Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wychodek na działce :)

mp5_10sd

Recommended Posts

Mam na działce wychodek i schowek na narzędzia ogrodowe; oddalony od domku letniskowego o ok 20-25 metrów.

Chciał bym tam założyć oświetlenie (żeby wieczorem można było normalnie czytać gazetę, albo schować widły czy łopatę) - 2 żarówki + gniazdo.

Kabel chciałem poprowadzić ziemią.

Jaki typ kabla wybrać i na jakiej głębokości go zakopać?

Mam na działce wychodek i schowek na narzędzia ogrodowe; oddalony od domku letniskowego o ok 20-25 metrów.

Chciał bym tam założyć oświetlenie (żeby wieczorem można było normalnie czytać gazetę, albo schować widły czy łopatę) - 2 żarówki + gniazdo.

Kabel chciałem poprowadzić ziemią.

Jaki typ kabla wybrać i na jakiej głębokości go zakopać?

Według przepisów kabel powinien być zakopany na min. 80 cm, położony na podsypce z piasku, ponad kablem taśma ostrzegawcza niebieska. Kabel taki do ziemi YKY chyba w czarnej otulinie lub biały w dodatkowej osłonie z rurek (wychodzi taniej).

Pozdrawiam

mp5_10sd no ja ci powiem że czytanie gazet w "tym miejscu" jest niezwykle użyteczne, sam w desperacji to nawet napisy na opakowaniu od szamponu czytam :D

tak tylko nadmieniłem :wink:

Taaa znam to, można się np. węgierskiego na polu kosmetyki poduczyć :) Hehe Co do wideł w wychodku... hm ;)

I jeszcze w kwestii komarów i innego owadztwa... nie boisz się zmasowanego ataku czy wychodek hermetyczny ;)

Dzięki. Kupię YKY :p

Jeśli chodzi o robactwo to już się przyzwyczaiłem :D

Natomiast w kwestii wnuka: drzewa i inne krzaki pozasadzała moja mama i to w takich miejscach, że nowe już się nie zmieszczą, a poza tym myślę, mój wnuk wybuduje sobie normalny dom i zburzy tą drewnianą "komórkę".