Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie, nie działkę mamy- wiadomo to druga połowa kosztów, złotych klamek tez nie potrzebujemy :wink: no i mogę zrezygnować z basenu :lol:

Nie uważam się za autorytet w tym temacie, bo jeszcze nie zacząłem ale wydaje mi się, że 350 może wystarczyc.

Wszystko zależy od metody budowy i materiałów no i Waszego nadzoru i zaangazowania.

daliście mi chociaż światełko w tym ciemnym tunelu :) ale już widzę że w tym roku nie zaczniemy, narazie "tylko"-hihihi zakup działki, ale nie ma tego złego co by na lepsze nie wyszło :) Może w tzw międzyczasie sąsiedzi sięzaczną budować i będzie taniej i łątwiej z dozbrojeniem działki, bo narazie to mamy "działkę na polanie" :wink: , ale nazwa ulicy juz jest więc zawsze to już coś

Chyba cię nie pocieszę Karaluchy :( . My też stawiamy Murenę po kilku zmianach i piwnicy pod "naszą częścią". Zaczęliśmy tynkowanie i 400 tys pooooszło. Budujemy w szczerym polu, więc nam dochodzą jeszcze koszty studni, szamba, hydroforu i takie tam...

common

nie odbieraj nadziei :-?

robisz piwniczkę, ciekawe co na dachu itp.

Nadal twierdzę, że można taniej :wink:

Hej

Ja tez buduje dwupokoleniowy dom w borowikach. Powierzchnia w sumie 210m. Mysle ze 400 tys to trzeba miec. Taniej chyba sie nie da. My duzo robilismy sami. Wylewalismy fundamenty, mąż z tesciem stawiał parter, tata kładł elektryke, alarmy. Co sie dało to sami a mimo to kwota wyjdzie tez koło 400.

• 3 weeks później...
A ja buduje dom "Murena" Obecnie odbywa się tynkowanie, wiec do końca jeszcze daleka droga. Trochę pozmieniałam w tym projekcie, bo nie chciałam żeby dom miał chrakter "dworkowy". Wiec wywaliłam wszystkie kolumny i daszki. Może później wkleje pare zdjęć.[/quot

witam na frum bo to pierwszy moj post dotad tylko czytalem...

witam karolino

zastanawiam sie nad projektem "murena" i mam pytanie o zmiany jakich dokonalas

czy sciany pozostaly takie jak w projekcie?

co z pokryciem dachu?

co zamiast kolumienek i ozdobek w okolicach wejsc?

czy poddasze pozostawilas niezmienione?

to na razie wszystko co przychodzi mi do glowy

z gory dziekuje za odpowiedz

pozdrawiam

grzesiek

Chyba cię nie pocieszę Karaluchy :( . My też stawiamy Murenę po kilku zmianach i piwnicy pod "naszą częścią". Zaczęliśmy tynkowanie i 400 tys pooooszło. Budujemy w szczerym polu, więc nam dochodzą jeszcze koszty studni, szamba, hydroforu i takie tam...

witaj mareba

czy garaz masz w piwnicy?

koszt zmian: 2000 PLN.

My sporo zmieniliśmy na górze, tzn. zostały 3 pokoje i łazienka, ale zrobiliśmy murowane, a nie z kartongipsu, w związku z tym ściany na górze z grubsza pokrywają się z nośnymi na dole. Niestety kosztem łazienki:(, jakaś taka mała wyszła... Garderobę zostawiliśmy tylko w naszej sypialni. Trochę żałuję, że nie zdecydowaliśmy się na dodatowe okno dachowe w pokoju z oknem w ścianie. Trzeba będzie go mocno oświetlać. Na dole w zasadzie bez zmian. doszły tylko drzwi wewnętrzne pomiędzy mieszkaniami.

Pozdrawiam

• 2 months później...

My budujemy Dom w Mniszkach z Archonu.

Przy szukaniu kierowaliśmy się:

-żadnych schodów dla rodziców

-w mieszkanku rodziców muszą być 2 pokoje

-muszą być 2 osobne wejścia

-najlepiej gdyby części rekreacyjne działek dało się "wydzielić" na dwie, więc osobne tarasy - gdy my będziemy przyjmować gości rodzice mogą chcieć odpocząć w ciszy - nie chcemy być od siebie zależni i dla siebie uciążliwi

-dużo schowków w domu , bo dużo dzieci i w zwiazku z tym dużo "różności" do przechowywania ;)

W Mniszku znaleźliśmy wszystko czego szukamy. PO przeróbkach:

-dach dwuspadowy

-dobudowane ganki przed wejściem rodziców i naszym

-większy pokój na poddaszu podzielony na 2

-wydzielenie garderoby w dużej sypialni

Poniewaz ogrzewać mamy w planach eko-groszkiem i kotłownia będzie w wolnostojącym garażu powstała spiżarnia z miejscu planowanej kotłowni

Jak sie będzie to wszystko użytkowac jeszcze nie wiemy, bo jesteśmy na etapie więźby. :) ;-)

• 2 weeks później...
Kto szukał ten wie... Ciężko jest znaleźć ten idealny, zwłaszcza, gdy ma się większą niż przeciętna - rodzinę. Jaki dom wybrałeś??? Ja wybrałam MIRĘ, ale zmieniam odrobinę fundament (przesuwam klatkę schodową) i całą górę (dach, wysokość, ilość pokoi i w ogóle rozkład poddasza...). Jestem szczęśliwa.

• 4 weeks później...

WITAM, MY RóWNIEż MIELISMY OGROMNY DYLEMAT W ZWIąZKU Z WYBOREM (ups.....caps mi sie włączył)........projektu. Chcielismy dom do 200 m2, z osobnymi wejściami, dla rodziców część bez dostępu do góry.No i udało się, po wielkich bojach w dniu dzisiejszym odebraliśmy pozwoenie na budowę domu Lilia II z pracowni Horyzontu. Po niewielkich zmianach, mamy to co chelieliśmy.............

Pozdrawiam serdecznie

WITAM, MY RóWNIEż MIELISMY OGROMNY DYLEMAT W ZWIąZKU Z WYBOREM (ups.....caps mi sie włączył)........projektu. Chcielismy dom do 200 m2, z osobnymi wejściami, dla rodziców część bez dostępu do góry.No i udało się, po wielkich bojach w dniu dzisiejszym odebraliśmy pozwoenie na budowę domu Lilia II z pracowni Horyzontu. Po niewielkich zmianach, mamy to co chelieliśmy.............

Pozdrawiam serdecznie

Jak zorganizowaliście to drugie mieszkanie? i jakie zmianyw wprowadziliście?