Gość keramzyt 18.07.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Witam,mam prosbe o podjecie tematu KOSZTORYSU budowy: Calosci od projektu do wykonczenia. Chodzi mi o ocene oprogramowania amatorskiego (SEKOCENBUD wydaje sie byc zbyt profesjonalny) lub raczej publikacje uniwersalnego formatu na lamach "Muratora", ktory mozna wykorzystac przy budowie domu jednorodzinnego. Robie sobie w Excel'u taki arkusz, ale nie mam pewnosci, czy wszystko ujalem. Nie musi byc brdzo szczegolowy, cos w rodzaju:Etap: Stan surowyElement: sciany zewnetrzneMaterial: cegly/bloczki + docieplenie + tynk + zaprawaRobocizna: mur + docieplenie + tynkowanie NB. oczywiscie ceny/wartosci kazdy wpisywalby sobie sam Pozdrawiamkeramzyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 18.07.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Wręcz przeciwnie, kosztorys powien być w miarę szczegółowy. Banki przy staraniu się o kredyt wymagają szczegółowego kosztorysu i harmonogramu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.07.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Część biur projektowych podaje kosztorysy w formie arkusza kalkulacyjnego na swoich stronach internetowych np. Atrium inne mają w swojej ofercie kosztorysy na płytach CD z mozliwością dowolnej modyfikacji np. Archon+ IMHO warto z takiej mozliwości skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keramzyt 21.07.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 HenoK,dzieki za podpowiedz. Rzeczywiscie skorzystalem z Atrum.NB, w jakims starszym Muratorze wyczytalem, ze jakies oprogramowanie bylo lub/i jest dostepne w salonie Muratora. Sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts