kachna28 22.08.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Mam dylemat "kolorystyczny". Na początku budowy domu planowaliśmy w salonie parkiet i schody dębowe. Jednak po kilku wizytach w salonach z parkietami i po przejrzeniu inetu -postanowiliśmy położyć w salonie parkiet egzotyczny -najpewniej jatoba lub merbau. Schody jednak pozostaną dębowe (ze względu na cenę i wykonawców w naszej okolicy). I teraz boję się pstrokacizny -parkiety egzotyczne mają odcień czerwonawy, schody zupełnie inny kolor. Czy ktoś z Was ma może takie zestawienie w swoim domku? A może są jakieś egzotyki w kolorze zbliżonym do dębu? Dodam, że okna też będą kolor złoty dąb -chcę uniknąć "oczopląsu" po wejściu do salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 22.08.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nie ma z tym najmniejszego problemu - robisz schody z materialu jaki chcesz i potem bejcujesz na kolor odpowiadajacy podlodze w salonie. Z tego co mi mowiono wlasnIE dab mozna zapejcowac zeby przypominal z wygladu merbau, a np sosne zeby przypominala inne gatunki (trzeba przyrzec sie uslojeniu i wybrac optymalny wariant)PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nie ma z tym najmniejszego problemu - robisz schody z materialu jaki chcesz i potem bejcujesz na kolor odpowiadajacy podlodze w salonie. Z tego co mi mowiono wlasnIE dab mozna zapejcowac zeby przypominal z wygladu merbau, a np sosne zeby przypominala inne gatunki (trzeba przyrzec sie uslojeniu i wybrac optymalny wariant) Pozdrawiam Pawel Też myślałam o bejcy -ale mojemu mężowi zależy na "dębowym" dębie Stąd ten dylemat kolorystyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 22.08.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 osobiscie wole jednak egzotyczne - wg mnie ladniej sie prezentuje nawet po kilku latach - dab natomiast hmmm zolknie i nie jest juz taki ladny - ale to tylko moja opinia - podejrzewam ze i tak sie pojawia fachowcy ktorzy mnie zakrzycza ze wszystko zalezy od tego kto i jak ulozyl ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.08.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Panie Pawle -a ma Pan w swoim domku jakieś egzotyki? jeśli tak to jakie gatunki Pan poleca z doświadczenia? Mi się marzy jakaś deska (tzw. wzór okrętowy czyli kilka długości deski) w salonie, a w sypialniach na poddaszu mozaika przemysłowa -w każdej inny gatunek (jest ich 3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 22.08.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 niestety jeszcze nie mam ale sie przymierzam na dole bedzie napewno merbau - schody w takowym kolorze - nie wiem czy debowe bejcowane czy oryginalne. Na gorze przymierzam sie do jasnego egzotyka (moze bambus )). widzialem jednak sporo podlog i musze powiedziec ze jednak egzotyki wygladaja lepiej. Ciezko cos powiedziec jak beda wygladaly za kilkanascie lat bo to u nas poniekad nowosc - ale co ja sie bede martwil tym co bedzie za kilkanascie lat....byc moze juz dw razy zmienimy wystroj:))))) w kazdym razie polaczenie ciemnego drewna na schodach z jasna podloga na gorze wyglada zabojczo - poszukam , mam gdzies takie zdjecie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts