ochikarka 28.08.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 xdotka - tą podłoge planuje w całym mieszkaniu i sama jstem ciekawa jaki będzie efekt. Parkiet będe miała zakładany w październiku - rozmawiałam z parkieciarzem na temat użytkowania , chemii, czyszczenia podłogi itd. Polecił mi olejowanie ponieważ jest łatwiejsze w utrzymaniu , kiedy dojdzie do uszkodzenia takiej podłogi wystarczy w danym miejscu zetrzeć papierem i zaolejować i będzie ok. Mówił również że na początku taka podłoga wymaga dużej uwagi i pielegnacji przez rok a później już mozna jej mniej czasu poświecać. Więc chyba zdecyduje sie na olej bo taki parkiet wyglada cudnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 28.08.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 na początku taka podłoga wymaga dużej uwagi i pielegnacji przez rok a później już mozna jej mniej czasu poświecać.. No właśnie mnie ta "uwaga i pielęgnacja" duża trochę przeraża Przez rok... A gdzieś na forum przeczytałam, że olej krystalizuje parę lat No i obawiam się, że przez rok trzeba "zasuwać" przy tej podłodze, potem może coraz mniej, a potem już się człowiek przyzwyczaja Ale podłoga jest piękna i potem to rzeczywiście na lata kiedy dojdzie do uszkodzenia takiej podłogi wystarczy w danym miejscu zetrzeć papierem i zaolejować i będzie ok No tak..., ale podobno ślad zostaje Sama mam dylemat, sprzątanie to nie jest moja ulubiona rozrywka ,ale niestety porządek lubię No cóż, czasem to myślę, ze zona by mi się przydała Taka co lubi sprzątać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 28.08.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 xdotka - wiesz ale chyba teraz to nie ma takich żon hi hi wiesz te firmy co sprzedają i zakladaja parkiety zapewniaja też ich pielegnacje ja pytałam ile za 60 m2 - jest to koszt 300 zł i wystarczy dwa razy w roku + pielęgnacja samemu wodą z mydłem i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 28.08.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ja właściwie nie tyle boję się mycia, co naprawiania ciągle tych drobnych uszkodzeń Dzieci z piachem to może jeszcze "spacyfikuję", ale psa to już niekoniecznie... A pies jest duży,a do tego z długą sierścią i piachu potrafi wnieść sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 28.08.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 GagataZobacz jeszcze tutaj http://44http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=443561&highlight=legary+%B3azienka#3561 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 xdotka - ale to jest link do tekstu o prawidłowych wylewkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 28.08.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No tak.., ale jest tam czyjaś wypowiedź co daje na podłodze z legarami w łazience, myślałam, że może coś Ci to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 28.08.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aaa - no to mi nie wpadło w oko... bo nie chciało mi sie całego dokładnie czytać, juz dostaję kota od czytania a ciągle nie mam odpowiedzi...... Ale dziękuję xdotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabik 30.08.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Ja już położyłem.Na klej poliuretanowy 2-składnikowy do wylewki.Bez przerw między deskami.Z dylatacją po bokach.Efekt końcowy może się uda pokazać na zdjęciach.A praktyczność i czy wykonanie ok, to dopiero za rok dwa.Jak ktoś przypomni.Na razie wygląda dobrze.Jeśli chodzi o ekspertów lożę ,to nikt nie odpowiedział.To za trudny temat dla nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 31.08.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 na początku taka podłoga wymaga dużej uwagi i pielegnacji przez rok a później już mozna jej mniej czasu poświecać.. No właśnie mnie ta "uwaga i pielęgnacja" duża trochę przeraża Przez rok... A gdzieś na forum przeczytałam, że olej krystalizuje parę lat No i obawiam się, że przez rok trzeba "zasuwać" przy tej podłodze, potem może coraz mniej, a potem już się człowiek przyzwyczaja Ale podłoga jest piękna i potem to rzeczywiście na lata kiedy dojdzie do uszkodzenia takiej podłogi wystarczy w danym miejscu zetrzeć papierem i zaolejować i będzie ok No tak..., ale podobno ślad zostaje Sama mam dylemat, sprzątanie to nie jest moja ulubiona rozrywka ,ale niestety porządek lubię No cóż, czasem to myślę, ze zona by mi się przydała Taka co lubi sprzątać.... Hej, ja mam olejowaną podłogę egzotyczną u siebie na całym piętrze (ok. 130 m2) włącznie z 3 łazienkami, które mają kabiny prysznicowe. Jak moje smyki wylażą na podłogę mokre to zostają kropelki wody, które nie znikają, tylko sobie "stoją". Nie robią się plamy, a jak się zarysuje to wystarczy czymś natłuścić tą rysę i widać ją mniej - na pewno mniej niz na lakierze. Z tym pocieraniem papierem ściernym to bym raczej była ostrożna, bo takie inwazyjne działanie zawsze widać najbardziej - w czasie odbioru od parkieciarzy znalazlam kilka rys, które powstały ponieważ pod polerkę mechaniczną dostaly się ziarnka piachu i kazałam poprawić. Panowie powiedzieli, że oni mogą to zrobić, ale widać będzie bardziej niż wcześniej ... mieli rację, ale byli na tyle kochani, że poprawili mi jedną w ciemniejszym kącie i kazali dokonać oceny samodzielnie. Podłoga jest trochę śliska, na razie chodzimy po niej jak wilki po lodzie, o wygląda nieco śmiesznie, ale za to bardzo ładnie pachnie, bo zastosowalismy wosk olejny OSMO, który jest mało śmierdzący. Dla nas było to ważne, bo mamy małe dzieci (11 miesięcy i 4 lata). Acha, parkieciarz poradził nam, żeby na początek po olejowaniu wstrzymać się z myciem podłóg, tylko odkurzać, aby wosk spokojnie sobie wsiąkł w głębokie warstwy podłogi. Minął miesiąc i chyba ją trochę umyję, ale tak naprawdę tylko dla poprawienia sobie komfortu, bo podłoga jest czysta i odkurzanie wystarczy. Wiem, że inni forumowicze pospieszyli się z myciem i przez to w niektórych miejscach pozbawili podłogę warstwy oleju, co sprawiło, że mają plamy. Trzeba trochę poczekać, naprawdę nie jest to problem, zwłaszcza jak zastosuje się zasadę niewpuszczania nikogo w butach i pogonienia fachowców brudzących wszystko ... U nas na szczęście na parterze mamy płytki a u góry podłogę, więc po prostu był zakaz wchodzenia. Opłacało się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabik 31.08.2007 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 No wreszcie jakiś praktyczny głos. I zapytam,bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Więc podłogi są polakierowane i na to wylaliście olej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 31.08.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 No wreszcie jakiś praktyczny głos. I zapytam,bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Więc podłogi są polakierowane i na to wylaliście olej ?? Pabik, zasada jest taka, że albo olejujesz albo lakierujesz, nie wszystko naraz ... a najlepiej poszukaj na forum gościa co nazywa się boorg - on jest specem i wszystkim doradza. U nas było tak: - deski zjechały na budowę i leżały jakiś miesiąc lub troszkę dłużej - potem panowie ułożyli je na płycie OSB, która leżała na legarach -przykleili na pióro-wpust (deski były przygotowane przez stolarnię) klejem z Castoramy Ansercoll - wyszlifowali (uwaga: musi być szlifierka do b. twardych dech, bo inaczej wyjdą górki!!!!) - pokryli woskiem olejnym OSMO i wypolerowali polerką mechaniczną moja podłoga właśnie czeka na kremowe cokoliki, które bedą kontrastować z ciemną podłogą - jak będę miała założone to zrobię zdjęcia! pozdrawiam i miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 31.08.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Ja już położyłem.Efekt końcowy może się uda pokazać na zdjęciach. Jeśli chodzi o ekspertów lożę ,to nikt nie odpowiedział.To za trudny temat dla nich. Też zadałam tam pytanie na temat schodów i też cisza Pokaż zdjęcia, bardzo jestem ciekawa. Jakie drewno położyłeś? asia.malczewska Trzeba trochę poczekać, naprawdę nie jest to problem, zwłaszcza jak zastosuje się zasadę niewpuszczania nikogo w butach i pogonienia fachowców brudzących wszystko ... U nas na szczęście na parterze mamy płytki a u góry podłogę, więc po prostu był zakaz wchodzenia. Opłacało się! No właśnie! A u mnie jest duży pies i do tego z długą sierścią! Tak więc, o ile chodzi o ludzkich mieszkańców, zasada jak najbardziej do zastosowania, o tyle jeśli chodzi o psa to niestety...,a wnosi sporo... Z jakiego drewna masz podłogi? Można prosić o zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.09.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Jeśli ktoś ma już wylewkę i jest ona dobrej jakości, to kleić, koniecznie na klej dwuskładnikowy. Jest to metoda siłowa, to znaczy nie dopuszczająca do pracy drewna (a raczej przenosząca ją na wylewkę). Oczywiście dobrać gatunek o małym skurczu np. merbau, doussie, iroko. Podłoga na legarach daję złudne wrażenie, że drewno będzie wentylowane od spodu. Ja nie mogę sobie wyobrazić tej wentylacji i nigdy był się na to nie zdecydował. Ponadto, ślepa podłoga (deskowanie) pod spodem będzie z pewnością zrobiona ze zwykłych sosnowych desek, albo sklejki które pracują znacznie bardziej niż egzotyk. Gdzie tu sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts