Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio, taniej,...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dakota dzięki za link, zaraz go przejrzę

Kachna, tez ci bardzo dziękuję

Tak powiem szczerze , że ja nawet nie wiem co to jest kubatura :oops:

Też tak sobie pomyślam , ze tych przeszkleń trochę za dużo, może dałoby się to obejść

Powiem wam jeszcze o jednym, o czym pewnie powinnam na wstępie wspomnieć - w domku będzie z nami mieszkać babcia męża i ... nasze 3 koty i 2 babci :lol:

i włąsnie pod tym kątem (ze względu na babcię,n ie koty :lol: ) rozpatrując projekty, (wiem , ze najepszy byłby z użytkowym poddasze, ale podobno ? taki jest droższy w budowie) zadaję sobie pytanie , czy dałoby się z niego zrobić 2 w miarę oddzielne mieszkania, wiem że to jest mało realne, ale cóz ... taka ze mnie marzycielka

też coś mi ten link był znajomy troszkę :wink:

z uwagi na koty, nie na babcię :lol:

jeśli ma mieszkać babcia, to nie wahałabym się i budowała jednak z poddaszem, malutkie parterówki chyba nie będą zbyt komfortowe w tym wypadku, a bardziej rozłożysta parterówka to duży koszt fundamentu i dachu

źle jest wybudować za duży dom, ale za mały, to już katastrofa :wink:

jest całe mnóstwo gotowych projetów niedużych domów, szukajcie, a znajdziecie :D

my będziemy budować troszkę dla nas "przyduży", za to prosty ww realizacji (choć wewnątrz milion zmian) http://www.archipelag.pl/projekty-domow/arletta/?AreaMax=120&Kind=1&Name=arletta

kachna, dakota, wasze domy to już pełen wypas, myslałam , że taniej jest wybudowac dom parterowy (chociaz rzeczywiście te fundamenty i dach :-? )

Nie mamy dużych potrzeb co do przestrzeni w domu, będziemy mieć 1300 metrów podwórka

Dakota, czyżbyś była siostrą z miau :lol: [/size][/size]

http://projekty.dom.pl/detail.php?id=1829&sz=1

Tan projekt wydaje mi sie najbardziej funkcjonalny i nie trzeba by było wprowadzać zmian w projekcie, aby przystosować go do 2 mieszkań (przecież nie musimy od razu wykańczać góry)

Jak myślicie, czy dałoby się wywalić garaż ?

Tylko gdzie wtedy wpasować piec

Jak myślicie, czy wtedy można by było określić ten projekt jako w miarę tani?

http://projekty.dom.pl/detail.php?id=1829&sz=1

Tan projekt wydaje mi sie najbardziej funkcjonalny i nie trzeba by było wprowadzać zmian w projekcie, aby przystosować go do 2 mieszkań (przecież nie musimy od razu wykańczać góry)

Jak myślicie, czy dałoby się wywalić garaż ?

Tylko gdzie wtedy wpasować piec

Jak myślicie, czy wtedy można by było określić ten projekt jako w miarę tani?

czy tani, nie wiem, dużo zależy też od materiałów, z których zbudujesz, jeszcze więcej od wykończenia

prosty do z prostym dachem zawsze będzie stosunkowo tani - tańszy od domu o tej samej powierzchni ale z np. powyginanym dachem

tu jest chyba spora powierzchnia dachu, ale też miejsca dzięki temu na poddaszu więcej

ale tańszej bryły i ukształtowania dachu nie znajdziesz, reszta oszczędności to albo metraż, albo wykończenie

z projektem można zrobić wszystko, tylko adaptacja bardziej skomplikowana kosztuje

ja bym się zastanowiła nad funkcjonalnością tego akurat projektu - na grzyba dwie łazienki u góry, czy aby na pewno jest potrzebna druga, całkiem spora kuchnia, czy nie jest za mały salon, no i ten garaż... trudny do zaizolowania od góry, konieczny do odśnieżania wielki taras (czy aby potrzebny?) i byłoby mi szkoda tyle wylanego fundamentu bez żadnej funkcji mieszkalnej - czyli wolałabym zlikwidować taras i powiększyć poddasze

a obciąć garaż oczywiście też można, tylko trzeba dołożyć kotłownię gdzieś sprytnie

tak naprawdę to myślę, że podobny, albo i lepszy projekt zrobisz z każdego prostego domu z dwuspadowym dachem, to tylko kwestia porobienia ścianek

miau :wink:

czy tani, nie wiem, dużo zależy też od materiałów, z których zbudujesz, jeszcze więcej od wykończenia

prosty do z prostym dachem zawsze będzie stosunkowo tani - tańszy od domu o tej samej powierzchni ale z np. powyginanym dachem

tu jest chyba spora powierzchnia dachu, ale też miejsca dzięki temu na poddaszu więcej

ale tańszej bryły i ukształtowania dachu nie znajdziesz, reszta oszczędności to albo metraż, albo wykończenie

z projektem można zrobić wszystko, tylko adaptacja bardziej skomplikowana kosztuje

ja bym się zastanowiła nad funkcjonalnością tego akurat projektu - na grzyba dwie łazienki u góry, czy aby na pewno jest potrzebna druga, całkiem spora kuchnia, czy nie jest za mały salon, no i ten garaż... trudny do zaizolowania od góry, konieczny do odśnieżania wielki taras (czy aby potrzebny?) i byłoby mi szkoda tyle wylanego fundamentu bez żadnej funkcji mieszkalnej - czyli wolałabym zlikwidować taras i powiększyć poddasze

a obciąć garaż oczywiście też można, tylko trzeba dołożyć kotłownię gdzieś sprytnie

tak naprawdę to myślę, że podobny, albo i lepszy projekt zrobisz z każdego prostego domu z dwuspadowym dachem, to tylko kwestia porobienia ścianek

miau :wink:

hehe, własnie nie zrobię, bo się na tym kompletnie nie nam

myślałam, ze ktoś juz to przemyślał, i że są takie projekty

a dwie kuchnie są obowiązkowe, muszę mieć własną

(babcia też :lol: )

widzę ze jeszcze długa droga przede mną zanim w ogóle będę [pewna, czego chcę

A juz myślam , że znalazłam

skrzydelkomexico27, ja tylko dopowiem - buduj! Ja mam chyba jeszcze bardziej ambitny cel, bo na dom 106m/kw + niemały garaż zamierzam wydać nie więcej niż 200tys. Więcej po prostu nie mam. Do tego dochodzą u mnie trudne warunki gruntowe i tak na sam stan zero wydam jakieś 30tys zł. A jednak wierzę w powodzenie planu! :) (najwyżej później się zastrzelę :p)

Strzelać nie ma co! Najwyżej trochę kredytu lub jeszcze popracować, żeby coś zarobic na to co brakuje. 200 tys. to już konkretne pieniadze, nawet jeśli zabraknie - ważne, żeby doprowadzić stan budynku do jakiegoś konkretnego etapu, na którym można nieco sie wstzrymać do nastepnego przypływu kasy.

Jak dom zadaszony i zamkniety, to może troszkę poczekać.

Mexiko, sorry, ale się podepnę pod Twój wątek.

Chciałabym wybudować Agatkę

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=151

Przeznaczyłam na dom 250-300 tyś. I tej górnrnej kwoty nie mogę przekroczyć. Jak myślicie wystarczy mi kasy. A moze znacie podobny projekt do Agatki ale jeszcze tańszy w budowie?

Nie musi mieć balkonu :D