Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!! Ile płaciliście za obrobienie komina??

lipama

Recommended Posts

Co prawda nie jestem z Wrocławia, ale właśnie dzis rozliczyłam się ze swoim murarzem za kominy, może da Ci to jakis pogląd na ceny (chociaż Wrocław ma pewnie własny kosmiczny cennik jak i W-wa).

Moj murarz za 5 dni pracy (zburzenie kominów, bo remontujemy dom, postawienie nowych, obróbka typu fugi, spady) wziął 500zł, czyli wychodzi 100zł/dzień. Z tego co wiem to tzw. "norma", przynajmniej tutaj gdzie mieszkam.

dla mnie to że wrocław ma pewnie także swój kosmiczny cennik , a dla mnie i jeszcze wielu wykonawców ten cennik jest znacznie zaniżony :wink: co do komina za 1500zł cena zawyżona według mnie (osobiście denerwuje mnie takie przeliczanie na dniówki, no bo ile to on przez dzień może zarobić? , a ja mam tylko połowę tego itd.) zawsze można się przekwalifikować. Pozdrawiam

• 1 month później...
A co powiecie na kwotę 1850 zlp za wykonanie samej obudowy plus poło żenie gładzi, babrali się z tym z przwerwmi na przeschnięcie cały miesiąc, w trakcie była zmiana murarzy gdyż pierwszej ekipie nie udało się aby ścianka z lewej strony wkładu była tych samych rozmiarów co z prawej ( miały byc jednakowe). Fachowiec ktory to poprawił robił co mógł , wygląda lepiej ale do normalnego stanu troche brakuje. Niemniej muszę się z nim rozliczyc, płaciłam ratami, jeszcze musze dopłacic resztę ale wściekła jestem. Zazwyczaj jak jestem zadowolona z wykonanej usługi aq cena nie jest wygórowana to z radości dorzucam cos do umówionej kwoty ale tutaj aż płakac się chce. :cry:

Nie zgaduj bo i tak pudło :lol: punkt widzenia jest taki że większość chce za grosze i z lornetką i aparatem cyfrowym łazi , okuliści tacy, tyle że za prawdziwą dokładność mało kto chce płacić

No, no. Wszyscy wykonawcy piszą jak to marnie zarabiają. Tylko o dziwo stawki polskie wcale nie różnią się od angielskich (a wszyscy straszycie, że wyjedziecie). Moja rada - jedźcie i nie straszcie. W głowach wam się popierzyło. W anglii zarabiacie po 80 funtów dniówki (za 10 godzin roboty, a ci co mówić nie umieją nawet po 40). W Polsce często gęsto chcecie więcej.

Kominy 3 sztuki budowło u mnie 2 ludzi czasami brali pomocnika.

Komin systemowy:

http://images29.fotosik.pl/42/23abf108b47e156bm.jpg

W sumie:

1 komin - 1 kanał dymowy + 3 kanały wentylacyjne

2 komin - 1 kanał dymowy + 5 kanałów wentylacyjnych

3. komin - 4 kanały wentylacyjne.

http://images24.fotosik.pl/42/a3cb50bb047f4d32m.jpg

http://images29.fotosik.pl/42/e75e5e9b7ba4c3e5m.jpg

Obudowy z klinkieru http://images29.fotosik.pl/59/9ec75e5a9b2ab779m.jpg

Poszło w sumie 970 cegieł klikierowych.

Cena za całość opisanych robót 2000 złotych - czas pracy 6 dni.

CoolaTT z tymi fachowcami zgadzam się z Tobą na 100%. Delikatnie mówiąc większośc to na głowę poupadała. Za przyłącze kanalizy policzyli mi 100zł za mb sama robocizna, do tego koszt pracy koparki, do tego materiały. Czyli rozumiem, że za dzien pracy 16mb wychodzi 1600zł za samo ułożenie rur. Acha, jeszcze:... Panie, ale do odbioru musisz sobie Pan kogoś znaleźć bo ja mam uprawnienia, ale odbioru nie zrobię... Oczywiście ceny netto. Jak pojechałem po fachowca - byliśmy umówieni, że go zawiozę na działkę aby obejrzał, to był tak nalutowany, że nie szło się z nim dogadać. To sa właśnie pseudofachowcy. 1600 za dzień roboty :evil: Tacy niech spadają na szczaw. Powiedziałem, że kmiotów nie będę najmował.