, które w połowie przypadków nie trzyma styro) ocenią kołki, to nie omieszkam podzielić się opinią. Jakies doswiadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raven23 22.10.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Ktos tam pytal o kolkowanie w materiale poratyzowanym edytujac pozniej "za trudne pytanie dla specjalistow?" nie ... nie ma trudnych pytan generalnie w tej kwestii. W Porothermie i podobnych materialach nalezy po prostu korszystac z kolka z dluga strefa rozporu, i wlasciwie go montowac. Na czym polega wlasciwy montaz takiego kolka? - tu trzeba wykonawcy zwrocic uwage, przy wierceniu w Porothermie nalezy wylaczyc udar w wiertarce.... wtedy otwor powstaje taki, ze kolek trzyma w PTH. Oliwka: w BK zwykly kolek, PCV, krotka strefa Pytanie do Fighter - jakie kołki najlepiej zastosować do ściany z cegły pełnej? Ściany mam ok 40cm- pustak pianowy, pustka powietrzna kilka cm i na zewnątrz cegła (dom z 1980r.) Styropian zamierzam wrzucić 10cm, bo myślę że powinno wystarczyć. Wysokość domu 7m, więc doradzano mi żeby w ogóle nie kołkować, ale wolałbym dać kołki dla pewności. Tynk i klej Caparola, więc co do kleju nie mam obaw, ale bez kołków to raczej nie najlepszy pomysł.. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź Edytowane 22 Października 2013 przez raven23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 29.10.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 To co zapodane to epoka kamienia łupanego ! patrzajcie na takie coś Cenę już znam - zapraszam na priv. Ale jak ktoś chce oszczędzić na elewacji, to szkoda naszego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.10.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 raven23 koelner, wkret-met, zielplast ktorys z tych.Naturalnie do podloza odpowiedniego.... czyli kolekj z trzpieniem plastikowym, i w zaleznosci od podloza: krotka lub dluga strefa rozporu.Dlugosc liczy sie tak:glebokosc zakotwienia (najczesciej ok. 5-7cm) + 1cm na klej + grubosc materialu termoizolacyjnego.... minus ewentualny "termodybel" czyli -25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 29.10.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) A tak wygląda dalmatyńczyk Termo Organika może pozazdrościć Ocieplenie 20cm na BK, Kołki Koelner (Rawlplug) KI-10/300N z metalowym trzpieniem + zaślepki i frez z tej samej firmy. Bardzo ładnie zatyczki pasują po frezowaniu. Pod zaślepki dawałem piankę montażową. Po 2h ich nie wypchało Edytowane 29 Października 2013 przez putek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Panowie odświeżę kotleta. Ściana porotherm, styropian grafit 15cm. Wykonawca elewacji chce dać kołki 18cm bo uważa że i tak przy porothermie trzyma tylko pierwsza ścianka ta zewnętrzna. Reszta w środku jest krucha. Jak daje kołki dłuższe to one mniej stabilnie trzymają niż te kołki 18-stki, potrafią podobno wypadać. Co o tym sądzicie Panowie znawcy tematu? Jakie zalecacie kołki przy takim zestawie? dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 http://www.koelner-befestigung.de/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=686 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 http://www.koelner-befestigung.de/c?lang=pl&mod=products&c=product&p1=686 Jakiej długości będą odpowiednie dla styropianu 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts