Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka w garazu. Na chudziak pape czy folie?

Recommended Posts

garaz mam okolo 1m ponizej poziomu ziemi. woda gruntowa jeszcze z 1,5m ponizej. wykonawca mowi, ze na chudziak dajemy pape, pozniej styropian i normalna wylweke. kolega robi tak samo tylko zamiast papy daje ta gruba czarna folie budowlana. jest to tansze. szybciej sie uklada. macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?

jesli folia to jaka?

jesli papa to jaka i jak kladziona?

Położyłem dwie warstwy folii. Folię kupiłem w Castoramie bo była po prostu grubsza (0,3 mm) niż w składach budowlanych (0,2 mm).

Zdecydowałem kłaść folię bo: prościej i szybciej się ją kładzie (papę trzeba zgrzewać), nie reaguje tak jak papa ze styropianem, kładąc papę i tak trzeba położyć na nią jedną warstwę folii by oddzielić od styropianu.

U mnie garaż jest na poziomie gruntu. Czy zrobiłem dobrze do nie wiem. Czas pokaże.

Jak tym masz takie cos to wal pape. Folie to sobie mozna klasc jak sie jest ponad gruntem i to na dobrym terenie, a pod chidziakiem masz duzo piachu.

Potwierdzam.

Daj pape zgrzewana na gorąco do chudziaka, potem folię, żeby papa nie reagowała ze styropianem, potem styropian i wylewkę zbrojona siatka metalową.

I przypilnuj żeby dobrze ulozyli ta izolację, bo najmniejsza "dziurka" czy niedoróbka bedzie skutkowac przedostawaniem sie wilgoci.....

Daj pape zgrzewana na gorąco do chudziaka, potem folię, żeby papa nie reagowała ze styropianem, potem styropian i wylewkę zbrojona siatka metalową.

I przypilnuj żeby dobrze ulozyli ta izolację, bo najmniejsza "dziurka" czy niedoróbka bedzie skutkowac przedostawaniem sie wilgoci.....

tak pewnie zrobie

nie jestem tylko pewnien tej siatki metalowej - w jakim celu to sie kladzie i czy tylko w garazu czy w calej piwnicy?

a co do pilnowania to naprawde nie musze tego robic - uwierz ale mam solidnych majstrow :wink:

Papa oczywiście. Ja nie będę jednak dawał styropianu. Garaż jest też zagłębiony na około metr i nie będzie ogrzewany. W związku z tym nie ma co uciekać do ziemii. Ziemia natomiast będzie akumulatorem i, mam nadzieję, zimą ciepło będzie przepływało do garażu. Styropian by to hamował. Oczywiście ściany, także fundamentowe, i strop ocieplony.

jak dasz 8-10 cm betonu B20 na dobrym podlozu, to zadne zbrojenie nie jest potrzebne ....

garaz ogrzewany wiec 5 styropianu i 5 wylewki - tak juz sa ustawione poziomy

Nie za cienko tej wylewki do garażu na 5 cm styropianu ?

Ja też będę miał 5 cm styropianu i planuję na to dać 8 cm wylewki.

hmmmmmmmm

nie zastanawialem sie nad tym. jutro pogadam z majstrem aczkolwiek jest to fachura ktorego darze 100% zaufaniem

moze zapytam sie o ta siatke metalowa w wylewke

garaz ogrzewany wiec 5 styropianu i 5 wylewki - tak juz sa ustawione poziomy

Nie za cienko tej wylewki do garażu na 5 cm styropianu ?

Ja też będę miał 5 cm styropianu i planuję na to dać 8 cm wylewki.

U mnie 10 cm styropianu i około 12 cm jastrychu / zbrojonego siatką stalową - oczka 10 cm / .

Garaż nie podpiwniczony .

Pozdrawiam