Ela_i_Maciek 25.04.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 No to ja dopowiem co i jak Położyliśmy te płyty Libet na tzw. "suchym betonie" (zdaje się, że jakiejś mieszance piasku z cementem). Leży ponad rok i nie da się ruszyć, więc zdaje się, że jest ok. Fugi wypełniliśmy zaprawą klinkierową, ale to akurat nie zdało egzaminu. W wielu miejscach fuga została wymyta przez deszcz i teraz będzie trzeba uzupełnić. Jeszcze nie wiemy czym... Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 25.04.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedż. Po konsultacjach z ekipą będziemy chyba robili elastyczną fugą Mapei zapakowaną do tuby po silikonie, albo "z woreczka" ...Robiliście jakąś impregnację ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 03.05.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Nie, żadnej impregnacji nie było... PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 03.05.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Zrobiliśmy próbę na ww. płytach i płytkach klinkierowych impregnatem pt. Nanoxin. Rezultaty obiecujące. Myślę, że fugi również tym zaimpregnujemy. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 31.01.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Podciągam temat, może macie już zdjęcia z gotowych tarasów. Mnie ineteresuje jak połozyć taki epłyty na taras o kształcie półogrągłym. Macie już wrażenia z użytkowania. Jak z kolorem. I czy te płyty łatwo utrzymać w czystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 18.04.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witambardzo poważnie rozważam zakup i położenie tych kamiennych płyt z indyjskiego piaskowca na swoim niedużym, bo 20 metrowym, tarasie. Niestety na forach, jak i u poznanych ogrodników, stosunkowo mało jest opinii na temat tego konkertnego piaskowca. Generalne opinie, z reguły na temat polskiego piaskowca, nie zachęcają do zakupu, dlatego bardzo proszę osoby, które mają taras z tego kamienia lub te, które cokolwiek wiedzą na jego temat o opinie. Opinie te zapewne zdecydują czy będziemy wchodzić w te płyty czy odpuścimy sobie. Nie chcemy być ich niewolnikami i mieć żal do siebie za ten zakup.PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 18.04.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Był tu kiedyś taki wątek. Kobieta bardzo narzekała na piaskowiec na tarasie. Ciągnął brudy jak smok. Nawet zwykły jesienny liść zostawiał plamę. Tego problemu nie ma z granitem. Tej wiosny wymyłem swoje granitowe schody oblepione czerwonymi winogronami i wyglądają teraz jak nowe a myślałem już że będzie kiszka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 18.04.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 mówisz chyba o temacie z 19.01.2011 pisanego przez Darcy. Dotyczył tarasu z piaskowca, ale autorka nie napisała, że jest to konkretnie Libet Sheridan, a mnie ten konkretnie interesuje. Zastanawiają mnie wypowiedzi dwójki poznanych przeze mnie ogrodników, z których jeden zakładał taras z tego konkretnie kamienia kilka lat temu, a drugi zna taki dwuletni taras. Obaj mówią o różnicach pomiędzy tym indyjskim a innymi piaskowcami na korzyść tego pierwszego. Niestety nie mogę zobaczyć tych tarasów. Tak jak napisałem, zdecydowana większość osób krytykuje ten materiał na taras, tylko mało kto mówi o produkcie Libeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 18.04.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Ja bym nie podchodził do tego od strony kto to importuje, tylko od strony twardości materiału. Piaskowiec jest najbardziej miękki, marmur twardszy a granit najtwardszy i najmniej chłonny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 19.04.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Darcy miała położony piaskowiec prawdziwy, z jakiejś lokalnej (polskiej) kopalni,piaskowiec jest rzeczywiście bardzo kruchy, choć stopnie kruchości też ma różne..., dużo osób odradza tarasy z tego materiału, ja podjełam decyzję o położeniu go na schodach zew. bo pasuję mi do podmurówki, ale już zaopatrzyłam sie w impregnaty do tego materiału.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 19.04.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Annnja, to skoro tyle osób odradza to jakie argumenty, poza estetyką, przekonały Cię do piaskowca. Masz już położony, użytkujesz, znasz producenta/dystrybutora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 20.04.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 głównym jest estetyka, nie mam jeszcze położonego, ale kamienie leżą od miesiąca i czekają na układanie, byłam sama w kopalni, płytki mam z dwóch różnych kopalni no i jego twardość też się pomiędzy sobą różni, a nawet płytka z jednej i tej samej kopalni sprzed jesieni jest inna w swojej twardości niż ta którą kupowałam 2-3 miesiące później, wykanawcy na schody miałam ale ze względu na koszty zrezygnowałam z ich usługi, przymierzamy się w maju do układania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 23.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Niefajnie, dużo osób widzę przeglada wątek, a tak mało odpowiedzi. Ja wciąż w kropce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 25.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wg mojej wiedzy piaskowiec z Libetu pochodzi z kamieniołomów położonych w górach na wysokości powyżej 2000 metrów npm. Ta skała pod względem wytrzymałości i twardości ma niewiele podobieństw do naszego rodzimego piaskowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 25.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak się nie wie co zrobić, to lepiej nie cudować, tylko zrobić to co się sprawdza u innych. Na schodach kamiennych w 99% procentach przypadków jest granit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 25.04.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 nie podoba mi się granit ani na tarasie, ani w domu na podłodze (a takie widziałem), wystarczy, że mam go w zabudowie kominka. Na schodach też granitu nie mam i całe szczęście, bo oboje sąsiadów obok ma i też mi, jak i mojej żonie, się nie podoba. No ale to kwestia gustu. Proszę o wiecej opini o tym Libecie, a nie czym go zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.04.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jak się nie wie co zrobić, to lepiej nie cudować, tylko zrobić to co się sprawdza u innych. Na schodach kamiennych w 99% procentach przypadków jest granit. A czy jest jakiś granit który miałby odcień żółty lub zbliżony do piaskowca. Schody z granitu są albo szare albo czerwone a to nie każdemu odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 05.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Czy ktoś wie jak przenieść ten temat do działu: Ogrodzenia, podjazdy, powierzchnia działki - otoczenie domu ? W tym dziale jakoś brak aktywnosci, a nie chcę dublować tametu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Czy ktoś wie jak przenieść ten temat do działu: Ogrodzenia, podjazdy, powierzchnia działki - otoczenie domu ? W tym dziale jakoś brak aktywnosci, a nie chcę dublować tametu. Na starym FM takie rzeczy się nie zdarzały a teraz jak dasz do Wymiana doświadczeń ogólne to od razu admini tak wątek wrzucają do poszczególnych kategorii gdzie nikt nie zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.05.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 (edytowane) http://images46.fotosik.pl/1506/bcfee5fed9b2df3fmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1511/61dbe39f34dbc31bmed.jpg http://images39.fotosik.pl/1496/818d285eff8258bcmed.jpg W tej chwili próbujemy łączyc istniejący kamień z granitem.Niebawem powstanie też trawa więc taras powinien zacząć ładnie wyglądać na zielonym tle. http://images40.fotosik.pl/1541/acc810393dad2314med.jpg http://images38.fotosik.pl/1539/3b76171b23a41187med.jpg Edytowane 5 Maja 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts