Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominy nad dachem - jak cegła?

hopki

Recommended Posts

Psiadam kominy systemowe Zapla ( 2x po fi200 - kominek , kocioł).

Jestm na etapie murowania nad dachem z cegły klinkierowej.

Moje pytanie jest takie :

Czy może to być cegła dziurawka, co 3-4 rząd przekładana cegłą pełną , od góry 3 rzedy pełnej cegły?

Czy lepiej całość z pełnej cegły ?

Gdy pytałem majstrów (nie tylko mojego, ale i innych) to twierdzili, że jako obudowa do komina sytemowego może być cegła dziurawka. Trzeba tylko dobrze wykonać fugowanie.

Jednak dzisiaj zasłyszałem opinie, że dziurawka nie może być stosowana (nawet nie może być stosowana na murki ogrodzeniowe) ponieważ wiatr przez spoinę fugi (???) wpycha wodę do środka i rozsadza spoinę i cegłę.

To czy przy pełnej cegle rozsadzi mi tylko spoinę ?

Do czego wtedy stosować cegłę dziurawkę?

U mnie zrobili murarze z dziurawki i tylko ostatnie 4 warstwy z cegły całej. U rodziców jest tak samo już 10 lat i komin wygląda cały czas OK.

Udało się!!! Jest to najlepszy dowód na to, że wyjątek potwierdza regułę! Tylko pełna cegła i na pełną fugę! Pozdrawiam.

czapka musi byc najlepiej zelbetowa

kominy systemowe licuje się ponad dachem - najlepiej cegłą kratówka gr 6 cm -wykonując na kominie podstawę żelbetowa pod dachem

komin murowany z cegły - tylko i wyłącznie z cegły pełnej

kotnrowersyjne jest raczej uzycie zaprawy cementowej do oblicowań lub obmurowań kominów- ze wzgledu na absorbcje wilgoci z otoczenia

hmm. a dlaczego z pełnej? Jakie są konsekwencje zbudowania komina z kratówki (na pełną fugę)? Rozmawiałem o tym z moimi murarzami, którzy (jak twierdzą) nie robili jeszcze komina z pełnej cegły (no chyba, że ktoś wyraźnie sobie zażyczył ze zwykłej cegły obłożonej płytkami klinkierowymi).

Proszę o wyjaśnienie, bo się martwię. Mam komin z kratówki klinkierowej (2 warstwy na górze pełne cegły). Co mi grozi???

Pozdr.

M

Grozi Ci przeciek po pustych fugach i kanalikach w cegle. Murarze tak mówią bo im się lepiej tak muruje ale to nie murarze dają gwarancję na szczelność tylko dekarze! Cegła pełna i tylko pełna fuga. Pozdrawiam.