hopki 21.08.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Psiadam kominy systemowe Zapla ( 2x po fi200 - kominek , kocioł). Jestm na etapie murowania nad dachem z cegły klinkierowej. Moje pytanie jest takie : Czy może to być cegła dziurawka, co 3-4 rząd przekładana cegłą pełną , od góry 3 rzedy pełnej cegły? Czy lepiej całość z pełnej cegły ? Gdy pytałem majstrów (nie tylko mojego, ale i innych) to twierdzili, że jako obudowa do komina sytemowego może być cegła dziurawka. Trzeba tylko dobrze wykonać fugowanie. Jednak dzisiaj zasłyszałem opinie, że dziurawka nie może być stosowana (nawet nie może być stosowana na murki ogrodzeniowe) ponieważ wiatr przez spoinę fugi (???) wpycha wodę do środka i rozsadza spoinę i cegłę. To czy przy pełnej cegle rozsadzi mi tylko spoinę ? Do czego wtedy stosować cegłę dziurawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 21.08.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 U mnie zrobili murarze z dziurawki i tylko ostatnie 4 warstwy z cegły całej. U rodziców jest tak samo już 10 lat i komin wygląda cały czas OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 21.08.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A u mnie z PCV już ze 20 lat. Ludzie zapamiętajcie sobie na kominy tylko pełna cegła ! innej nie ma, i zacznijcie oszczędzać ale po wymurowaniu kominów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 U mnie zrobili murarze z dziurawki i tylko ostatnie 4 warstwy z cegły całej. U rodziców jest tak samo już 10 lat i komin wygląda cały czas OK. Udało się!!! Jest to najlepszy dowód na to, że wyjątek potwierdza regułę! Tylko pełna cegła i na pełną fugę! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 21.08.2007 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Jeszcze jedno: czy musi koniecznie być czapa na górze komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Zdecydowanie tak! Systemowa lub wykonana indywidualnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 21.08.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 czapka musi byc najlepiej zelbetowa kominy systemowe licuje się ponad dachem - najlepiej cegłą kratówka gr 6 cm -wykonując na kominie podstawę żelbetowa pod dachem komin murowany z cegły - tylko i wyłącznie z cegły pełnej kotnrowersyjne jest raczej uzycie zaprawy cementowej do oblicowań lub obmurowań kominów- ze wzgledu na absorbcje wilgoci z otoczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.08.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 hmm. a dlaczego z pełnej? Jakie są konsekwencje zbudowania komina z kratówki (na pełną fugę)? Rozmawiałem o tym z moimi murarzami, którzy (jak twierdzą) nie robili jeszcze komina z pełnej cegły (no chyba, że ktoś wyraźnie sobie zażyczył ze zwykłej cegły obłożonej płytkami klinkierowymi). Proszę o wyjaśnienie, bo się martwię. Mam komin z kratówki klinkierowej (2 warstwy na górze pełne cegły). Co mi grozi??? Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Grozi Ci przeciek po pustych fugach i kanalikach w cegle. Murarze tak mówią bo im się lepiej tak muruje ale to nie murarze dają gwarancję na szczelność tylko dekarze! Cegła pełna i tylko pełna fuga. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 21.08.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Panie Andrzeju szkoda języka strzępić, ludzie kochają oszczędzać (zwłaszcza na tym co nie powinni) mam w umowie zapis , że gwarancja szczelności komina z dziurawki nie obowiązuje (zawsze ostrzegam przed wejściem ludzi na dach, co by nie mieli żadnych wątpliwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 21.08.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Grozi Ci przeciek po pustych fugach i kanalikach w cegle. Ale zaprawa na każdym poziomie zatrzymuje ewentualną wodę. Czy tak nie jest? Chodzi mi o to czy rzeczywiście wiatr wciska wodę przed fugę do środka i tą drrogą woda dostaje się do środka cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 21.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Uparty jesteś , zaprawa utrzymuje ? tak jak sito mąkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 z tego co wiem to nie musi 'wciskac' wody -ale moze tez kondensowac w 'kanalach' dziurawki i zaciekac - prawie tak jakby byla obronka komina nieszczelna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.08.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Dość enigmatyczna ta odpowiedź... Którędy i jak może dość do przecieku...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 21.08.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 noch mal "kotnrowersyjne jest raczej uzycie zaprawy cementowej do oblicowań lub obmurowań kominów- ze wzgledu na absorbcje wilgoci z otoczenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko 21.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tiaaa z pełnej szczególnie komin systemowy? Cytuje klinkier elewacyjny kratowy absorpcja wody poniżej 6%. Po co robić taniej skoro można drożej tak jest lepiej tylko dla kogo ? Głowy to niektórzy pozamieniali nie napiszę z jakim narządem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneea 21.08.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tak jest, komin tylko z pełnej klinkierki, kominy z dziurawki b. często pękają (po ~ 3-4 latach).Tak mówi zarówno mój murarz jak i dekarz, i takie też kominy postawiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.08.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Hmm... A jeżeli jest tak, że kominy od ziemi do wylotu murowane są z pełnej cegły palonej, a obmurowane klinkierem, to czy to jest problem? Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 I jeszcze jedno pytanie: gdzie ta woda ma się zbierać? Którędy wyciekać? Gdzie taki przeciek może się objawić? Dlaczego miałoby dojść do nieszczelności dachu?? Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 21.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 No tak, tylko nie ma cegły klinkierowej pełnej połówkowej. Obdzwoniłam dzisiaj wszystkie składy budowlane. Twierdzą, że wszyscy biorą dziurawkę i jest ok. Normalnie załamka. Nie wiem co robić. Chodzi oczywiście o obudowę komina systemowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts