imrahil 23.03.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ostatnio widziałem po wichurze zdjęcie w internecie jak odpadł styropian ze ściany. był kołkowany. po co więc te kołki? nie lepiej zainwestować w porządny klej? powoli dochodzę do wniosku, że kołki faktycznie nie mają sensu dla niskich budynków (czyli domów) a ich zadaniem nie jest zapobieganie działaniu wiatru, ale podtrzymanie styropianu, żeby pod własnym ciężarem nie zsuwał się ze ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jakiej długości będą odpowiednie dla styropianu 15cm? 240 - 260 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 240 - 260 mm Co wy na to że ten mój wykonawca chce dawać kołki 18cm przy 15cm styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 24.03.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 buzzer11:ostatnio ocieplalem garaz w bryle, dom z porothermu, i patrząc na pustak od góry doszliśmy do wniosku, że kołki muszą mieć min 17-18cm ale na styropian grubości 10cm !żeby kołek ZAWSZE łapał 2 ścianki pustaka potrzeba jest właśnie ok 7cm na pustak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek30 24.03.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Ja do 15zm styropianu używam 26cm ja u producenta kupiłem po 246zł za 1000szt [moderowano link] Edytowane 25 Marca 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 25.03.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Jeszcze wczoraj rozmawiałem z moim wykonawcą i ten mi znów mówi że kołek trzyma tylko w pierwszej ściance bo ta reszta jest krucha i dalsze trzymanie nic nie daje (nieraz są luzy nawet). Tak mi powiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 25.03.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 jak wierci z udarem to tak, ma rację TYLE, żę NIE wierci sie z udarem w porothermie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 25.03.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 jak wierci z udarem to tak, ma rację TYLE, żę NIE wierci sie z udarem w porothermie Pewnie masz rację. Kupie paczkę tych dłuższych i niech zobaczy czy sie bedzie trzymać. Tak sie zastanawiałem właśnie bo dla mnie to trochę lipa jak styro 15 a ten chce dać 18cm wydaje mi się że to trochę mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 25.03.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 pokaż mu na niezabudowanym pustaku co robi udar z jego ściankami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 02.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Rozmawiałem z człowiekiem. Powiada, że on zawsze używa udaru bo tak to dużo zabawy w przełączanie wiertarki itp takie tam dyrdymały.Mówi, że jak chce to mogę kupić paczkę wiekszych i sobie zobacze jak będą trzymać acha no i jak mu pokaże jak to robić z tymi dłuższymi kołkami to on się chętnie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarKr86 28.06.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 WitamChcialem zapytac czy zaslepk styropianowe moge uzyc do zwyklych kolkow, ktore byly by zaglebione w styropianie o ta wlasnie grubosc tego talezyka? czy tez musza byc jakies specjalne, prosze cos zaproponaowac jezeli soc wiecie wiecej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 28.06.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Zwykłe kołki się daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.07.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 jak wierci z udarem to tak, ma rację TYLE, żę NIE wierci sie z udarem w porothermie A w cegle MAXie też bez udaru??? To może trochę ciężko iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 09.07.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam, Ja zamierzam kołkować z zaślepkami ze styropianu. Ściana 25cm porothermu. Mam 25cm styro i chcę tak 5cm wywiercić, żeby schować kołek. Znalazłem takie oto kołki na necie: Czy ktoś z was już takie montował?mocowanie wydaje się rozsądne. Jakie wg was są najlepsze kołki?chodzi mi o rodzaj końcówki, mocowania w ścianie, żeby dobrze się wbijało i tak samo trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.07.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 jak wierci z udarem to tak, ma rację TYLE, żę NIE wierci sie z udarem w porothermie A w cegle MAXie też bez udaru??? To może trochę ciężko iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 11.07.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 fenix2: z doświadczenia wiem, że jak wierciłem w porothermie z udarem to pękały ścianki za bardzo i kołek był luźny. Czy moi wykonawcy jechali bez udaru - ręki sobie nie dam uciąć. Przy mnie wiercili bez . Pocieszam się tym, że mieli małą, lekka wiertarkę i jej ew udar był słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.07.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) 9Witam, Ja zamierzam kołkować z zaślepkami ze styropianu. Ściana 25cm porothermu. Mam 25cm styro i chcę tak 5cm wywiercić, żeby schować kołek. Znalazłem takie oto kołki na necie: [ATTACH=CONFIG]269469[/ATTACH] Czy ktoś z was już takie montował?mocowanie wydaje się rozsądne. Jakie wg was są najlepsze kołki?chodzi mi o rodzaj końcówki, mocowania w ścianie, żeby dobrze się wbijało i tak samo trzymało. Wwiercenie 5 cm w Protherm to troche za malo. Powinno byc conajmniej 8 cm. Jesli chodzi o kolki to kupilem 30 cm, wzmocnione, plastykowe kolki z Wkret-metu. Styropianu rowniez mam 25 centymetrowej grubosci i fachowcy wwiercali sie 8 cm w glab BK. Kolki sie sprawdzily, fachowcy nie narzekali. Zapomnialbym, zastosowalem zaslepki styropianowe. Edytowane 11 Lipca 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.07.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 9 Wwiercenie 5 cm w Protherm to troche za malo. Powinno byc conajmniej 8 cm. Jesli chodzi o kolki to kupilem 30 cm, wzmocnione, plastykowe kolki z Wkret-metu. Styropianu rowniez mam 25 centymetrowej grubosci i fachowcy wwiercali sie 8 cm w glab BK. Kolki sie sprawdzily, fachowcy nie narzekali. Zapomnialbym, zastosowalem zaslepki styropianowe. Też zakupiłem te z Wkretmetu z poszerzoną strefą rozporową. Zobaczymy co to warte. Styro 180, kołki 260. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.07.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Też zakupiłem te z Wkretmetu z poszerzoną strefą rozporową. Zobaczymy co to warte. Styro 180, kołki 260. Mam ich wbitych w BK okolo tysiaca sztuk, bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts