Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile płacą ????????????????????gdy budują drogę

XDKXX

Recommended Posts

mam pytanko mój dom kwalifikuje sie do wybużenie przy budowie drogi i nachodzi mnie pytanie ile mnie zapłacą?

jest to dom drewniany zmodernizowany w stanie bdb z wszelkimi mediami

stodoła murowana i piwnica elegancka wszystko na 40 arach działki i jeszcze 1 hektar pola

jak ktos sie oriętuje proszę o wypowiedz

dzieki :evil:

• 3 weeks później...

Rzeczoznawca majątkowy robi wycenę wykupywanych gruntów pod drogi publiczne na zlecenie kupującego.

Wysyłają do ciebie pisemko, w którym informują o spotkaniu i kwocie, na jaką została wyceniona twoja działka wraz z zabudowaniami.

Ty zjawiasz się na spotkani u nie przyjmujesz tego do wiadomości, bo cena jest za niska - tak właśnie będzie.

Dostajesz termin na znalezienie rzeczoznawcy majątkowego, który sporządzi dla ciebie nowa wycenę (ty za to płacisz-bo ty się odwołujesz).

Następnie jest porównanie operatu sporządzonego przez pierwszego rzeczoznawcę i przez drugiego i jeśli jest mała rozbieżności to przystają na twoją cenę.

A teraz atrakcja.

Rzeczoznawcy ręczą uprawnieniami za wykonaną wycenę i robią to skrupulatnie, żaden rzeczoznawca nie wyceni ci pod taką transakcje ceny dwa razy większej, bo później idzie sprawa do sądu i jest małe bagienko.

A dlaczego tak jest. Bo 50% transakcji jest na lewo, czyli kupujący ze sprzedającym ugadują się, że zapłaci za grunt na papierku 200000 i kolejne 100000 dostanie pod stołem. A rzeczoznawca bierze ceny z aktów notarialnych a nie z ogłoszeń!!!