Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy przy zastosowaniu kotła gazowego kondesacyjnego trzeba w ogóle murowac komin spalinowy dla niego, wszelkie schiedle itp? Czy nie wystarczy przypadkiem ten przewód spalinowy co jest przy tych kotłach podprowadzić wysoko na dach (dodatkowo ten sam by zaciągał z dachu powietrze dla kotła - rura w rurze).

Sam ten przewód można by jakoś zabudować albo go puścić w dodatkowym kanale wentylacyjnym żeby nie było go widać. Po co komin do tego?

https://forum.murator.pl/topic/85232-kocio%C5%82-kondesacyjny-potrzebny-mu-komin-przew%C3%B3d-na-dach/

Nie trzeba budować komina - można nawet wypuścić przewód spalinowo-powietrzny przez scianę .

Kotły kondensacyjne maja na wylocie wentylator i wydmuchują spaliny - przewód spalinowy pracuje na nadciśnieniu i jeżeli się wypuszcza się ten przewód przez komin to trzeba użyć specjalnych wkładów z kwasówki uszczelnionych na łączeniach .

Pozdarwiam

Potwierdzam -ja będę miała kocioł kondensacyjny -z rurą wypuszczoną przez ścianę. Miimo, że będzie wisiał w kotlowni w której jest komin -nie podłączam go do niego.

Mam sąsiada blisko za miedzą więc puszczenie tego przez ściane odpada, poza tym brudna ściana po jakimś czasie no i pewnie jakiś smród.

A zapuścić ten przewód po ścianie przez strop na dach z parteru i go czymś zasłonić albo nawet wpuścić w kanał wentylacyjny. (koim jakiś tam będize tlyko wentylacja)

A co sądzicie postawieniu takeigo pieca z zasobnikiem nie na parterze tylko na poddaszu użytkowym pom. 8m kw. nad kotłownią na parterze? Będzie bliżej do dachu.

o ile kubatura pomieszczenia > 6,5m3 oraz srednia wysokosc pomieszczenia >2,2m to nie bedzie kłopotu na poddaszu.

tak osobiscie interpretowal bym przepisy

pozdraiwam

piotrek

Mam sąsiada blisko za miedzą więc puszczenie tego przez ściane odpada, poza tym brudna ściana po jakimś czasie no i pewnie jakiś smród.

A zapuścić ten przewód po ścianie przez strop na dach z parteru i go czymś zasłonić albo nawet wpuścić w kanał wentylacyjny. (koim jakiś tam będize tlyko wentylacja)

A co sądzicie postawieniu takeigo pieca z zasobnikiem nie na parterze tylko na poddaszu użytkowym pom. 8m kw. nad kotłownią na parterze? Będzie bliżej do dachu.

jaki brud i smród? gazem palisz a nie węglem! To jest mała, krótka rurka -sąsiad jej nawet nie zauważy :) (najlepiej przejdź się do jakiegoś sklepu z kotłami to Ci pokażą jak to dokładnie wyglada).

...

To zależy jaki zasobnik i jaki strop. Czasem można się zdziwić bo taki piecyk z zasobnikiem to wazy sporo. A powierzchnia nacisku jest mała.

Przy wypuszczaniu przewodu spalinowego przez ścianę musi być zachowana odpowiednia odległość od okna (zdaje się że 0,5 m).

U mnie akurat na tej ścianie nie ma okna :) Ale chyba muszę wypuścić przewód dłuższy niż mam okap dachu (85cm)?

Dowiadywałem się dziś trochę i ten przewód musi być min 1,5m od okien umieszczony.

Po burzy mózgów jednak robimy komin, ze względu na sąsiada. Raczej by miał wonty co do tego, a niechcemy skłócić się z sąsiadem z któym mamy bardzo dobre stosunki.

Robię komin 15x15 w niego wstawie kwasówkę pewnie od tych od pieca, bez ocieplenia bo i po co. Piec jednofunkcyjny ale jednak nie Kondesat (bezsensu) 20kw lub mniej, jak znajde, z zamknęta komorą spalania obowiązkowo.