Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ech..zmiana miejscowego planu zagospodarowania przestrzenneg

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym (bardzo) dobudować sobie poddasze do 2-piętrowgo domu, ale...dla mojego miejsca zamieszkania istnieje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który zakłada (jak już wstępnie wiem), że NIESTETY przepisy mi to uniemożliwiają.

Po odpowiedziach od Pana Oskara z Forum (dzięki Ci!) wiem, że istnieje możliwość zmiany takiego planu, ale trwa to długo.

Nie poddam się, bo jak juz napisałem chciałbym bardzo mieć takie poddasze (z przyczyn rodzinnych i sentymentalnych chyba, co do miejsca). Poza tym uważam, że zapis w planie jest nie fair, ponieważ wokół miejsca, gdzie mieszkam, stoją nowoczesne bloki z czerwonej cegły, które są znacznie wyższe niż byłby mój dom z poddaszem. Ponadto na działce za domem w odległości ok. 200 m stoi 5 piętrowy blok). Rozumiem, że dom z poddaszem byłby wyższy niz sąsiadujace na mojej ulicy "kwadraciaki", ale byłby niższy (i to o wile) od opisanych powyżej bloków.

W związku z tym moje pytanie brzmi:

- czy ktokolwiek z Was próbował juz zmienić plan zagospodarowania?

- ile to trwało?

- jakie mieliście problemy na drodze?

- i z jakim skutkiem?

P.S. ponoć przy zapale da się dopiąć swego nawet przy niechęci urzędników. No i trwa to długo.

Prosze o odpowiedzi

Pozdrawiam

Maciek

https://forum.murator.pl/topic/85177-echzmiana-miejscowego-planu-zagospodarowania-przestrzenneg/

A planowana jest zmiana planu w tej okolicy??

Można złożyć wniosek o taką zmianę w planie. W momencie kiedy obecnie obowiązujący plan będzie zmieniany to twój wniosek urbanista rozpatruje. Decyzja może być różna w zależności w jakim kierunku mają pójść zmiany. To nie urzędnicy o tym decydują (no chyba, że urząd miasta/gminy ma swojego urbanistę na etacie to on wtedy też urzędnikiem jest 8) ).....

Jak teren jest "rozwojowy" to zmiany robione są częściej [w razie potrzeby co kilka lat (?)]. Ale jak to jest część miasta gdzie niewiele sie dzieje inwestycyjnie to następna zmiana może być nawet za kilkanaście (o ile nie więcej) lat....

ok...

ale... interesowałaby mnie zmiana ze względu na moją prośbę, a nie wskutek zmian akurat nanoszonych do planu miejscowego zagospodarowania przestrzeni.

wg słów Oskara z Forum trwa to:

Przeciętnie 2 lata (plus minus 6 miesięcy) od daty podjęcia przez radę gminy uchwały w sprawie przystąpienia do zmian w planie.

Jeśli interesujący Cię zapis będzie, to nawet przy wyjątkowej niechęci urzędników dopniesz swego - nawet w II instancji.

Nie mam zamiaru czekać, aż ktoś wpadnie na pomysł zmian w planie w moim regionie (w zasadzie to na mojej ulicy, bo wszedzie wokół budowane sa bloki z czerwonej cegły i nowe osiedla domków), tylko mam zamiar złożyc jakiś wniosek o zmiane etc.

Także chodzi mi o takie patrzenie na tą sprawę...

i osoby, które coś o takiej sytuacji wiedzą...

pozdrawiam