Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołki do styropianu - metalowe czy plastikowe?

izi7

Recommended Posts

Ktos tam pytal o kolkowanie w materiale poratyzowanym edytujac pozniej "za trudne pytanie dla specjalistow?" nie ... nie ma trudnych pytan generalnie w tej kwestii.

W Porothermie i podobnych materialach nalezy po prostu korszystac z kolka z dluga strefa rozporu, i wlasciwie go montowac.

Na czym polega wlasciwy montaz takiego kolka?

- tu trzeba wykonawcy zwrocic uwage, przy wierceniu w Porothermie nalezy wylaczyc udar w wiertarce.... wtedy otwor powstaje taki, ze kolek trzyma w PTH.

Oliwka: w BK zwykly kolek, PCV, krotka strefa

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktos tam pytal o kolkowanie w materiale poratyzowanym edytujac pozniej "za trudne pytanie dla specjalistow?" nie ... nie ma trudnych pytan generalnie w tej kwestii.

W Porothermie i podobnych materialach nalezy po prostu korszystac z kolka z dluga strefa rozporu, i wlasciwie go montowac.

- tu trzeba wykonawcy zwrocic uwage, przy wierceniu w Porothermie nalezy wylaczyc udar w wiertarce.... wtedy otwor powstaje taki, ze kolek trzyma w PTH.

Dzięki!

Czyli te Koelner KI, które mi na składzie proponują, się nadadzą?

I jeszcze zapytam, skoro tu jesteś. Czy teraz jest jeszcze dobra pogoda na ocieplanie? W tym tygodniu mieli wchodzić, a w prognozie zapowiadają ujemne temperatury nocą w okolicach środa-czwartek... I mam zgryz, nie wiem co robić.. Przesunąć ich na następny tydzień...? Generalnie przed zimą to musi być zrobione...

Widziałem kołki typu eco twist w jakimś PDF na stronie STO. czy ktoś z tutejszych wykonawców wie może jaki jest koszt tego? i czy w ogóle można to dostać w Polsce? skoro o tym piszą, to chyba tak?

Czy można dostać ? pewnie tak.

cena? nie znam, ale jak patrzę na ten kołek i wiem ,że to min, STO to stawiam na 5 zł/ szt :)

No dobra, a tak blisko tematu kołków... Chciałam jeszcze takie listwy podparapetowe zamówić, ale nie wiem, czy to się stosuje? Czy mnie nie wyśmieją na budowie? ;)

http://www.domenergooszczedny.eu/pl/listwa-przyokienna/782-listwa-podparapetowa.html

(parapety będą z granitu)

No zabawnie moze byc :)

w zasadzie nie stosowane.... moznato spokojnie naroznikiem zrobic... albo nie robic.

Myślę o nich cały czas. Chyba się szarpnę. Na wszystkie okna jakieś 120 zł, to nie majątek.

A listwy dylatacyjne przyokienne montuje się na całej długości ościeża za wyjątkiem dołu, tak? Musze obliczyć ile tego mi trzeba.

Dokładnie tak, tylko kup wąskie (3mm) z siatką.

• 2 weeks później...

Pytanie do Fighter - jakie kołki najlepiej zastosować do ściany z cegły pełnej?

Ściany mam ok 40cm- pustak pianowy, pustka powietrzna kilka cm i na zewnątrz cegła (dom z 1980r.) Styropian zamierzam wrzucić 10cm, bo myślę że powinno wystarczyć. Wysokość domu 7m, więc doradzano mi żeby w ogóle nie kołkować, ale wolałbym dać kołki dla pewności. Tynk i klej Caparola, więc co do kleju nie mam obaw, ale bez kołków to raczej nie najlepszy pomysł..

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź

Edytowane przez raven23

raven23 koelner, wkret-met, zielplast

ktorys z tych.

Naturalnie do podloza odpowiedniego.... czyli kolekj z trzpieniem plastikowym, i w zaleznosci od podloza: krotka lub dluga strefa rozporu.

Dlugosc liczy sie tak:

glebokosc zakotwienia (najczesciej ok. 5-7cm) + 1cm na klej + grubosc materialu termoizolacyjnego.... minus ewentualny "termodybel" czyli -25mm

A tak wygląda dalmatyńczyk ;) Termo Organika może pozazdrościć ;)

IMG_20131029_212943.jpg

Ocieplenie 20cm na BK, Kołki Koelner (Rawlplug) KI-10/300N z metalowym trzpieniem + zaślepki i frez z tej samej firmy. Bardzo ładnie zatyczki pasują po frezowaniu. Pod zaślepki dawałem piankę montażową. Po 2h ich nie wypchało :)

Edytowane przez putek

• 4 months później...

Panowie odświeżę kotleta.

Ściana porotherm, styropian grafit 15cm. Wykonawca elewacji chce dać kołki 18cm bo uważa że i tak przy porothermie trzyma tylko pierwsza ścianka ta zewnętrzna. Reszta w środku jest krucha. Jak daje kołki dłuższe to one mniej stabilnie trzymają niż te kołki 18-stki, potrafią podobno wypadać.

Co o tym sądzicie Panowie znawcy tematu? Jakie zalecacie kołki przy takim zestawie?

dzięki za info.