Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dom zbudowany w latach 50tych.kiedyś ogrzewany był piecami kaflowymi , póżniej normalnym piecem węglowym. Jakieś trzy lata temu stary piec padł a ja postanowiłam załorzyć ogrzewanie na miał. Od tego czasu mam problem z komiinem.To znaczy co pewien czas piec ''ma wybuchy'' i strzela na zewnątrz spalinami .Dymuwa w całym domu! Smród spalin,który jest bardzo nie przyjemny. Czy ktoś miał już takie kłopoty a jeżeli tak to proszę o radę . Rozebranie całego komina i wymórowanie nowego w środku domu jest dość kłopotliwe jeśli mieszka się w tym domu.Nie wiem czy postawienie komina na ścianie zewnętrznej metodą tradycyjną to dobry pomysł a kominy systemowe są dosyć drogie.nie wiem także czy na postawienie takiego komina na zewnątrz domu muszę mieć pozwolenie i projekt. proszę o pomoc bo niestety sezon grzewczy już się zbliża. Gośka
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/
Udostępnij na innych stronach

witam, ja już przerabiałem sparawy wystrzałów pieca miałowego przez dwa sezony grzewcze... zrobiłem chyba wszystko co mogłem w tej sprawie i nic to nie dało... w tym roku w lutym wymieniłem piec na groszkowy i teraz paląc już ponad pół roku zapomniałem wkońcu o jakich kolwiek wybuchach i o tym że mam wogóle jakiś piec... ale tak poważnie to nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twój problem, poszukaj na forum troszke o tym było, również na forum http://www.elektroda.pl

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-1953674
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście .że był kominiarz z jego usług korzystam regularnie raz w miesiącu.Stwierdził że te piece ''tak mają''.Na temat komina zewnętrznego stwierdził ,że mogę spróbować.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-1956637
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...

Rada dla wszystkich co mają wybuchy w piecu miałowym z nadmuchem to podstawa że palimy miał od góry nie od dołu. Zasypujemy rozpalamy patyki na zasypanym miale i już po kłopocie.

 

Ewentualnie można także wziąć pod uwagę inne aspekty:

http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/wybuchy-w-instalacji,1988,42-0.htm

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-3912457
Udostępnij na innych stronach

Rada dla wszystkich co mają wybuchy w piecu miałowym z nadmuchem to podstawa że palimy miał od góry nie od dołu. Zasypujemy rozpalamy patyki na zasypanym miale i już po kłopocie.

 

Ewentualnie można także wziąć pod uwagę inne aspekty:

http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/wybuchy-w-instalacji,1988,42-0.htm

 

 

 

1. Znasz jakiś przykład palenia w piecu miałowym od dołu? Jak dla mnie jest to praktycznie niewykonalne (pomijając brak sensowności takiego rozwiązania)

2. Wybuchy w kotle miałowym zdarzają się częściej lub rzadziej i są uzależnione od jakości paliwa, wielkości kotła w stosunku do zapotrzebowania i budowy kotła. Jeśli wszystkie warunki są odpowiednie to nie będzie wybuchać.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-3913668
Udostępnij na innych stronach

jest tez taki spcjalny proszek ktory splajac sie czysci komin jest calkiem dobry jutro postaram sie podac jego nazwe.

 

ten magiczny proszek to siarczan miedzi , sadpal

http://sklep.transbud.elk.pl/_wmshop/sklep.php?md=products&id_p=24

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-3914997
Udostępnij na innych stronach

Pale w piecu miałowym 3 sezon.Nie miałem do tej pory żadnego pryknięcia nawet.Piec wytrzymuje mi na jednym zasypie 25kg, około 30 godzin.

Tak jak napisał poprzednik-

-jakość paliwa to podstawa.

Nie wolno dosypywać w czasie palenia.

Nie ubijać miału po załadunku do pieca!

Nie zasypuj pełnego pieca, tylko 3/4 max

Ustaw temperature na sterowniku minimum 55C.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-3916043
Udostępnij na innych stronach

takie pryknięcie może być bardzo niezdrowe , znam przypadek że po wybuchu gazów w kominie przesunął sie jeden element ceramiczny i kolega musiał włozyc do komina systemowego wkład .

 

Na pewno komin był żle zrobiony ale siła była taka że drzwiczki wyczystki wypadły na środek kotłowni.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-3916317
Udostępnij na innych stronach

Pale w piecu miałowym 3 sezon.Nie miałem do tej pory żadnego pryknięcia nawet.Piec wytrzymuje mi na jednym zasypie 25kg, około 30 godzin.

Tak jak napisał poprzednik-

-jakość paliwa to podstawa.

Nie wolno dosypywać w czasie palenia.

Nie ubijać miału po załadunku do pieca!

Nie zasypuj pełnego pieca, tylko 3/4 max

Ustaw temperature na sterowniku minimum 55C.

 

Ale tu nie chodzi o jakość paliwa. Dmuchawa pcha powietrze i miał pali się od dołu. Gdy żar przedostaje się wyżej i dochodzi do powietrza w koltle następuje wybuch gazów które wcześniej się nie paliły z powodu braku isky czy tam ognia. I w tym jest problem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/85302-piec-mia%C5%82owy-a-komin/#findComment-3931418
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...