Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor podłogi i schodów w salonie.

kachna28

Recommended Posts

Mam dylemat "kolorystyczny". Na początku budowy domu planowaliśmy w salonie parkiet i schody dębowe. Jednak po kilku wizytach w salonach z parkietami i po przejrzeniu inetu -postanowiliśmy położyć w salonie parkiet egzotyczny -najpewniej jatoba lub merbau. Schody jednak pozostaną dębowe (ze względu na cenę i wykonawców w naszej okolicy). I teraz boję się pstrokacizny -parkiety egzotyczne mają odcień czerwonawy, schody zupełnie inny kolor. Czy ktoś z Was ma może takie zestawienie w swoim domku? A może są jakieś egzotyki w kolorze zbliżonym do dębu? Dodam, że okna też będą kolor złoty dąb -chcę uniknąć "oczopląsu" po wejściu do salonu :roll:

nie ma z tym najmniejszego problemu - robisz schody z materialu jaki chcesz i potem bejcujesz na kolor odpowiadajacy podlodze w salonie. Z tego co mi mowiono wlasnIE dab mozna zapejcowac zeby przypominal z wygladu merbau, a np sosne zeby przypominala inne gatunki (trzeba przyrzec sie uslojeniu i wybrac optymalny wariant)

Pozdrawiam

Pawel

nie ma z tym najmniejszego problemu - robisz schody z materialu jaki chcesz i potem bejcujesz na kolor odpowiadajacy podlodze w salonie. Z tego co mi mowiono wlasnIE dab mozna zapejcowac zeby przypominal z wygladu merbau, a np sosne zeby przypominala inne gatunki (trzeba przyrzec sie uslojeniu i wybrac optymalny wariant)

Pozdrawiam

Pawel

Też myślałam o bejcy -ale mojemu mężowi zależy na "dębowym" dębie :roll: Stąd ten dylemat kolorystyczny...

niestety jeszcze nie mam ale sie przymierzam

na dole bedzie napewno merbau - schody w takowym kolorze - nie wiem czy debowe bejcowane czy oryginalne. Na gorze przymierzam sie do jasnego egzotyka (moze bambus :))).

widzialem jednak sporo podlog i musze powiedziec ze jednak egzotyki wygladaja lepiej. Ciezko cos powiedziec jak beda wygladaly za kilkanascie lat bo to u nas poniekad nowosc - ale co ja sie bede martwil tym co bedzie za kilkanascie lat....byc moze juz dw razy zmienimy wystroj:)))))

w kazdym razie polaczenie ciemnego drewna na schodach z jasna podloga na gorze wyglada zabojczo - poszukam , mam gdzies takie zdjecie.

pozdrawiam