Yvett 22.08.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Mam niemały kłopot z wybraniem właściwego plecaka dla mojej córki. Chciałabym wybrać taki, który nie będzie powodował chorób kręgosłupa - czyli musi być usztywniany. Wszystkie, które do tej pory brałam pod uwagę są po prostu za duże i bardzo ciężkie (pusty plecak waży około 1,5kg). Tradycyjnego tornistra moje dziecko absolutnie nie chce. Czy może już wybraliście dla Waszych pociech plecaki do szkoły i poradzicie mi coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Moja córa jest bardzo drobnej postury i też mieliśmy ten problem. Stanęło na lekkim plecaku bez usztywnien właśnie ze względu na wagę. Potem okazało się że wiele książek i zeszytów dzieci mają w swoich szafkach w szkole tak więc nasze obawy co do ciężaru plecaka okazały się na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yvett 22.08.2007 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Moja córa jest bardzo drobnej postury i też mieliśmy ten problem. Stanęło na lekkim plecaku bez usztywnien właśnie ze względu na wagę. Potem okazało się że wiele książek i zeszytów dzieci mają w swoich szafkach w szkole tak więc nasze obawy co do ciężaru plecaka okazały się na wyrost. Niestety moje dziecko idzie do szkoły, w której nie ma szafek i wszystko będzie dźwigać na własnych plecach. Kupiłam juz plecak lekki i bez wiekszych usztywnień, ale za to z gąbką na szelkach i w tylnej części. Skróciłam szelki na max, włożylam książki i załozyłam malej na plecy - plecak się zwiesił, a ona, żeby ciężar przezywciężyć pochyla się do przodu.... Martwię się, że załatwi sobie kręgosłup - ja już z nim problemy mam, więc próbuję jej tego zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.08.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Znam ten ból moja mała do dziśiaj (idzie do 4 klasy) ma plecak "do kolan". Może pomyśl o takim na kółkach. Mojej córce takie coś kupiliśmy na zieloną szkołę. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to aby te kółka były duże i najlepiej przypominające koła od wózka dziecięcego. Wtedy się łatwo toczy i nie stawia oporów na nierównościach. Widziałam dzieciaki z takimi tornstrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 23.08.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Mój synek należy do drobinek i też się martwiłam o ciężary w plecaku. Plecaki/tornistry/torby są stanowczo za ciężkie dla pierwszaków Twoja córeczka prawdopodobnie nie będzie jednak nosiła plecaka zbyt długo w ciągu dnia. Do szkoły plecak może nieść dorosły, który ją będzie odprowadzał, tak samo w drodze powrotnej ze szkoły. Zajęcia pewnie będzie miała w jednej sali lekcyjnej, więc jak powiesi plecak przy ławce, to zaniesie dopiero do szatni/świetlicy na koniec zajęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yvett 23.08.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Wciorniastku - myślałam o plecaku na kółkach - ale klasa, w której mała będzie mieć lekcje jest na trzecim piętrze!!! - trochę nie bardzo te schody dla kółek Ale dzisiaj znalazłam!!! Mam nadzieję, że będzie dobry..... Jest usztywniany nie za duży, trochę cięższy od poprzedniego ale myślę w rozsądnej wadze. Ma dwie wady - cena i kolor (różowy!!!! - ale chyba nie mnie ma sie podobać - mała jest zachwycona) - a cena - no coż - zdrowy kręgosłup jest bezcenny Kaniu - córę będę faktycznie odwozić do szkoły po drodze do pracy, ale z powrotem do domu będzie musiała chodzić sama - więc "nici" z "tragarza" (a do domu ze szkoły mamy około 1,5km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 23.08.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 z powrotem do domu będzie musiała chodzić sama - więc "nici" z "tragarza" (a do domu ze szkoły mamy około 1,5km) Dzielna mała! Ciekawe, jak długo będzie wracać do domu? Ja z koleżanką pokonywałam nieco krótszy dystans chyba w godzinę. Trzeba było przecież i cukiernię odwiedzić i na drzewo się wdrapać i kotka pogłaskać... Życzę wszystkiego dobrego małemu pierwszakowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 23.08.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Yvett, czy możesz proszę zdradzić jaki to plecak (marka, model0 oraz cenę???? ja widziałam takie paskudnie różowe( usztywniane, ale b.ciężkie) czyli psepiękne po ok.200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yvett 23.08.2007 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Kaniu - oh! pewnie z godzinę jej zejdzie ne drogę do domu - ale nie mamy wyjscia Michall - piszą, że plecak jest na licencji Disney'a - ale chyba chodzi im o obrazki W każdym razie są takie plecaki z obrazkami Witch, syrenkami i postaciami z bajki o wrożkach Bratz (i ten właśnie kupiłam). Jak wpiszesz w wyszukiwarkę "plecak Bratz" to na pewno pokaże Ci się link do Allegro i tam możesz go zobaczyć. (Czy ten "psepiękny" właśnie widziałaś?) Cena tego plecaka kształtuje się różnie w zależności od sklepu, od 106,00 do 200,00 (kolejny przykład jak można przepłacić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 24.08.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kaniu - oh! pewnie z godzinę jej zejdzie ne drogę do domu - ale nie mamy wyjscia Michall - piszą, że plecak jest na licencji Disney'a - ale chyba chodzi im o obrazki W każdym razie są takie plecaki z obrazkami Witch, syrenkami i postaciami z bajki o wrożkach Bratz (i ten właśnie kupiłam). Jak wpiszesz w wyszukiwarkę "plecak Bratz" to na pewno pokaże Ci się link do Allegro i tam możesz go zobaczyć. (Czy ten "psepiękny" właśnie widziałaś?) Cena tego plecaka kształtuje się różnie w zależności od sklepu, od 106,00 do 200,00 (kolejny przykład jak można przepłacić ) Jesli powtarzam, to co ktos powiedzial to przepraszam, nie czytalam uwaznie watku. Kupilam swojemu dziecku wlasnie plecak disneya, dobry plecak musi byc koniecznie z usztywnieniem na plecach i musi miec anatamiczny ksztalt i atest i miekkie ramiaczka, taki plecak kosztuje niestety duzo, ale zapewniam ze jest leciutki jak piorko, w Niemczech takie plecaki sa obowiazkowe do 3 klasy wlacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 24.08.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Yvett, dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenka717 26.08.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 No właśnie jakiej firmy najlepiej kupić plecak do szkoły? Czy coś nowego godnego uwagi pokazało się ostatnio na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 27.08.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Kupilismy synowi (7 lat) tornister niemieckiej firmy Scout, jeden z modeli serii EASY II. Ta seria zajmowala w ostatnich latach w testach konsumenckich "Stiftung Warentest" pierwsze miejsce.Mam nadzieje, ze sie sprawdzi w uzytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 28.08.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Moge polecic plecaki firmy Topgal, cena przystępna, jakość bardzo dobra, trwały (pierwszy wytrzymał 3 lata i jeszcze jest w bardzo dobrym stanie), prałam w pralce po wyjęciu stelaża. W swojej ofercie maja rózne plecaki w zaleznosci od wieku i wielkosci dziecka. W tym roku kupiłam malutki plecaczek dla 5-latka, też bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karnentka 03.05.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Mam niemały kłopot z wybraniem właściwego plecaka dla mojej córki. Chciałabym wybrać taki, który nie będzie powodował chorób kręgosłupa - czyli musi być usztywniany. Wszystkie, które do tej pory brałam pod uwagę są po prostu za duże i bardzo ciężkie (pusty plecak waży około 1,5kg). Tradycyjnego tornistra moje dziecko absolutnie nie chce. Czy może już wybraliście dla Waszych pociech plecaki do szkoły i poradzicie mi coś? Tornitry Herlitz ważą 0.8 kg, czyli połowę o czym piszesz. Plus pozytywna opinia Instytutu Matki i Dziecka, profilowane plecy. Tutaj więcej o doborze tornistra, na co zwrócić uwagę: http://portal.delfinki.pl/tornister-dla-pierwszoklasisty/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts