Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

szukałem podpowiedzi w archiwum, ale nie znalazłem.

Problem jest taki: mamy wylaną betonową płytę tarasu, którą trzeba czymś obłożyć. Szukaliśmy ładnych gresów, ale to nie do końca to. Podobały nam się płomieniowane granity, ale 200+ zł netto za metr kwadratowy materiału to ciut dużo.

No i trafił mi się (od firmy brukarskiej) katalog materiałów na ścieżki / podjazdy a w nim takie właśnie płyty. Mają 4 cm grubości i w sumie pasują nam do wykończenia domu.

Pytanie: czy takie płyty można zastosować jako okładzinę takiego wybetonowanego tarasu (np. przykleić je na jakiejś zaprawie)?

Pytanie drugie: jaka to powinna być zaprawa (konkretnie)? Ze względu na konieczność zachowania spadku, w najgrubszym miejscu zaprawa powinna mieć nawet 3 cm grubości.

Pytanie kontrolne: czy taki pomysł wykończenia tarasu jest zupełnie pomylony? (wszak w instrukcji producent podaje, że układać te płyty należy, jak zwykłą kostkę betonową na ubitym podłożu z piachu, etc.).

Będę wdzięczny za opinie!

Pozdr.

M

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taras jest zbudowany na fundamencie połączonym z fundamentem domu. Potem są ściany wymurowane z bloczków betonowych na 20-30 cm ponad poziom ziemi. Cała "wanna" jest zasypana ubitą (zagęszczarka) ziemią i zalana 10 cm chudego betonu. I ten właśnie chudy beton należy czymś obłożyć. Okładzina może mieć max 7 cm wysokości przy drzwiach tarasowych (odpływy z ramy PCV są właśnie o tyle ponad chudziakiem). Taras ma wymiary 3x6 m, więc zakładając 1% spadku, muszę dać 3 cm zaprawy przy drzwiach tarasowych, i prawie nic przy samym końcu tarasu.

No i urodził mi się pomysł tych płyt betonowych (wcześniej planowaliśmy granit płomieniowany w płytach 60x60 cm o grubości 3 cm; ale trochę zbiła nas z tropu cena dobrego materiału) - mają one różne wymiary i grubość 4 cm, więc nawet na takiej grubej na 3 cm zaprawie zmieściłyby się pod odpływami z ramy drzwi tarasowych. No i pytanie, czy takie rozwiązanie jest praktycznie do zastosowania (czy płyty nie popękają, nie "odlepią się", etc...; czy jest jakaś zaprawa, która wytrzyma grubość 3 cm i jednocześnie trwale zwiąże te płyty z chudziakiem; zwykła cementowa, jak do murowania, czy jakaś super-hiper?).

Pozdr.

M

Też chorowałam na te płyty betonowe Libet, byłam nastawiona na to, że na tarasie będę miała płyty Libet Impressio. Przez przypadek trafiłam do zakładu, gdzie te płyty produkują i byłam w szoku, jak jeden z pracowników pokazał mi jakie one są strasznie brudzące się i jak później jest ciężko ten brud usunąć. Wystawrczyło przejść po tych płytach w butach z czarną gumową podeszwą i już był horror, żeby to domyć.

Także pewnie taras wyłoże dużą kostka via castello.

Ja mam położonego Semmelrocka Old Town ale cena niestety też ponad 200zł/m2 :( Wygląda pięknie więc nie ma co żałować kasy! Układane na betonowym tarasie na klej. Fugowane zaprawą do klinkieru na półsucho.

daj jaką fotę bo też chcę :wink: :wink:

Proszę bardzo:

http://images30.fotosik.pl/68/8beba697c73fa34dm.jpg

Zachęcony waszymi postami, pojechałem z Elunią do najbliższego przedstawiciela tej firmy. Wybraliśmy na taras takie płyty. Taras nie jest zadaszony, więc ucieszył nas fakt, że są płyty, które można położyć na suchy beton, a do tego wykończone "posypką" z kruszywa (z bezpiecznie chropowatą powierzchnią).

Do elewacji najbardziej pasuje nam kolor "Koral" i taki właśnie będzie taras i schody.

Pozdr.

M

Zachęcony waszymi postami, pojechałem z Elunią do najbliższego przedstawiciela tej firmy. Wybraliśmy na taras takie płyty. Taras nie jest zadaszony, więc ucieszył nas fakt, że są płyty, które można położyć na suchy beton, a do tego wykończone "posypką" z kruszywa (z bezpiecznie chropowatą powierzchnią).

Do elewacji najbardziej pasuje nam kolor "Koral" i taki właśnie będzie taras i schody.

Pozdr.

M

uważaj tylko na gumy do żucia :wink:

• 1 year później...

W sumie dylemat podobny do autorów wątku, ale może przez 2 - 3 lata coś wyszło, albo się pojawiło ;-)

Pacjent: płyty Impressio Toscania (http://libet.pl/cms/?id=253)"klejone" na tarasie o wylewce betonowej.

Pytania:

1. Jakie zastosować fugi ? Obawiam się, że fuga kładziona tradycyjnym sposobem, moze nie do końca dać się umyć (?) Ta fuga do klinkieru się sprawdza ? Może jednak wysokoelastyczna, np. z Mapei ?

2. Czy stosował ktoś inny impregnat niz firmowy Libetu i z jakim skutkiem ?

350 PLN za 5 kg, wobec konkurencyjnych po 65 - 150 PLN, wydaje się być przesadzone. Dodatkowo (pewnie ze względu na cenę) nie mają ich na składach - trzeba zamawiać.

Pzdr

JKK

Kupie cos w OBI i sprobuje na jednej. A plyty sa super na taras + ganek u nas. Wszystko ziemne + podbudowa + piach

Z alternatywnych środków do impregnacj betonu widziałem np. produkty firm Domos, Śnieżka i HG.

Ze względu na nachylenie działki ziemny taras u mnie nie wchodził w grę.

Pzdr

JKK