Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo budujesz dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My w zeszłe wakacje wytyczyliśmy tylko budynek, teraz we wrześniu lejemy fundamenty a jak będzie dalej zobaczymy. Jeżeli za dobrą cenę uda nam się sprzedać mieszkanie to Wigilię 2008 spędzimy już we własnym domku z gigantyczną choinką.Dodam że nie muszę mieć wszystkiego super wykończonego żeby się wprowadzić .

Nie bardzo rozumiem dlaczego tak się spieszycie. Śmiać mi się chce jak słyszę że ktoś buduje dom w 6 miesięcy - mam takiego sąsiada , wybudował się w 7 miesięcy a dziś płacze bo cała chata pęka i pracuje - przecież dom buduje się na całe życie . Jeszcze 2 miesiące temu chodził dumny jak paw , że reszta sąsiadów ma tylko płoty i fundamenty a On już wykańcza domek - nie chciał nawet słuchać jak ktoś Mu mówił " człowieku robisz sobie krzywdę " no i teraz ma nauczkę i nie chodzi już tak dumny ;)

Budowa domu powinna trwać minimum 2 lata - optymalnie. Chyba że chcecie wprowadzić się do wilgoci , i pękających murów - których póżniej już nigdy nie da się doprowadzić do porządku . Pomyślcie czy watro ??

U nas kopara wjechała 11.06.2007r, dzisiaj zaczynamy krycie dachówką. planowane zasiedlenie -lipiec 2008r. (Ekipy do poszczególnych etapów ugadane pół roku wcześniej -więc może się uda :) ).

Nie bardzo rozumiem dlaczego tak się spieszycie. Śmiać mi się chce jak słyszę że ktoś buduje dom w 6 miesięcy - mam takiego sąsiada , wybudował się w 7 miesięcy a dziś płacze bo cała chata pęka i pracuje - przecież dom buduje się na całe życie . Jeszcze 2 miesiące temu chodził dumny jak paw , że reszta sąsiadów ma tylko płoty i fundamenty a On już wykańcza domek - nie chciał nawet słuchać jak ktoś Mu mówił " człowieku robisz sobie krzywdę " no i teraz ma nauczkę i nie chodzi już tak dumny ;)

Chyba się aż tak nie spieszymy -gdyby tak było to budowa trwałaby pół roku :D. Doskonale wiemy że dom musi wyschnąć i odstać swoje. Dlatego w tym roku tylko kryjemy -i przerwa do wiosny. Okien też nie planujemy wstawiać na zimę (chociaż znamy takich co planują wstawić okna do 3miesięcznego budynku). Potem okna się wypaczają a nawet potrafią pleśnieć. A "pośpiech" wynika z kalkulacji finansowej -budujemy na kredyt -i ostatnia transza ma zostać wybrana w maju 2008r -dopiero od tego momentu zaczynamy spłacać kapitał (wcześniej tylko odsetki :( ) takie zasady ma nasz bank -PKO BP. Po prostu bardziej nam się opłaca budować rok a nie dwa :wink: . Mieszkać mamy gdzie -mamy swoje mieszkanko i pośpiech absolutnie nie wynika też z kwestii mieszkaniowych. Zresztą teraz takie czasy że "łapie się" ekipy gdy tylko są i mają czas-a nie kiedy nam pasuje...

My planujemy, że zajmie trochę więcej niż rok, maksymalnia do półtora. Zaczęliśmy w połowie maja. tempo raczej powolne, bo są budowane równolegle siłami jednej ekipy cztery domki, ponadto były jeszcze przerwy związane ze zobowiązaniami murarzy gdzie indziej (wynikł pewien poślizg ze względu na późniejsze otzrymanie pozwolenia na budowę) i nie dało się już idealnie zgrać.

Stan obecny - jest już ułożony strop, bedzie zalewany w piątek. Później deko przerwy na związanie betonu, ściany szczytowe i dach. Planujemy zadszyć się pzred zimą ,a następnie trochę spokoju i w zależności od pogody stopniowo dalej - instalacje, wykończenia. Okna na wiosnę, po tynkach wewnętrznych - bo będą drewniane i obawiam się też uszkodzeń przy pracach tynkarskich i wylewkach. Może wstawimy gdzieniegdzie jakieś prowizorycze z "odzysku" po wymianach okien, aby zabezpieczyć wnętrze.

Uważam ,że to optymalny czas - bez nadmiernego pośpiechu, z zachowaniem przerw technologicznych, ale też bez zbytniego przewlekania.

Przy budowaniu domu pospiech też jest złym doradcą i przy stanie surowym (konieczne przerwy na związanie betonu), przy "suszeniu" domu, ale także przy wykończeniach - na drzwi czeka się teraz nawet ponad 2 miesiące! jak się chce dobrać elementy wykończenia, to wszystko trwa, często czeka się też na dobrego fachowca - kiedy ma wolny termin. Są też przestoje i wydlużenia czasu budowy związane z sytuacjami nieorzewidzanymi - awarie, brak materiałów, pomyłki, zmiany w trakcie budowy wcześniej nie planowane itp. Warto to wziąć pod uwagę!

Poczatek: 1 marca 2007

Planowany koniec: 1 stycznia 2008

Wykanczam tylko czesc, bo:

a) jest nas na razie tylko dwoje i nie potrzebujemy miec wszystkich pomieszczen gotowych do uzytku,

b) przewidujemy rychle wyczerpanie gotowki.

a ja słyszałam ,że zamieszkać można dopiero po odbiorze technicznym domku(czyli tak na mój babski tok rozumowania dom musi być wykończony w całości? :roll: ) ja też wolałabym nie wykańczać np.góry(zrobiłabym to w póżniejszym czasie).Na jakie wykończenie mogę sobie pozwolić po tak zwanym odbiorze technicznym???

a ja słyszałam ,że zamieszkać można dopiero po odbiorze technicznym domku(czyli tak na mój babski tok rozumowania dom musi być wykończony w całości? :roll: ) ja też wolałabym nie wykańczać np.góry(zrobiłabym to w póżniejszym czasie).Na jakie wykończenie mogę sobie pozwolić po tak zwanym odbiorze technicznym???

Wykończenie w sensie szpachle, podłogi drzwi wew.nikogo nie interesuje przy odbiorze.

Musisz mieć instalacje: elektryczną, wod-kan, kominy, ogrzewanie no i oczywiście wszystkie sprawy konstrukcyjne.

My na poddaszu nie mieliśmy żadnych ścianek działowych (k-g), nie są to ściany konstrukcyjne, więc nie ma obowiązku żeby były, wprowadziliśmy się tylko na parter, resztę kończyliśmy później, wiąże się to niestety z mieszkaniem w "remontowanym "domu, tj. kurz i pył przy szpachlowaniu ścian i takie tam różne...bałagany. Ale mieszkać można, co w naszym przypadku miało b. duże znaczenie.

A na temat wątku:

budowa trwała VI.2002 - VI.2005 z roczną przerwą (z wiadomych powodów :wink: ), czyli 3 lata, a tak naprawdę 2 :D

Musisz mieć instalacje: elektryczną, wod-kan, kominy, ogrzewanie no i oczywiście wszystkie sprawy konstrukcyjne.

My na poddaszu nie mieliśmy żadnych ścianek działowych (k-g), nie są to ściany konstrukcyjne, więc nie ma obowiązku żeby były, wprowadziliśmy się tylko na parter, resztę kończyliśmy później,....

skoro na poddaszu nie mieliście żadnych ścianek działowych to jak jest z tą instalacją elektryczną wtedy?czy posadzka była zalana na górze?czy kaloryfery muszą już być założone czy wystarczy wyprowadzenie?

lipiec 2005 wytyczenie - wrzesień 2006 zamieszkanie...podstawa to dobra organizacja i logistyka materiałów /no i wykonawców/.

Bez pośpiechu jak to się mówi z paluszkiem w pupci.

Prace- lipiec-wrzesień 2005 do stanu surowego otwartego

marzec 2006 okna i jazda dalej

gdyby nam zależało to do czerwca 2006 wszystko było by zrobione

skoro na poddaszu nie mieliście żadnych ścianek działowych to jak jest z tą instalacją elektryczną wtedy?czy posadzka była zalana na górze?czy kaloryfery muszą już być założone czy wystarczy wyprowadzenie?

Posadzka była, a w niej ogrzewanie( podłogówka).Instalacji elektrycznej nie było, tylko wyciągnięte kable (przez strop) do rozprowadzenia.

Co do kaloryferów, to myślę, że wystarczy wyprowadzenie. W tym powinien pomóc kierbud.

• 2 weeks później...
2 kwietnia 2007 ludzie weszli kopac pod lawy

w planie byla gwiazdka 2008 lecz pewnie wyjdzie wielkanoc 2008 choc gdybysmy bardzo mocno chcieli to i w ta gwiazdke szlo by zamieszkac tylko, ze nie spieszy sie nam :D wiec po co sie szarpac - jest tyle innych spraw na glowie :wink:

U nas bardzo podobnie - początek 4 kwietnia 2007 - planowana przeprowadzka - Wielkanoc 2008 :D