Bikier 18.07.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Pomiędzy krokwie włożyłem 15 cm wełny mineralnej.Prostopadle do krokwi przymocowałem listwy drewniane między które zamierzam włożyć 5 cm wełny. Następnie prostopadle do listew(równolegle do krokwi) zamierzam przymocować za pomocą łączników profile główne stalowe.Co myślicie o tym , czy ktoś tak może zrobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 18.07.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Rozumiem że profile będziesz montował do listew drewnianych. Pomyśl czy ci się nie wypaczą pod obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikier 18.07.2003 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Myślę, że się nie wypaczą. Listwy 50x40mm mocowane co 50 cm do krokwi które są co 75-90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 18.07.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Następnie prostopadle do listew(równolegle do krokwi) zamierzam przymocować za pomocą łączników profile główne stalowe. Co myślicie o tym , czy ktoś tak może zrobił ? Trochę nietypowo, ale jak będzie dobrze służyć ... JA bym wogóle odrzucił listwy, bo ponoć jak dach chodzi trochę to się wykręcają i pękają łączenia płyt g-k, czyli jak sądzę może powodować większe i bardzie szkodliwe ruchy profili, ale mogę się mylić, bo właśnie dopiero zbieram materiał i informacje na ocieplenie poddasza. Sądzać po tych upałach to raczej wartałoby robić ochłodzenie poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.07.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 ...a do tego pionowy montaż płyt GK "ogień" a takie trzeba dać na poddaszu) jest zdaje się niezalecany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 18.07.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 ...a do tego pionowy montaż płyt GK "ogień" a takie trzeba dać na poddaszu) jest zdaje się niezalecany Mogłbyś to rozwinąć, bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.07.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Mam taką broszurkę Lafarge'a nt.: układania regipsów i są tam podane zasady montażu i odległości profili dla różnych rodzajów płyt (ogień, woda, zwykła, pojedyncza, podwójna) i różnych rodzajów powierzchni (suchy tynk, ściana, sufit, skosy). Wg. tej broszurki płyty "ogień" na skosach muszą być układane poprzecznie, a ogólna zasada jest taka, żeby dłuższe boki płyty były przymocowane do profili. Jeśli profile będą równolegle do krokwi to jest to niemozliwe. Prawdopodobnie przy pionowym zamocowaniu płyt działają za duże siły i górne krawędzie mogą z czasem odchodzić co będzie powodowac pęknięcia. Jest to tylko mój domysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts