skrzydelkomexico27 22.08.2007 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Załamala mnie dziś rozmowa ze znajomą, która stwierdziłam, że 200 tys to mi wystarczy na stan surowy W takim razie w życiu nie będę mieć wymarzonedomku, Czy naprawde za 250 tys nie da się postawić bardzo skromnego domku? Czy w ogóle jest ssens planowac budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika14_MM 22.08.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Nie załamuj się! Na pewno się da jak się chce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 22.08.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Załamala mnie dziś rozmowa ze znajomą, która stwierdziłam, że 200 tys to mi wystarczy na stan surowy W takim razie w życiu nie będę mieć wymarzonedomku, Czy naprawde za 250 tys nie da się postawić bardzo skromnego domku? Czy w ogóle jest ssens planowac budowę? Ja pozwolę wyrazić moje zdanie. Moim zdaniem 250 starczy Ci na stan developerski (ten domek ma w końcu 140m2). Jesli liczysz w tym koszty ogrodzenia, zagospodarowanie terenu, przyłącza mediów i wykończenie przynajmniej kilku pomieszczeń to moim zdniem jest to bez szans chyba, że masz duży wkład własny (jakiś murarz w rodzinie, dużo wykończeniówki sam, cześć instalacji jakoś po kosztach itd.). Czytam, ze forumowicze za 350 budują domy po 200-250m2. Zazdroszę - mi to nie wychodzi. Mi przy budowie co chwila wychodziły nieplanowane wydatki (działka była zdrenowana i przesunięcie drenów kosztowało 7000 pln, jak padało i na drodze zrobiła się papka to poszło kilka Kamazów gruzu i 1000 pln, nie zauwazyłem, że domek ma śmiesznie mały taras... na powiekszenie poszło bloszków betonowych za ....,eh, działka jest niżej niż droga i trzeba było podnieść fundament w stosunku do projektu...bloczki + dodatkowych piach, więcej ocieplenia i 2 000.....w kosztorysach tego nie planowałem - w ten to wesoły sposób puściłe nieplanowane 12 koła ). No ale to moje zdanie oczywiście. Sam zakończyłem wczoraj stan surowy + więźbę. Czekam na dekarzy. Dom 125+25 garaż i nie wobrażam sobie jak mógłbym zamieszkać (dom+jakiś chodnik aby syn nie utopił się w błocie+jakies ogrodzenie) za 250. Licze pieniędze wydane na kazdy gwóźdz, metr papy...alles. Sam mam zamiar ocieplić poddasze, malować ściany, zrobić płytki w garazu i pomieszczeniach gospodarczych, ogrodzić....do innych rzeczy (elektryka, hydraulika) się nie dotykakam bo się nie znam. Przelicz, przekalkuluj, pomyśl....bo jak Ci odpukać nie starczy (a życze aby starczyło) to doradzający forumowicze na pewno Ci nie pozyczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 22.08.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Załamala mnie dziś rozmowa ze znajomą, która stwierdziłam, że 200 tys to mi wystarczy na stan surowy W takim razie w życiu nie będę mieć wymarzone domku, Czy naprawde za 250 tys nie da się postawić bardzo skromnego domku? Czy w ogóle jest ssens planowac budowę? Sens jest, tyle, że pomyślcie o mniejszej inwestycji. Za te pieniądze postawisz domek 60-80 m2. Może to mało, ale zawsze dom. Spójrz na ten projekt: http://www.domek.com.pl/oferta_sigma.html 250 tys. spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 22.08.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Najłatwiej duzo kasy zaoszczędzić na powierzchni domu, ogranicz się do pow. 80-100 m2, prostokątna parterówka z dwuspadowym dachem, okna PVC, wykończenie z niższej półki, kocioł i instalacja bez fajerwerków, prosta konstrukcja. Przy wykończeniu konsekwentnie sie trzymaj niższej półki cenowej, to co sie da to zrobic samemu. Na dom o powierzchni powyżej 100 m2 w tej chwili bym sie nie porwał z taka kasą. Zacząłem dwa lata temu, na 100m2 wystarczyło 200 000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Załamala mnie dziś rozmowa ze znajomą, która stwierdziłam, że 200 tys to mi wystarczy na stan surowy W takim razie w życiu nie będę mieć wymarzonedomku, Czy naprawde za 250 tys nie da się postawić bardzo skromnego domku? Czy w ogóle jest ssens planowac budowę? Jest, jest -nie słuchaj znajomych tylko Nas Ja mam jeszcze bardziej ograniczony budżet -200tys. Buduję taki domek: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html Kluczem do sukcesu jest prosty projekt! Dach prosty dwuspadowy, zero lukarn czy koszy. mała kubatura budynku (tylko 300m sześciennych). Inwestycję podraża też garaż, piwnica i duża ilość kominów. My jesteśmy na etapie układania dachówki (cementowej) i do tej pory wydaliśmy na materiał plus robociznę 74tys. -w kwocie tej jest już dekarz i dachówka oraz 3 okna dachowe). Najdroższe będzie wykończenie -ale to już zależy od standardu na jaki się zdecydujemy -mogą być panele za 20zł albo parkiet za 200zł, płytki można kupować w markecie na wyprzedaży po 19,90 albo w salonach łazienkowych po 90zł. Sedes podwieszany to koszt ok. 800zł -a kompakt z marketu 200zł itd. itp. Możesz mieć kominek zwykły -wkład od 1000zł, lub wyopasiony francuski za 10tys, podobnie ogrzewanie -kocioł kondensacyjny lub piec na wszystko -kaloryfery lub podłogówka -WSZYSTKO zależy od standardu! Więc radzę buduj -my też nie wiemy jeszcze czy nam się uda zmieścić w 200tys -najwyżej obniżymy nasze wymagania -ale domek i tak będzie Fotki z budowy: http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html?P=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 22.08.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Jest, jest -nie słuchaj znajomych tylko Nas Ja mam jeszcze bardziej ograniczony budżet -200tys. Buduję taki domek: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html Kluczem do sukcesu jest prosty projekt! Dach prosty dwuspadowy, zero lukarn czy koszy. mała kubatura budynku (tylko 300m sześciennych). Inwestycję podraża też garaż, piwnica i duża ilość kominów. My jesteśmy na etapie układania dachówki (cementowej) i do tej pory wydaliśmy na materiał plus robociznę 74tys. -w kwocie tej jest już dekarz i dachówka oraz 3 okna dachowe). Najdroższe będzie wykończenie -ale to już zależy od standardu na jaki się zdecydujemy -mogą być panele za 20zł albo parkiet za 200zł, płytki można kupować w markecie na wyprzedaży po 19,90 albo w salonach łazienkowych po 90zł. Sedes podwieszany to koszt ok. 800zł -a kompakt z marketu 200zł itd. itp. Możesz mieć kominek zwykły -wkład od 1000zł, lub wyopasiony francuski za 10tys, podobnie ogrzewanie -kocioł kondensacyjny lub piec na wszystko -kaloryfery lub podłogówka -WSZYSTKO zależy od standardu! Więc radzę buduj -my też nie wiemy jeszcze czy nam się uda zmieścić w 200tys -najwyżej obniżymy nasze wymagania -ale domek i tak będzie Fotki z budowy: http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html?P=1 Wszystko fajnie ale Ty budujesz 104m2 a pytający forumowicz w budżecie 250 chce 140+garaż....a to jest chyba zasadnicza róznica w kosztach (jakieś ponad 50 m2 w stanie surowym lub 30m2 w wykończeniówce). Zgodze się, że z taką kwotą mozna się porwać na dom....ale nie 140 + garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 22.08.2007 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dziękuję za odpowiedzi Jak myślicie , czy na taki domek nas stać, http://www.dobredomy.pl/?id_project=74&infopage=1&lustro=1 wiem , że dla niektórych wyda się on skromny ale taki nam wystarczy Co myślicie o kosztach jego budowy Ciekawa też jestem czy jest możliwość wprowadzenia dość dużych zmian w projekcie co do rozmieszczenia pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Wszystko fajnie ale Ty budujesz 104m2 a pytający forumowicz w budżecie 250 chce 140+garaż....a to jest chyba zasadnicza róznica w kosztach (jakieś ponad 50 m2 w stanie surowym lub 30m2 w wykończeniówce). Zgodze się, że z taką kwotą mozna się porwać na dom....ale nie 140 + garaż. Dlatego między innymi napisałam, że garaż podraża inwestycję. Ja go nie będę miała. Zresztą ja buduję domek 133m ("po podłodze" (podwariant Z45+ wydłużony o 90cm) -a to już blisko 140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 22.08.2007 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Heh, rzeczywiście duży ten domek w pierwszym moim poście, wybrałam go głównie dlatego gdyż wydaje mi się prosty i tani w budowie,( nie pomyślalam jednak o garażu - oczywiście wcale nie musimy go mieć ) Co myślicie o projekcie z mojego postu wyżej, dziękuuję za odpowiedzi, nawet nie wiecie jak mi pomagacie, jestem totalnym laikiem Dodam tylko, że mam teścia murarza, który będzie ten dom budował, czyli można odliczyć ten koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 22.08.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 a może ten http://www.domfort.eu/?p=szczegoly&id=222#o ? jest tylko odrobinę większy od projektu "prosty", a pokoje już nie takie maleńkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 22.08.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dodam tylko, że mam teścia murarza, który będzie ten dom budował, czyli można odliczyć ten koszt No widzisz. To jest dość duża oszczedność. Patrząc na ceny forumowe to w okolicy dużych miast jesteś kilkanascie tysięcy....pewnie raczej bliżej 20 do przodu. A jak teść jest murarzem i siedzi w budowlance to pewnie i więźba wyjdzie po kosztach i dużo pomoże później. Domek jest fajny. Zastanawia mnie tylko takie wielkie przeszkelnie z boku. Ciekawe jak taki smaczek wychodzi finansowo i czy nie ma tam strat ciepła dużych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Mi jednak bardziej podobają się z poddaszem.. Ten z postu ma 380m kubatury -a mój faworyt (Z45 ) tylko 300m -a dochodzi Ci poddasze i ma mniejszy dach (a to spory koszt). Poza tym w tym parterowym dużo dużych przeszkleń o nietypowych kształtach (a to kosztuje). Koszt murarza w moim przypadku to 10tys zł -jakbym go odjęła to moje koszty do etapu surowego otwartego (z dachem) wyniosłyby 64tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 22.08.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dakota dzięki za link, zaraz go przejrzę Kachna, tez ci bardzo dziękuję Tak powiem szczerze , że ja nawet nie wiem co to jest kubatura Też tak sobie pomyślam , ze tych przeszkleń trochę za dużo, może dałoby się to obejść Powiem wam jeszcze o jednym, o czym pewnie powinnam na wstępie wspomnieć - w domku będzie z nami mieszkać babcia męża i ... nasze 3 koty i 2 babci i włąsnie pod tym kątem (ze względu na babcię,n ie koty ) rozpatrując projekty, (wiem , ze najepszy byłby z użytkowym poddasze, ale podobno ? taki jest droższy w budowie) zadaję sobie pytanie , czy dałoby się z niego zrobić 2 w miarę oddzielne mieszkania, wiem że to jest mało realne, ale cóz ... taka ze mnie marzycielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.08.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Tak powiem szczerze , że ja nawet nie wiem co to jest kubatura Jak zajrzysz w słownik to się dowiesz Mozesz zacząć od słowa "cube", taki film był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 22.08.2007 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 i jeszcze jedno, przeglądałam też projekt "Słoneczko" http://www.dobredomy.pl/?id_project=39 porównując go do "Prostego"http://www.dobredomy.pl/?id_project=74&infopage=4&lustro=1 i z kosztorysów na stronie wynika , że słoneczko jest tańsze (może włąsnie przez te przeszklenia?) Koszt "Prostego" 217 tys. ZłKosztorys w zakresie robót do stanu pod klucz(nie obejmuje instalacji wewnętrznych) CENY NETTOKoszt "Słoneczka" 167 tys. Zł Wycena z czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Mexico- No to chyba coś mam dla Ciebie http://projekty.dom.pl/detail.php?id=1829&sz=1 mały domek i 2 mieszkanka (jedno malutkie) PS Radzę nie patrzeć na kosztorysy przy projektach -odstraszają tylko -mój wyceniono na 130tys netto stan surowy -a wyniósł połowę tej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 22.08.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dakota dzięki za link, zaraz go przejrzę Kachna, tez ci bardzo dziękuję Tak powiem szczerze , że ja nawet nie wiem co to jest kubatura Też tak sobie pomyślam , ze tych przeszkleń trochę za dużo, może dałoby się to obejść Powiem wam jeszcze o jednym, o czym pewnie powinnam na wstępie wspomnieć - w domku będzie z nami mieszkać babcia męża i ... nasze 3 koty i 2 babci i włąsnie pod tym kątem (ze względu na babcię,n ie koty ) rozpatrując projekty, (wiem , ze najepszy byłby z użytkowym poddasze, ale podobno ? taki jest droższy w budowie) zadaję sobie pytanie , czy dałoby się z niego zrobić 2 w miarę oddzielne mieszkania, wiem że to jest mało realne, ale cóz ... taka ze mnie marzycielka Jasne, że mozna zrobić, ale w typówkach ciężko bedzie znaleźć, zostaje projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Dakota dzięki za link, zaraz go przejrzę Kachna, tez ci bardzo dziękuję Tak powiem szczerze , że ja nawet nie wiem co to jest kubatura Też tak sobie pomyślam , ze tych przeszkleń trochę za dużo, może dałoby się to obejść Powiem wam jeszcze o jednym, o czym pewnie powinnam na wstępie wspomnieć - w domku będzie z nami mieszkać babcia męża i ... nasze 3 koty i 2 babci i włąsnie pod tym kątem (ze względu na babcię,n ie koty ) rozpatrując projekty, (wiem , ze najepszy byłby z użytkowym poddasze, ale podobno ? taki jest droższy w budowie) zadaję sobie pytanie , czy dałoby się z niego zrobić 2 w miarę oddzielne mieszkania, wiem że to jest mało realne, ale cóz ... taka ze mnie marzycielka Jasne, że mozna zrobić, ale w typówkach ciężko bedzie znaleźć, zostaje projekt indywidualny. A ja znalazłam -Patrz wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzydelkomexico27 22.08.2007 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 kachna, ten domek jest uroczy jak myślicie, czy nie będzie droższy od tamtych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts