Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołki do styropianu - metalowe czy plastikowe?

izi7

Recommended Posts

ostatnio widziałem po wichurze zdjęcie w internecie jak odpadł styropian ze ściany. był kołkowany. po co więc te kołki? nie lepiej zainwestować w porządny klej? powoli dochodzę do wniosku, że kołki faktycznie nie mają sensu dla niskich budynków (czyli domów) a ich zadaniem nie jest zapobieganie działaniu wiatru, ale podtrzymanie styropianu, żeby pod własnym ciężarem nie zsuwał się ze ściany.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak wierci z udarem to tak, ma rację TYLE, żę NIE wierci sie z udarem w porothermie

Pewnie masz rację. Kupie paczkę tych dłuższych i niech zobaczy czy sie bedzie trzymać.

Tak sie zastanawiałem właśnie bo dla mnie to trochę lipa jak styro 15 a ten chce dać 18cm wydaje mi się że to trochę mało

• 2 weeks później...

Rozmawiałem z człowiekiem. Powiada, że on zawsze używa udaru bo tak to dużo zabawy w przełączanie wiertarki itp takie tam dyrdymały.

Mówi, że jak chce to mogę kupić paczkę wiekszych i sobie zobacze jak będą trzymać acha no i jak mu pokaże jak to robić z tymi dłuższymi kołkami to on się chętnie nauczy.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Ja zamierzam kołkować z zaślepkami ze styropianu. Ściana 25cm porothermu.

Mam 25cm styro i chcę tak 5cm wywiercić, żeby schować kołek.

Znalazłem takie oto kołki na necie:

image.jpg

Czy ktoś z was już takie montował?mocowanie wydaje się rozsądne.

Jakie wg was są najlepsze kołki?chodzi mi o rodzaj końcówki, mocowania w ścianie, żeby dobrze się wbijało i tak samo trzymało.

fenix2: z doświadczenia wiem, że jak wierciłem w porothermie z udarem to pękały ścianki za bardzo i kołek był luźny. Czy moi wykonawcy jechali bez udaru - ręki sobie nie dam uciąć. Przy mnie wiercili bez :). Pocieszam się tym, że mieli małą, lekka wiertarkę i jej ew udar był słaby.

9

Witam,

Ja zamierzam kołkować z zaślepkami ze styropianu. Ściana 25cm porothermu.

Mam 25cm styro i chcę tak 5cm wywiercić, żeby schować kołek.

Znalazłem takie oto kołki na necie:

[ATTACH=CONFIG]269469[/ATTACH]

Czy ktoś z was już takie montował?mocowanie wydaje się rozsądne.

Jakie wg was są najlepsze kołki?chodzi mi o rodzaj końcówki, mocowania w ścianie, żeby dobrze się wbijało i tak samo trzymało.

Wwiercenie 5 cm w Protherm to troche za malo. Powinno byc conajmniej 8 cm. Jesli chodzi o kolki to kupilem 30 cm, wzmocnione, plastykowe kolki z Wkret-metu. Styropianu rowniez mam 25 centymetrowej grubosci i fachowcy wwiercali sie 8 cm w glab BK. Kolki sie sprawdzily, fachowcy nie narzekali. Zapomnialbym, zastosowalem zaslepki styropianowe.

Edytowane przez Tomaszs131

9

Wwiercenie 5 cm w Protherm to troche za malo. Powinno byc conajmniej 8 cm. Jesli chodzi o kolki to kupilem 30 cm, wzmocnione, plastykowe kolki z Wkret-metu. Styropianu rowniez mam 25 centymetrowej grubosci i fachowcy wwiercali sie 8 cm w glab BK. Kolki sie sprawdzily, fachowcy nie narzekali. Zapomnialbym, zastosowalem zaslepki styropianowe.

Też zakupiłem te z Wkretmetu z poszerzoną strefą rozporową. Zobaczymy co to warte. Styro 180, kołki 260.