Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za szambo?

arzesz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki Wowka

A Ty może brałaś szambo z tej firmy?

Ile za transport + montaż?

Transport zależy od odległości do Dąbrowy z Poręby 350 zł. (można się targować- zawsze coś opuzczą). Montaż w cenie transportu. Montaż polega na osadzeniu w wykopie części spodniej osadnika, włożenie przegród działowych oraz przykrycie betonową płytą górną. Musisz mieć przygotowany worek cementu oraz piasek do wykonania zaprawy do której montażyści dodają swoje chemikalia. Sklejenia pokrywy oraz spodu dokonują montażyści.

Co do samego połaczenia szamba z kanalizacją w domu to już jest twoje zmartwienie.

Arzesz - nie boję się że coś się stanie. Szambo ma atest i zrobione jest z blachy 10 bądź 8mm grubości. Wiesz co to znaczy. Są produkowane z silosów po paliwie itp. Są tak zakonserwowane niekiedy jeszcze za komuny jakimś świństwem, że nawet palnik acetylenowy jej nie pali. Widziałem to na własne oczy. To jest tylko cena szamba. Jeśli dowóz to nie wiem ile. Trzeba by się dowiedzieć. Zależy dokąd.

Pozdrawiam

Ja mam z Probudu.

"Zamówiliśmy betonowy zbiornik na nieczystości. 10m3, trzykomorowy, ze wzmocnioną płytą. Zdecydowaliśmy się na płytę wzmocnioną, bo na placu nad szambem planujemy parkować samochody. Kosztować to ma 2350 zł + 7% VAT + transport z montażem 750 zł, do wcześniej przez nas przygotowanej dziury. " - fragment mojego dziennika.

Ivonesca - Jest to wybudowany z bloczka fundamentowego, cegły cementowej lub klinkru "kwadracik" o boku równym szerokości otworu szamba. Wysokość zależy od tego jak głeboko będziesz miała osadzone szambo. Zreszta na stronie Probudu jest rysunek.

http://www.probud.pl/szambo/zabud.gif

Oczywscie można także ścianki komina "ulać" z betonu. Ale nie wiem czy warto bawić się z szałunkiem.

Pozdrawiam

a czy kwestia lokalizacji szamba jest dowolna ( tz z zachowaniem odp. przepisów) , czy tez trzeba nmiec jakies specjalne zatwierdzenie przez urząd w projekcie zagospodarowania terenu? No i czy te firmy instalujace szambo robia tez podłączenie z rurami w domu? czy mozna to wykonac we własnym zakresie . I jeszcze jedno. Kiedy?Czy można na etapie stanu surowego otwartego?