Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduje, tzn mam budować. Projekt zakupiłem, pozwolenie na budowę mam. Prace mają się rozpocząć na początku marca, jeśli pogodaa pozwoli.

Zastanawiam się nad zakupem kosztorysu budowlanego...

no proszę to super ...jest nas juz dwójka...my z mezem planujemy rozpoczac budowe we wrzesniu...a kosztorys kupilismy...sa tam wyszczegolnione wszystkie rzeczy ;-)) choc przypuszczam ze i tak do kredytu bankowego...to bank bedzie robil sam kosztorys ...

z jakiego miasta jestes??

pozdrawiam

basia

Szukam osób które budują wg projektu mars pracowni domus.

Ja zaczynam budowę tego domu w marcu

http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&wlk=100&nazwa=mars&od=0&do=&ilosc_pieter=&typ=&zabudowa=&garaz=&piwnica=&kominek=&basen=

link do strony na której są rzuty i inne informacje o projekcie

Kochani !

jestem baardzo ciekawa na ile Domus wycenił koszt budowy domu Mars.

Ja jestem obecnie zrozpaczona bo mój przyszly wykonawca wycenił Akację horyzontu na 350 tyś i szukam czegoś tańszego. Przeglądając projekty po raz setny i zauważyłam Marsa, ale nie sądzę żeby był tańszy.... a tak mi się spodobał :(

Pozdr

Magda

• 2 weeks później...

W/g Domus'a koszt budowy Mars'a w stanie wykończonym bez instalacji wew. : 297 tyś. zł. Mnie interesuje Mars bez garażu ale szanowny Domus odpowiedział mi iż zmiany może dokonać mój prywatny architekt, a oni podpiszą zgodę na likwidację garażu. Trochę mnie zatkało, bowiem nie śni mi się prywatny architekt i szukam taniego sposbu na budowę domku. :o

Pozdrawiam,

I tak musisz zatrudnić prywatnego architekta do adaptacji projeku do działki. Koszt ok. 1000-1200 zł. Ale jeśli masz samochód to garaż warto mieć.

Jeśli dom wyceniono na prawie 300 tys. to wierz mi będzie kosztował ze 350 tys. i to przy standardowym wykończeniu (stan surowy otwarty to ok.40 % kosztów, stan surowy zamknięty ok 55 %, instalacje wewnętrzne ok. 10 %). Wybierając projekt musisz kierować się nie tylko czy się on obie podoba. Jeśli masz ograniczone środki to musisz iść na kompromisy.

Dotyczy to wyglądu domu i powierzchni. Szczególnie pow. domu musisz dopasować do swoich potrzeb i możliwości tak wybudowania jak i utrzymania. Ja osobiście (mając ograniczone środki i nie chcąc się zadłużać) jestem zwolennikiem prostego a tym samym taniego w budowie domu. Wg. mnie dom nie musi wyglądać okazale. Lepie więcej pieniędzy przeznaczyć na jego urządzenia.

Znam parę przypadków kiedy zaczynano budowę domu okazałego, dużego a później brakowało pieniędzy na jego wykończenie. Na zewnątrz dom piękny, kredyt do spłacenia a w śroku byle jak.

Przymierzając się do innego projektu z Muratora wraz z mężem odwiedziliśmy ich siedzibę i dowiedzieliśmy się iż zakupując u nich projekt jest możliwość za 500 zł uzyskania adaptacji projektu do działki, oczywiście wcześniej wymierzonej przez uprawnionego geodetę.

Dlatego też cały czas szukamy sposobu zaoszczędzenia kosztów wynajmu prywatnego architekta.

Będąc przy kosztach to rzeczywiście jest to dośc drogi w budowie dom.

Alternatywą są domy zdecydowanie tańsze w budowie, np te z dwuspadowym dachem. Cóż, dylemat trwa..... :roll:

Pozdbycie się garażu z tego projektu jest dla nas ważne, ponieważ zdecydowaliśmy, że nie będziemy mieszkać pod jednym dachem z autem, a miejsca na działce na ładną wiatę na 2 auta starczy a i koszt mniejszy.

Pozdrawiam,

• 4 months później...
Ja także decyduje się na ten projekt. Jest idealna odpowiedzia na moje potrzeby :D Jeżeli będę cokolwiek zmieniać, będą to zmiany kosmetyczne dotyczące ilości okien, rezygnacji z oddzielnej toalety, itd. Planuje rozpoczęcie budowy w kwietniu przyszłego roku. Projektu jeszcze nie kupiłam, jednak jest to kwestia miesiąca :) Szczerze mówiąc nie wiem czy ten projekt posiada jakies wady konstrukcyjne, ale przed jego zakupem napewno skonsultuję się z architektem:)

• 3 weeks później...

Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem na etapie zakupu poniższego projektu i potrzebuje Waszej pomocy :oops: Czy Waszym zdaniem poniższy projekt wymaga jakichś zmian? Co o nim sądzicie? Z niecierpliowscia czekam na opinie :)

http://nowydom.onet.pl/3201,0,projekt.html

http://www.dobredomy.pl/?id_project=33&pracownia=1

W końcu kupiłam projekt !

Maikel daj znać jak tam Twoja budowa? Czy stoją już ściany? Poza tym jestem bardzo ciekawa Twoich opinii na temat projektu? Czy zdecydowałes sie na jakieś zmiany? Będe wdzięczna za informacje. My zaczeliśmy żmudny etap załatwiania pozwoleń..

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
mój mars w stanie surowym otwartym, zainteresowanym wyśle fotki z budowy

Witam,

i jestem bardzo zainteresowana fotkami oraz wszystkimi pozostałymi informacjami dotyczącymi Marsa ( dotychczasowymi kosztami budowy marsa, oczywiście jeśli można prosić :lol: . Chciałabym w tym roku zacząć budowę o ile papierologia i finanse pozwolą, a ten projekcik znalazł się w " ulubionych".

pozdrawiam

Monika

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie.

Budujemy dom na bazie projektu Mars. Wprowadzilismy trochę zmian, ale nie zmieniają one charakteru domu. Właśnie zaczynamy dach. Dotychczas wiekszą część prac wykonywalismy we własnym zakresie. Budowa tego projektu jest kosztowna, a wykonanie stropu przysparza sporo problemow. Zastanawiasz się nad wyborem projektu, czy już rozpoczełeś budowę? Pozdrawiam.