Ela_i_Maciek 21.08.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam, szukałem podpowiedzi w archiwum, ale nie znalazłem. Problem jest taki: mamy wylaną betonową płytę tarasu, którą trzeba czymś obłożyć. Szukaliśmy ładnych gresów, ale to nie do końca to. Podobały nam się płomieniowane granity, ale 200+ zł netto za metr kwadratowy materiału to ciut dużo. No i trafił mi się (od firmy brukarskiej) katalog materiałów na ścieżki / podjazdy a w nim takie właśnie płyty. Mają 4 cm grubości i w sumie pasują nam do wykończenia domu. Pytanie: czy takie płyty można zastosować jako okładzinę takiego wybetonowanego tarasu (np. przykleić je na jakiejś zaprawie)? Pytanie drugie: jaka to powinna być zaprawa (konkretnie)? Ze względu na konieczność zachowania spadku, w najgrubszym miejscu zaprawa powinna mieć nawet 3 cm grubości. Pytanie kontrolne: czy taki pomysł wykończenia tarasu jest zupełnie pomylony? (wszak w instrukcji producent podaje, że układać te płyty należy, jak zwykłą kostkę betonową na ubitym podłożu z piachu, etc.). Będę wdzięczny za opinie! Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.08.2007 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 może ktoś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.08.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A zmiesći sie to ? Jeżeli planujesz płytki a teraz zmieścisz kostke to jakoś dziwnie to planujesz. Na czym ta płyta nad gruntem, czy nad jakimś pomieszczeniem? Jeżeli nad gruntem to zrobiłbym podsypke jak na gruncie cem-pisakowa i na to te kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 21.08.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Ja czaję się na płyty Semmerlocka i miałem podobny dylemat z tym że na etapie wylewać czy nie wylewać ? Zadzwoniłem do doradcy z Semmerlocka i gość rzekł ,że kłaść na podsypce aczkolwiek jeśli taras jest już wylany to nie widzi problemu coby te plyty przykleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.08.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Taras jest zbudowany na fundamencie połączonym z fundamentem domu. Potem są ściany wymurowane z bloczków betonowych na 20-30 cm ponad poziom ziemi. Cała "wanna" jest zasypana ubitą (zagęszczarka) ziemią i zalana 10 cm chudego betonu. I ten właśnie chudy beton należy czymś obłożyć. Okładzina może mieć max 7 cm wysokości przy drzwiach tarasowych (odpływy z ramy PCV są właśnie o tyle ponad chudziakiem). Taras ma wymiary 3x6 m, więc zakładając 1% spadku, muszę dać 3 cm zaprawy przy drzwiach tarasowych, i prawie nic przy samym końcu tarasu. No i urodził mi się pomysł tych płyt betonowych (wcześniej planowaliśmy granit płomieniowany w płytach 60x60 cm o grubości 3 cm; ale trochę zbiła nas z tropu cena dobrego materiału) - mają one różne wymiary i grubość 4 cm, więc nawet na takiej grubej na 3 cm zaprawie zmieściłyby się pod odpływami z ramy drzwi tarasowych. No i pytanie, czy takie rozwiązanie jest praktycznie do zastosowania (czy płyty nie popękają, nie "odlepią się", etc...; czy jest jakaś zaprawa, która wytrzyma grubość 3 cm i jednocześnie trwale zwiąże te płyty z chudziakiem; zwykła cementowa, jak do murowania, czy jakaś super-hiper?). Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 24.08.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Też chorowałam na te płyty betonowe Libet, byłam nastawiona na to, że na tarasie będę miała płyty Libet Impressio. Przez przypadek trafiłam do zakładu, gdzie te płyty produkują i byłam w szoku, jak jeden z pracowników pokazał mi jakie one są strasznie brudzące się i jak później jest ciężko ten brud usunąć. Wystawrczyło przejść po tych płytach w butach z czarną gumową podeszwą i już był horror, żeby to domyć.Także pewnie taras wyłoże dużą kostka via castello. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 24.08.2007 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Czy mogłabyś zdradzić, w jakiej miejscowości mieści się ten zakład? Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.08.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Ja mam położonego Semmelrocka Old Town ale cena niestety też ponad 200zł/m2 Wygląda pięknie więc nie ma co żałować kasy! Układane na betonowym tarasie na klej. Fugowane zaprawą do klinkieru na półsucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.08.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Ja mam położonego Semmelrocka Old Town ale cena niestety też ponad 200zł/m2 Wygląda pięknie więc nie ma co żałować kasy! Układane na betonowym tarasie na klej. Fugowane zaprawą do klinkieru na półsucho. daj jaką fotę bo też chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 24.08.2007 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Płyty nie wyglądają źle. Szczególnie zainteresowały mnie te z posypką (trochę strasznie się nazywają "Top exklusiv", co sugeruje jakąś niebotyczną cenę). Trzeba zgłębić temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 25.08.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Czy mogłabyś zdradzić, w jakiej miejscowości mieści się ten zakład? W Kaliszu, ale myślę, że to jest tylko jeden z ich zakładów. Niestety zakupić u nich nic nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 25.08.2007 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 No nic. Do Kalisza i tak mi daleko... Może wybiorę się dzisiaj obejrzeć firmowe stoisko ekspozycyjne Sommerocka w Kołbieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.08.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Ja mam położonego Semmelrocka Old Town ale cena niestety też ponad 200zł/m2 Wygląda pięknie więc nie ma co żałować kasy! Układane na betonowym tarasie na klej. Fugowane zaprawą do klinkieru na półsucho. daj jaką fotę bo też chcę Proszę bardzo: http://images30.fotosik.pl/68/8beba697c73fa34dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 25.08.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 bwojtekno nie powiem nie dosc ze wyglada imponująco to jeszcze jest to to czego szukałem do przyszlego naszego tarasu super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 25.08.2007 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Zachęcony waszymi postami, pojechałem z Elunią do najbliższego przedstawiciela tej firmy. Wybraliśmy na taras takie płyty. Taras nie jest zadaszony, więc ucieszył nas fakt, że są płyty, które można położyć na suchy beton, a do tego wykończone "posypką" z kruszywa (z bezpiecznie chropowatą powierzchnią). Do elewacji najbardziej pasuje nam kolor "Koral" i taki właśnie będzie taras i schody. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 25.08.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Zachęcony waszymi postami, pojechałem z Elunią do najbliższego przedstawiciela tej firmy. Wybraliśmy na taras takie płyty. Taras nie jest zadaszony, więc ucieszył nas fakt, że są płyty, które można położyć na suchy beton, a do tego wykończone "posypką" z kruszywa (z bezpiecznie chropowatą powierzchnią). Do elewacji najbardziej pasuje nam kolor "Koral" i taki właśnie będzie taras i schody. Pozdr. M uważaj tylko na gumy do żucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 28.08.2007 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Sluszna uwaga! Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 24.04.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 W sumie dylemat podobny do autorów wątku, ale może przez 2 - 3 lata coś wyszło, albo się pojawiło Pacjent: płyty Impressio Toscania (http://libet.pl/cms/?id=253)"klejone" na tarasie o wylewce betonowej. Pytania: 1. Jakie zastosować fugi ? Obawiam się, że fuga kładziona tradycyjnym sposobem, moze nie do końca dać się umyć (?) Ta fuga do klinkieru się sprawdza ? Może jednak wysokoelastyczna, np. z Mapei ? 2. Czy stosował ktoś inny impregnat niz firmowy Libetu i z jakim skutkiem ? 350 PLN za 5 kg, wobec konkurencyjnych po 65 - 150 PLN, wydaje się być przesadzone. Dodatkowo (pewnie ze względu na cenę) nie mają ich na składach - trzeba zamawiać. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 24.04.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Ja planuje zaimpregnowac te plyty libetu. Kupie cos w OBI i sprobuje na jednej. A plyty sa super na taras + ganek u nas. Wszystko ziemne + podbudowa + piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 24.04.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Kupie cos w OBI i sprobuje na jednej. A plyty sa super na taras + ganek u nas. Wszystko ziemne + podbudowa + piach Z alternatywnych środków do impregnacj betonu widziałem np. produkty firm Domos, Śnieżka i HG. Ze względu na nachylenie działki ziemny taras u mnie nie wchodził w grę. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts