Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to ja dopowiem co i jak :)

Położyliśmy te płyty Libet na tzw. "suchym betonie" (zdaje się, że jakiejś mieszance piasku z cementem). Leży ponad rok i nie da się ruszyć, więc zdaje się, że jest ok. Fugi wypełniliśmy zaprawą klinkierową, ale to akurat nie zdało egzaminu. W wielu miejscach fuga została wymyta przez deszcz i teraz będzie trzeba uzupełnić. Jeszcze nie wiemy czym...

Pozdr

M

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 8 months później...
  • 2 years później...

Witam

bardzo poważnie rozważam zakup i położenie tych kamiennych płyt z indyjskiego piaskowca na swoim niedużym, bo 20 metrowym, tarasie. Niestety na forach, jak i u poznanych ogrodników, stosunkowo mało jest opinii na temat tego konkertnego piaskowca. Generalne opinie, z reguły na temat polskiego piaskowca, nie zachęcają do zakupu, dlatego bardzo proszę osoby, które mają taras z tego kamienia lub te, które cokolwiek wiedzą na jego temat o opinie.

Opinie te zapewne zdecydują czy będziemy wchodzić w te płyty czy odpuścimy sobie. Nie chcemy być ich niewolnikami i mieć żal do siebie za ten zakup.

Pozdrawiam

Krzysiek

Był tu kiedyś taki wątek. Kobieta bardzo narzekała na piaskowiec na tarasie. Ciągnął brudy jak smok. Nawet zwykły jesienny liść zostawiał plamę.

Tego problemu nie ma z granitem. Tej wiosny wymyłem swoje granitowe schody oblepione czerwonymi winogronami i wyglądają teraz jak nowe a myślałem już że będzie kiszka. Pozdrawiam

mówisz chyba o temacie z 19.01.2011 pisanego przez Darcy. Dotyczył tarasu z piaskowca, ale autorka nie napisała, że jest to konkretnie Libet Sheridan, a mnie ten konkretnie interesuje. Zastanawiają mnie wypowiedzi dwójki poznanych przeze mnie ogrodników, z których jeden zakładał taras z tego konkretnie kamienia kilka lat temu, a drugi zna taki dwuletni taras. Obaj mówią o różnicach pomiędzy tym indyjskim a innymi piaskowcami na korzyść tego pierwszego. Niestety nie mogę zobaczyć tych tarasów. Tak jak napisałem, zdecydowana większość osób krytykuje ten materiał na taras, tylko mało kto mówi o produkcie Libeta

Darcy miała położony piaskowiec prawdziwy, z jakiejś lokalnej (polskiej) kopalni,

piaskowiec jest rzeczywiście bardzo kruchy, choć stopnie kruchości też ma różne...,

dużo osób odradza tarasy z tego materiału, ja podjełam decyzję o położeniu go na schodach zew. bo pasuję mi do podmurówki, ale już zaopatrzyłam sie w impregnaty do tego materiału..

głównym jest estetyka, nie mam jeszcze położonego, ale kamienie leżą od miesiąca i czekają na układanie,

byłam sama w kopalni, płytki mam z dwóch różnych kopalni no i jego twardość też się pomiędzy sobą różni, a nawet płytka z jednej i tej samej kopalni sprzed jesieni jest inna w swojej twardości niż ta którą kupowałam 2-3 miesiące później,

wykanawcy na schody miałam ale ze względu na koszty zrezygnowałam z ich usługi,

przymierzamy się w maju do układania

nie podoba mi się granit ani na tarasie, ani w domu na podłodze (a takie widziałem), wystarczy, że mam go w zabudowie kominka. Na schodach też granitu nie mam i całe szczęście, bo oboje sąsiadów obok ma i też mi, jak i mojej żonie, się nie podoba. No ale to kwestia gustu. Proszę o wiecej opini o tym Libecie, a nie czym go zastąpić.

Jak się nie wie co zrobić, to lepiej nie cudować, tylko zrobić to co się sprawdza u innych.

Na schodach kamiennych w 99% procentach przypadków jest granit.

A czy jest jakiś granit który miałby odcień żółty lub zbliżony do piaskowca.

Schody z granitu są albo szare albo czerwone a to nie każdemu odpowiada.

Czy ktoś wie jak przenieść ten temat do działu: Ogrodzenia, podjazdy, powierzchnia działki - otoczenie domu ? W tym dziale jakoś brak aktywnosci, a nie chcę dublować tametu.

Na starym FM takie rzeczy się nie zdarzały a teraz jak dasz do Wymiana doświadczeń ogólne to od razu admini tak wątek wrzucają do poszczególnych kategorii gdzie nikt nie zagląda :(

http://images46.fotosik.pl/1506/bcfee5fed9b2df3fmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/1511/61dbe39f34dbc31bmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1496/818d285eff8258bcmed.jpg

W tej chwili próbujemy łączyc istniejący kamień z granitem.

Niebawem powstanie też trawa więc taras powinien zacząć ładnie wyglądać na zielonym tle.

http://images40.fotosik.pl/1541/acc810393dad2314med.jpg

http://images38.fotosik.pl/1539/3b76171b23a41187med.jpg

Edytowane przez f.5