gocha70 21.08.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Mam dom zbudowany w latach 50tych.kiedyś ogrzewany był piecami kaflowymi , póżniej normalnym piecem węglowym. Jakieś trzy lata temu stary piec padł a ja postanowiłam załorzyć ogrzewanie na miał. Od tego czasu mam problem z komiinem.To znaczy co pewien czas piec ''ma wybuchy'' i strzela na zewnątrz spalinami .Dymuwa w całym domu! Smród spalin,który jest bardzo nie przyjemny. Czy ktoś miał już takie kłopoty a jeżeli tak to proszę o radę . Rozebranie całego komina i wymórowanie nowego w środku domu jest dość kłopotliwe jeśli mieszka się w tym domu.Nie wiem czy postawienie komina na ścianie zewnętrznej metodą tradycyjną to dobry pomysł a kominy systemowe są dosyć drogie.nie wiem także czy na postawienie takiego komina na zewnątrz domu muszę mieć pozwolenie i projekt. proszę o pomoc bo niestety sezon grzewczy już się zbliża. Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 24.08.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 witam, ja już przerabiałem sparawy wystrzałów pieca miałowego przez dwa sezony grzewcze... zrobiłem chyba wszystko co mogłem w tej sprawie i nic to nie dało... w tym roku w lutym wymieniłem piec na groszkowy i teraz paląc już ponad pół roku zapomniałem wkońcu o jakich kolwiek wybuchach i o tym że mam wogóle jakiś piec... ale tak poważnie to nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twój problem, poszukaj na forum troszke o tym było, również na forum http://www.elektroda.plPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 24.08.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kominiarz byl? Co powiedzial? Budowa komina przy zewnętrznej ścianie jeśli już jest komin to nienajlepszy pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gocha70 25.08.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Oczywiście .że był kominiarz z jego usług korzystam regularnie raz w miesiącu.Stwierdził że te piece ''tak mają''.Na temat komina zewnętrznego stwierdził ,że mogę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 07.02.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Rada dla wszystkich co mają wybuchy w piecu miałowym z nadmuchem to podstawa że palimy miał od góry nie od dołu. Zasypujemy rozpalamy patyki na zasypanym miale i już po kłopocie. Ewentualnie można także wziąć pod uwagę inne aspekty:http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/wybuchy-w-instalacji,1988,42-0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 07.02.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 jest tez taki spcjalny proszek ktory splajac sie czysci komin jest calkiem dobry jutro postaram sie podac jego nazwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Rada dla wszystkich co mają wybuchy w piecu miałowym z nadmuchem to podstawa że palimy miał od góry nie od dołu. Zasypujemy rozpalamy patyki na zasypanym miale i już po kłopocie. Ewentualnie można także wziąć pod uwagę inne aspekty: http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/wybuchy-w-instalacji,1988,42-0.htm 1. Znasz jakiś przykład palenia w piecu miałowym od dołu? Jak dla mnie jest to praktycznie niewykonalne (pomijając brak sensowności takiego rozwiązania) 2. Wybuchy w kotle miałowym zdarzają się częściej lub rzadziej i są uzależnione od jakości paliwa, wielkości kotła w stosunku do zapotrzebowania i budowy kotła. Jeśli wszystkie warunki są odpowiednie to nie będzie wybuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 08.02.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 jest tez taki spcjalny proszek ktory splajac sie czysci komin jest calkiem dobry jutro postaram sie podac jego nazwe. ten magiczny proszek to siarczan miedzi , sadpal http://sklep.transbud.elk.pl/_wmshop/sklep.php?md=products&id_p=24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonGemolo 08.02.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Pale w piecu miałowym 3 sezon.Nie miałem do tej pory żadnego pryknięcia nawet.Piec wytrzymuje mi na jednym zasypie 25kg, około 30 godzin.Tak jak napisał poprzednik--jakość paliwa to podstawa.Nie wolno dosypywać w czasie palenia.Nie ubijać miału po załadunku do pieca!Nie zasypuj pełnego pieca, tylko 3/4 maxUstaw temperature na sterowniku minimum 55C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 09.02.2010 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 takie pryknięcie może być bardzo niezdrowe , znam przypadek że po wybuchu gazów w kominie przesunął sie jeden element ceramiczny i kolega musiał włozyc do komina systemowego wkład . Na pewno komin był żle zrobiony ale siła była taka że drzwiczki wyczystki wypadły na środek kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 14.02.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Pale w piecu miałowym 3 sezon.Nie miałem do tej pory żadnego pryknięcia nawet.Piec wytrzymuje mi na jednym zasypie 25kg, około 30 godzin. Tak jak napisał poprzednik- -jakość paliwa to podstawa. Nie wolno dosypywać w czasie palenia. Nie ubijać miału po załadunku do pieca! Nie zasypuj pełnego pieca, tylko 3/4 max Ustaw temperature na sterowniku minimum 55C. Ale tu nie chodzi o jakość paliwa. Dmuchawa pcha powietrze i miał pali się od dołu. Gdy żar przedostaje się wyżej i dochodzi do powietrza w koltle następuje wybuch gazów które wcześniej się nie paliły z powodu braku isky czy tam ognia. I w tym jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.