Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monta? profili równolegle do krokwi.

Recommended Posts

Pomiędzy krokwie włożyłem 15 cm wełny mineralnej.

Prostopadle do krokwi przymocowałem listwy drewniane między które zamierzam włożyć 5 cm wełny. Następnie prostopadle do listew(równolegle do krokwi) zamierzam przymocować za pomocą łączników profile główne stalowe.

Co myślicie o tym , czy ktoś tak może zrobił ?

Następnie prostopadle do listew(równolegle do krokwi) zamierzam przymocować za pomocą łączników profile główne stalowe.

Co myślicie o tym , czy ktoś tak może zrobił ?

Trochę nietypowo, ale jak będzie dobrze służyć ... JA bym wogóle odrzucił listwy, bo ponoć jak dach chodzi trochę to się wykręcają i pękają łączenia płyt g-k, czyli jak sądzę może powodować większe i bardzie szkodliwe ruchy profili, ale mogę się mylić, bo właśnie dopiero zbieram materiał i informacje na ocieplenie poddasza.

Sądzać po tych upałach to raczej wartałoby robić ochłodzenie poddasza :wink:

Mam taką broszurkę Lafarge'a nt.: układania regipsów i są tam podane zasady montażu i odległości profili dla różnych rodzajów płyt (ogień, woda, zwykła, pojedyncza, podwójna) i różnych rodzajów powierzchni (suchy tynk, ściana, sufit, skosy). Wg. tej broszurki płyty "ogień" na skosach muszą być układane poprzecznie, a ogólna zasada jest taka, żeby dłuższe boki płyty były przymocowane do profili. Jeśli profile będą równolegle do krokwi to jest to niemozliwe.

Prawdopodobnie przy pionowym zamocowaniu płyt działają za duże siły i górne krawędzie mogą z czasem odchodzić co będzie powodowac pęknięcia. Jest to tylko mój domysł :)