piotrulex 21.08.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 garaz mam okolo 1m ponizej poziomu ziemi. woda gruntowa jeszcze z 1,5m ponizej. wykonawca mowi, ze na chudziak dajemy pape, pozniej styropian i normalna wylweke. kolega robi tak samo tylko zamiast papy daje ta gruba czarna folie budowlana. jest to tansze. szybciej sie uklada. macie jakies doswiadczenia w tej kwestii? jesli folia to jaka? jesli papa to jaka i jak kladziona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.08.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nikt nie mial takiego dylematu? nikt sie nad tym nie zastanawial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 22.08.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Położyłem dwie warstwy folii. Folię kupiłem w Castoramie bo była po prostu grubsza (0,3 mm) niż w składach budowlanych (0,2 mm). Zdecydowałem kłaść folię bo: prościej i szybciej się ją kładzie (papę trzeba zgrzewać), nie reaguje tak jak papa ze styropianem, kładąc papę i tak trzeba położyć na nią jedną warstwę folii by oddzielić od styropianu. U mnie garaż jest na poziomie gruntu. Czy zrobiłem dobrze do nie wiem. Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 22.08.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Jak tym masz takie cos to wal pape. Folie to sobie mozna klasc jak sie jest ponad gruntem i to na dobrym terenie, a pod chidziakiem masz duzo piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 23.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Jak tym masz takie cos to wal pape. Folie to sobie mozna klasc jak sie jest ponad gruntem i to na dobrym terenie, a pod chidziakiem masz duzo piachu. Potwierdzam. Daj pape zgrzewana na gorąco do chudziaka, potem folię, żeby papa nie reagowała ze styropianem, potem styropian i wylewkę zbrojona siatka metalową. I przypilnuj żeby dobrze ulozyli ta izolację, bo najmniejsza "dziurka" czy niedoróbka bedzie skutkowac przedostawaniem sie wilgoci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.08.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Daj pape zgrzewana na gorąco do chudziaka, potem folię, żeby papa nie reagowała ze styropianem, potem styropian i wylewkę zbrojona siatka metalową. I przypilnuj żeby dobrze ulozyli ta izolację, bo najmniejsza "dziurka" czy niedoróbka bedzie skutkowac przedostawaniem sie wilgoci..... tak pewnie zrobie nie jestem tylko pewnien tej siatki metalowej - w jakim celu to sie kladzie i czy tylko w garazu czy w calej piwnicy? a co do pilnowania to naprawde nie musze tego robic - uwierz ale mam solidnych majstrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 23.08.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 W garażu samochód będzie stał, ciężki jest, nie ? Może siatka wskazana ? Napewno wzmocni wylewke.W piwnicy pewnie niepotrzebna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.08.2007 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 jak dasz 8-10 cm betonu B20 na dobrym podlozu, to zadne zbrojenie nie jest potrzebne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 24.08.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Papa oczywiście. Ja nie będę jednak dawał styropianu. Garaż jest też zagłębiony na około metr i nie będzie ogrzewany. W związku z tym nie ma co uciekać do ziemii. Ziemia natomiast będzie akumulatorem i, mam nadzieję, zimą ciepło będzie przepływało do garażu. Styropian by to hamował. Oczywiście ściany, także fundamentowe, i strop ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.08.2007 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 jak dasz 8-10 cm betonu B20 na dobrym podlozu, to zadne zbrojenie nie jest potrzebne .... garaz ogrzewany wiec 5 styropianu i 5 wylewki - tak juz sa ustawione poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 24.08.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 jak dasz 8-10 cm betonu B20 na dobrym podlozu, to zadne zbrojenie nie jest potrzebne .... garaz ogrzewany wiec 5 styropianu i 5 wylewki - tak juz sa ustawione poziomy Nie za cienko tej wylewki do garażu na 5 cm styropianu ? Ja też będę miał 5 cm styropianu i planuję na to dać 8 cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.08.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 jak dasz 8-10 cm betonu B20 na dobrym podlozu, to zadne zbrojenie nie jest potrzebne .... garaz ogrzewany wiec 5 styropianu i 5 wylewki - tak juz sa ustawione poziomy Nie za cienko tej wylewki do garażu na 5 cm styropianu ? Ja też będę miał 5 cm styropianu i planuję na to dać 8 cm wylewki. hmmmmmmmm nie zastanawialem sie nad tym. jutro pogadam z majstrem aczkolwiek jest to fachura ktorego darze 100% zaufaniem moze zapytam sie o ta siatke metalowa w wylewke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 24.08.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam, A może zamiast papy folię PCV gr. 1-1,5mm, zgrzewaną na gorąco, taką jak daje się do oczek wodnych. Folia z usługą położenia i zgrzewania - 9pln/m2, sama folia ok.5pln/m2.Tylko nie wiem, jak się to ma do kosztu papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.08.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 garaz ogrzewany wiec 5 styropianu i 5 wylewki - tak juz sa ustawione poziomy Nie za cienko tej wylewki do garażu na 5 cm styropianu ? Ja też będę miał 5 cm styropianu i planuję na to dać 8 cm wylewki. U mnie 10 cm styropianu i około 12 cm jastrychu / zbrojonego siatką stalową - oczka 10 cm / . Garaż nie podpiwniczony . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.08.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mam sucho więc folia.6cm styropian i wylewka 8cm zbrojona siatką.Na to kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts