d7d 05.11.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Witam Przeczytałem wpisy na tym wątku i już wiem, że do domu murowanego lepiej terivę, etc. Tym niemniej w moim przypadku sytuacja nie jest jednoznaczna. Mój dom jest dość stary, ma ok. 100 lat. Fundamenty są płytkie (ok.70cm), ściany są grube (ok.40cm), ale miejscami popękane. Tu i tam wzmacniałem pionowe pęknięcia zakładając poziome belki betonowe z prętami zbrojeniowymi. Nad dużym pokojem (ok.30m2) chcę wymienić obecny kiepski strop drewniany na nowy. Zastanawiam się, czy stary i popękana ściana z cegły z czasu cara Mikołaja nie uzyska nadmiernego obciążenia poprzez założenie stropu teriva? Zakładam, iż waga takiego stropu, to coś około 250-300kg na m2, czyli na powierzchni 30m2 zbliżyłbym się do obciążenia ok.8-10 ton. Czy to nie za dużo? Ale może założenie stropu gęstożebrowego właśnie wzmocni budynek? Bo rozłoży równomiernie ciężar na ściany, uszytwni konstrukcję? Mam mętlik w głowie, proszę o poradę, Twój budynek powinien obejrzeć konstruktor z uprawnieniami i ocenić czy wymienić stare belki drewniane na nowe drewniane czy zastosować inne rozwiązanie. Płytkie fundamenty to może nie być problem. Problemem może być szerokość fundamentów i ich stan techniczny. Może tez tak być że nie ma fundamentów tylko są kamienia na spodzie ścian. Masywny strop może usztywnić cały budynek ale czy to jest niezbędne? Montaż takiego stropu też jest trudny i pracochłonny. Belki drewniane łatwiej będzie wymienić na nowe. Wsadzisz je w miejsca starych belek a belki gęstożebrowe mają zupełnie inny rozstaw niż te stare drewniane belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 05.11.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Dlaczego mówiąc o stropie drewnianym macie na myśli ciężkie belkowane stropy , to już przeżytek teraz stosuje się lekkie i sztywne stropy z belek dwuteowych - łatwo w nich mieszczą się wszystkie instalacje , są dobrze wygłuszone , ocieplone . Jedyny minus to nie należy stawiać na nich ścian murowanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.11.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Te belki drewniane dwuteowe są lżejsze ale czy sztywniejsze (porównując sztuka do sztuki)Daje się je gęściej więc problem z kuciem nowych otworów w starych ścianach.Pewnie są tez droższe w przeliczeniu na m2 stropu (a może nie|?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_54 07.11.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Twój budynek powinien obejrzeć konstruktor z uprawnieniami... No tak, porada, aby ściągnąc na miejsce kogoś z nadzoru budowlanego wydała mi się najbardziej na miejscu i tak też zrobiłem. Opinia, jaką uzyskałem jest taka, że każde z trzech rozwiązań (‘TERIVA’, płyta żelbetową i strop drewniany) jest możliwe, ale każde pociąga swoje konsekwencje. Tym niemniej raczej jednak ukierunkowanie uzyskałem na Terivę. Argumenty za, to łatwość montażu, mniejszy ciężar i koszt niż płyta żelbetowa, dobre rozłożenie ciężaru, dobre parametry akustyczne. Tym niemniej, robiąc strop ‘TERIVA’ pan polecił zastosować dwa ‘żebra rozdzielcze’, celem zmniejszenia efektu klawiszowania. No i wspomniał, że tę popękaną ścianę warto pod belki wprowadzić jakaiś rodzaj wiązania, taki rodzaj wieńca, na którym belki się oprą. Rzeczywiście jest tam taki uskok w ścianie pomiędzy szerszym murem na dole a murem szczytowym, więc jest miejsce, aby to zrobić. Co do płyty żelbetowej, to początkowo wahał się, czy jej nie rekomendować, bo zapewne lepiej związałaby ściany ze sobą i lepiej rozłożyłaby ciężar. Wadąmi jednak jest, że ciężar jest większy, wykonanie bardziej pracochłonne, więc zapewne więc bardziej kosztowne. Do tego jest więcej bałaganu, a na koniec jest bardziej akustyczna. Również strop na belkach będzie działał, ale pan stwierdził, że robiłby go raczej tylko ze względów estetycznycj, pozostawiając belki na widoku w pokoju na dole. Poza tym zapewne taki strop byłby tańszy, niż Teriva lub płyta żelbetowa. Ale pozostają względy praktyczne: akustyka, skrzypienie, jakieś tam zawsze (pewnie dośc niewielkie) zagrożenie pożarowe, etc. Czyli idę w kierunku Terivy. Jeżeli tylko te kilka ton (gdzieś około 6 ton) nie stanowi problemu, a rozłożenie ciężaru jest lepsze niż na stropie drewnianym, to widzę zalety. Praktycznym argumentem również jest, że jak mi dzieci zaimprezują na takim stropie belkowym i wyleje im się wino gdzieś do środka, to kwaśny zapach będę miał przez kolejne trzy lata z rzędu albo lepiej, . A jak coś mi się wleje pod panele na Terivie, to najwyżej zdejmę tylko te panele i już. Szukam wykonawcy, . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts