Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzamy wybudować dom dla nas i naszych rodziców. W sumie dla jakiś 8 osób, z wyraźnym zaznaczeniem dwóch autonomii (czyli 2 łazienki, 2 kuchnie, 2 salony itp). Nie chcemy bliźniaka, bo rodzicom nie jest potrzebne tyle powierzchni, co nam. Myślimy o jakiś 60 m dla rodziców i 100 dla nas. Może znacie jakieś ciekawe projekty, które uwzględniałyby te potrzeby. Jakoś sami nie możemy znaleźć nic ciekawego.

Pozdrawiam

Aga

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalezienie takiego projektu gotowego może być trudne, chociaż zdarzają się takie. Ale i tak "gotowce" są często modyfikowane. Pewnie wystarczy poszukać projektu, który nadawłby się do takich adaptacji.

My też budujemy dom, który ma dwa mieszkania w projekcie, ale był projektowany indywidualnie.

Przychodzi mi do głowy kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę:

*) Możliwość utworzenia (drugiej) kuchni w pomieszczeniu w pobliżu pionów wentylacyjnych i wod-kan

*) Możliwość oddzielnego wejścia (albo rozdział w przedsionku)

*) Druga (ew. trzecia) pełnowymiarowa łazienka

*) Możliwość korzystania z tarasu z obu mieszkań, ew. własne wyjście do ogrodu z każdego mieszkania.

W Muratorze 7/2003 (chyba) był artykuł na ten temat.

Tomek

• 7 months później...

dom z oddzielnym mieszkaniem dla rodzicow,

jestem od niedawna szczesliwym posiadaczemem :) dzialki budowlanej.

obecnie jestem na etapie zbierania informacji potrzebnych do realizacji lub zakupu projektu.

jednak nurtuje mnie nastepujaca sprawa. i bardzo prosze o pomoc. forum przejrzalem i odpowiedzi nie znalazlem :(

chce kupic projekt domku jednorodzinnego z garazem a nastepnie miejsce garazu zastapic (po powiekszeniu) mieszkaniem dla rodzicow. problem w tym, ze w ten sposob powstanie dom dwurodzinny. czy moge miec z tego powodu jakies problemy? chodzi mi o to, czy ktos moze mi odmowic pozwolenia na budowe domu, de facto dwurodzinnego w przypadku gdy plan zag. przes. mowi o budownictwie jednorodzinnym?

Jestem też na etapie wyboru projektu domu dwurodzinnego, ale wybieram go już od pół roku i co nieco zdąrzyłam się zorientować.

Co do tego, że wybudujesz dom dwurodzinny na działce przeznaczonej na zabudowę jednorodzinną to nie ma najmniejszego znaczenia gdyż zarówno bliźniaki i domy wielopokoleniowe są traktowane jako zabudowa jednorodzinna.

Jeśli zaś chodzi o to przerabianie garażu na dwa mieszkania to radzę poszukać projektu z dwoma mieszkaniami, nie ma ich co prawda zbyt wiele, ale jednak są bo z takimi domami się spotkałam. Jeśli będziesz zainteresowany to mogę wskazać kilka wskazówek gdzie ich szukać.

czesc,

ja tez jestem na etapie szukania projektu domu jednorodzinnego. niestety nie ma zbyt wielu katalogowych projektow dwurodzinnych. nie chce blizniaka ani podzialu na parter 1 mieszk, pietro 2 mieszk.

poza tym szukam takiego rozwiazania, gdzie jedno mieszkanie byloby ok. 80mkw a drugie wieksze np 120-150. warunkiem moim tez jest, zeby mieszkania byly max. bezkolizyjne.

jako, ze nie znalazlem takiego projektu to zglosilem sie juz do biura projetowego, ktore moze taki projekt zrobic, i jezeli ten projekt bedzie spelnial warunki projektu katalogowego to cena bedzie promocyjna.

daj znac, jezeli jestes zainteresowana wowczas podam wiecej informacji.

pozdrawiam,

piotr

jak masz troche kasy to moze zacisze z horyzontu by pasowalo - garaz mozna zaadaptowac na mieszkanie bedze mialo wtedy z 72 m2 dla rodzicow idealne osobne wejscia przejscie awaryjne wrazie czego i piekny dom tylko pewnie drozszy w budowie jak by nie bylo dwa budynki

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=63&id_autora=3&spacer=2&proj=ZACISZE

• 1 month później...

Witam wszystkich,

Kochani, liczę na Waszą pomoc. Szukam projektów domu tzw. trzypokoleniowego. Mamy w nim zamieszkać my z naszymi dziećmi i teściowie. Dwa oddzielne wejścia, jedna część większa, druga mniejsza. Znalazłam w internecie dwa - trzy projekty. Może komuś z Was rzuciły się w oczy projekty takich domów i mógłby się podzielić ze mną tą wiedzą? Z góry dziękuję, Monika

Witam,

Aga, bardzo Ci dziękuję za link do Twojego postu. Poczytałam, i doszłam do wniosku, że my mamy bardzo podobne oczekiwania. Na pewno dwa oddzielne mieszkania (myślę, że wszystkim to wyjdzie na dobre! :D !!), dla teściów: 2 pokoje, łazienka i koniecznie ich własna kuchnia. Myślę że to będzie ok. 50-60 m2. I najlepiej tylko na parterze. No, a reszta dla nas. Mam nadzieję, że znajdę coś takiego, co zadowoli 4 dorosłe osoby.

A czy Ty już znalazłaś SWÓJ projekt? Jeśli tak, to proszę, pochwal się.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jeśli ktoś ma ochotę coś dodać, to zapraszam.

Monika

:lol:

Mając podobne wymagania ( Dziadkowie, my i czworo dzieci) wybraliśmy projekt "Berberys" firmy Archeton ( katalog z 1998 lub 1999r).Mieszkamy w nim od dwóch miesięcy.Puki co wszyscy jesteśmy zadowoleni.

PS. Duża powierzchnia i podpiwniczenie powodują , że budynek sporo kosztuje.Ale cóż... raz się żyje ( we wlasnym domu).

A czy Ty już znalazłaś SWÓJ projekt?:

w sumie doszłam wtedy do wniosku, że projekt musi być indywidualny

w gotowych jest zbyt duża dysproporcja między powierzchniami obu "mieszkań"

ostatecznie jednak dziadkowie nie odważyli się z nami zamieszkać :oops: :lol: ,więc będziemy budować zwykły mały domek o jakim zawsze marzyliśmy 8)

życzę owocnych poszukiwań

pochwal się jak coś wybierzesz

Jeszcze miesiąc temu zadawałam to samo pytanie. Większość ludzi na forum radziła mi abym przemyślała temat min. Aleksandryta, która pisała, że kiedyś podjęła podobną decyzję i był to błąd jej życia. Czyli decyzję budowy z rodzicami. I co nie czekałam długo aby te wszystkie rady okazały się prorocze. :evil: Jeszcze nie doszło do zakupu działki a ja pokłóciłam się z teściową i z budowy nici. Właśnie jak przedpisząca teściowa moja się rozmyśliła, dobrze z jednej strony, że teraz, chociaż z drugiej jestem rok budowy do tyłu bo przez prawie rok szukaliśmy działki.

Mówię sobie, nie ma tego złego..., bo co by to było gdybyśmy byli w trakcie budowy. Teraz szukamy mniejszej działki i będziemy raczej stawiać mały domek, ale własny. :lol:

Co do samego projektu to takich dmomów wielopokoleniowych jest b.mało i najczęściej trzeba byłoby je bardzo zmieniać aby dopasować do potrzeb danej rodziny, my w ostatnim etapie zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny.

rzeczywsicie przyklady takich domów byly w majowym Ładnym domu, sam pomysł jest dość kontrowersyjny, mozliwy do zrealizowania przy bardzo kochającej sie, nie kłótliwej, zgodnej i tolerancyjnej rodzinie, a może bliźniak byłby mniej krępującym rozwiązaniem, który da przy okazji wszystkim więcej swobody? są już ciekawe projekty bliźniaków 1-2 piętrowych

Chcę jako taki dom potraktować "Z blaskiem".

http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=175

Co prawda przyjmujemy tylko jedną starszą osobę, ale muślimy o poszerzeniu pomieszczenia gospodarczego i adaptację do celów mieszkalnych.

A jak juniorstwo podrośnie to chcemy wynieść się na zaadoptowany strych.