Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, witam Was i pozwoilłam sobie na krótki pościk. Ja cały czas śledze zmagania Agi i w rozmowach z ekipą Twój Mars zawsze stoi jako wzór.

Moi panowie wykonawcy co prawda uporali się ze stropem ale cała reszta idzie im jak po gudzie. Na dodatek ekipa od dachu która miała być na piętrze już od trzech tygodni nie może się zdecydować czy wynajmoać sobie jakieś mieszkanko w okolicy naszej budowy czy tracić czas na dojazdy / a dzień jest teraz krótki/. Nie mam zbyt czym się chwalić i trochę mi szkoda że stoimy w miejscu ale pociesza mnie fakt że domy rosną u Was / Aga chyba mnie dogoni jak tak dalej pójdzie/.

Dlatego zostanę sobie obserwatorem bo cała ta sytuacja nie nastraja pozytywnie. Ale podobno co nas nie zabije to nas wzmocni.

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...dokladnie...co nas nie zabije to wzmocni, ja tez przezywalem chwile zalamania, mialem juz dosc, nie chcialem juz tego domu, ale kiedy zobaczylem kawalek wiezby na dachu (akurat wtedywrocilem z podrózy sluzbowej), wszystko minelo...znowu zaczalem walczyc....i tak bedzie u ciebie...nie martw sie...

Witam Was po niedzieli :( co u mnie? ano beton zalany, w tym tygodniu będa kłaść bloczki, za jakieś 2 tygodnie ma być zasyp, jakieś 200 ton pospółki ??? tak dużo??? no i dalej to wszystko będzie zależało od pogody, nasz murarz twierdzi, że jak zima będzie tak, jak rok temu to trzeba budować, a ja sie go pytam, a co będzie, jak nagle przyjdą silne mrozy, to on na to, że sie specjalnie wtedy buduje partiami i zabezpiecza. No nie wiem :(

Robiłam rozeznanie, czym ocieplać i przychylam sie do wełny, mimo, że 6 tys. więcej ma to kosztować. Ale podobno jest gwarancja, że nie wyjdą żadne plamy na ścianach. Teraz mieszkam w domu z lat 50 ubiegłego wieku:) (ale to brzmi, buhahaha) i jakies 10 lat temu ociepliłam styropianem, bo ściany przemarzały, a w tym roku wyszły znowu plamy, podobno styropian ma takie właściwości, że "trzyma" do czasu, aż się wysyci wilgocią. Ja raczej podejrzewam, że za słabo grzeję, a za mało wietrzę. W każdym bądź razie mam schizę na punkcie wilgoci i chyba dam te 6 tys kosztem np. jakiegoś lepszego wyposażenia.

Teraz się zastanawiam czy kupic już porotherm w grudniu, czy czekać do marca. Opinię są dwie, oczywiście sprzeczne: kupić teraz i miec spokój, bo na wiosnę zawsze material drożeje, albo nie kupować, bo kredyty idą w górę, mniej ludzi będzie się budować, a co za tym idzie materiały mogą potanieć. Sama nie wiem, a co u Was mówią w kręgach budowlanych???

No i największy dylemat - gdzie i jaki kredyt:( Czy w PLN, czy we frankach, na ile lat, w jakim banku, tragedia

ja tez myslalem o welnie, ale stwierdzilem, ze nie bede placil 100 % wiecej, kwiestia temperatury i wietrzenia, jak wszedzie, wiem jak mamteraz wbloku gdzie mieszkam, dobrze wietrze, i temp. ok 25 stopni wystarczy, nie ma zadnych plam i nic, a remontowac i tak trzeba bedzie....

jesli chodzi o reszte, to tyle ile ludzi tyle opinii, ja uwazam, ze to dobry czas na zbieranie materialów, bo tansze nie beda, a nie na budowanie bo pogoda moze splatac duzego figla, na nia nie ma rady, wiem po sobie, nie mialem materialów gotowych tylko chciale Just In Time, a potem martwilem sie czy dojechalo auto na budowe, lepiej nazbierac materialy i wybudowac w miesiac sciany, potem w miesiac strop i w miesiac dach, od marca do czerwca SSZ

oj to takie oczywiste:) przysłałes mi maila, a tam było Twoje nazwisko, a że ja lubię grzebac w necie więc trafiłam również na Ciebie:) ja chyba tez wysłałam do Ciebie maila z pracy więc jak poszukasz to znajedziesz moje nazwisko i żeby nie było Ci smutno, to tez możesz mnie poszukać - będziemy kwita, hahahah

http://img86.imageshack.us/img86/9238/zdjcie658sg7.th.jpg' alt='zdjcie658sg7.th.jpg'>

więcej juz nieee, bo wszystkie takie podobne. Teraz tylko zasypka, potem jak dopisze pogoda to jeszcze instalacje w zerówce a poyem się zobaczy. Cały czas zastanawiamy sie, czy kupowac jeszcze [rzed końcem roku cegły?