Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ech..zmiana miejscowego planu zagospodarowania przestrzenneg

MagicDucati

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym (bardzo) dobudować sobie poddasze do 2-piętrowgo domu, ale...dla mojego miejsca zamieszkania istnieje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który zakłada (jak już wstępnie wiem), że NIESTETY przepisy mi to uniemożliwiają.

Po odpowiedziach od Pana Oskara z Forum (dzięki Ci!) wiem, że istnieje możliwość zmiany takiego planu, ale trwa to długo.

Nie poddam się, bo jak juz napisałem chciałbym bardzo mieć takie poddasze (z przyczyn rodzinnych i sentymentalnych chyba, co do miejsca). Poza tym uważam, że zapis w planie jest nie fair, ponieważ wokół miejsca, gdzie mieszkam, stoją nowoczesne bloki z czerwonej cegły, które są znacznie wyższe niż byłby mój dom z poddaszem. Ponadto na działce za domem w odległości ok. 200 m stoi 5 piętrowy blok). Rozumiem, że dom z poddaszem byłby wyższy niz sąsiadujace na mojej ulicy "kwadraciaki", ale byłby niższy (i to o wile) od opisanych powyżej bloków.

W związku z tym moje pytanie brzmi:

- czy ktokolwiek z Was próbował juz zmienić plan zagospodarowania?

- ile to trwało?

- jakie mieliście problemy na drodze?

- i z jakim skutkiem?

P.S. ponoć przy zapale da się dopiąć swego nawet przy niechęci urzędników. No i trwa to długo.

Prosze o odpowiedzi

Pozdrawiam

Maciek

- TAK,

- wciąż trwa (wniosek złożony pół roku wstecz),

- szczerze to żadnych, tym akurat zajmuje się Rada Miasta,

- czekamy... ale wszystko na dobrej drodze !

Tak na marginesie, zmiana Planu Zagospodarowania Przestrzennego kosztuje i trwa dosyć długo.

Nie znam przypadku zmiany PZP dla jednego inwestora/mieszkańca.

Napisz wniosek, przedstaw RZECZOWE argumenty ZA (powiększająca się rodzina też może być:)) i czekaj...

Nie wiem czy byłem pomocny...

Pozdrawiam

• 7 months później...