Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Agula bardzo ladnie te fundamenty wygladaja-jak ruszysz z kopyta na wiosne to juz niedlugo bedziemy podziwiac kolejnego Marsika :D

Ja mam podobny uklad parteru jak wasz domek i ciagle nie wiem czy przenosic kominek na sciane pomiedzy kuchnie a salon czy zostawic go w rogu.Projektant odradza usytuowanie komnka w rogu salonu gdyz bedzie on nisko wychodzil w dachu oraz bedzie blisko kosza gdzie ciagle zbiera sie snieg-czy Wy nie mieliscie takich uwag podczas stawiania waszych kominow?

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przed świętami zdążyliśmy tylko zasypać pospółkę - zdjęć nie robilismy, bo jest pobojowisko, wszystko przymarzło, jeszcze nie ubite. Troche nam koparka uszkodziła ten misterny fundament, ale na szczęście da sie naprawic. Tak to bywa.

Kakusek...ja kominka też nie ruszam, nie chcę sie bawic w przenoszenie komina, bo wydaje mi się, że to komplikuje sprawę projektu. A poza tym ja nie mam koszy, bo dach mam uproszczony, więc nie mam tego problemu. No i chyba nie chciałam mieć bałaganu od kominka na środku salonu, gdzie wszyscy sie kręcą. No i jeszcze jeden aspekt - wizualny, zazwyczaj siada się frontem do komika, no to ja wolę patrzec na kominek i zaśnieżony ogród niz na kuchnię.

Pozdrawiam Marsowiczów w Nowym Roku.

Agula dzieki za rade-chyba mam podobny tok myslenia.Najlepiej pasowalby mi kominek nie narazony ktory bylby na prostopadlej scianie do sciany tv-ale coz nie mozna miec wszystkiego :D Jak w Marsie rozwiazana jest sprawa wentylacji kuchni?Nie widze u was komina a wlasnie wg projektanta kominek przy kuchni zalatwialby od razu jej wentylacje-czyli da sie bez murowania komina ale jak to u was jest zaprojektowane?

• 2 weeks później...
Jedna pani mysli jak tu ugryźć temat kredytu:( kuchnia ok! ja stawiam na długie blaty - nas jest dwoje do gotowania wiec trzeba dużo miiejsca zeby sie nie szturchac :) dlayego będzie od ściany do ściany pozdrawiam nie dlugo u nas BUDMA biore urlop, aparat foto i ide zobaczyc nowinki budowlane a moze uda sie cos kupic w promocji albo prosto z wystawy

no to faktycznie..cos jest nie tak, kto wie, moze nawet sam kierowca wywiozl gdzies dwa trzy samochody na lewo, nikt tego nie pilnowal, to kto wie. Najpierw dalismy 210 ton, potem jeszcze 3 auta po 30 ton, i jeszcze malo, cuda jakies. Fakt, ze my jeszcze sypalismy na zime na zewnatrz fundamentow, ale nie az 100 ton. Nawet zakladajac ze mamy troche wyższy fundament. Dzieki wielkie Tomaniu, bede walczyc. Teraz mamy inna zagwodzdke - z pradem, bo nasza szanowna enea nie chce podlaczyc pradu, bo nikt nie che zeby na jego dzialce postawili trafostacje. A przy skraju pola enea sie nie godzi bo za droga inwestycja. zawiazalismy grupe walecznych i walczymy. Na gaz tez mamy poki co odmowe. Kurcze, w 21 wieku w srodku wsi, w kazdej drodze prad, woda gazy, a my nie mamy, bo sie nie oplaca- jaja jak berety. Tylko wode mamy.

Hej Aga...

....musisz policzyc i nie zaplacic, kiedy okaze sie ze nie zuzylas tyle piachu, mi zasypke przywozil mój przyjaciel i nie mialem takiego problemu jak Ty, a w jaki sposób zageszczalas, co 20 cm? no i co najwazniejsze? jak masz rozprowadzone media, ja zapomnialem o wyprowadzenie pradu i musze teraz myslec jak to zrobic...to wazne

chcialbym zerknac na kilka fotek jesli masz, teraz juz wiem jak wazne jest myslenie o calym domu od samego poczatku budowania...

jezeli chodzi o instalacje to rozprowadzenie kanalizacji i doprowadzenie wody robil nam czlowiek, który wykonywal nam teraz instalacje wewnetrze w domu, wiec nie mielismy problemu,

pokaz domek...

hejka..

dzisiaj jade na budowe, to zrobie pare fotek , my nie zasypywalismy rur kanalizacyjnych jak to czasem widac na zdjeciach ( rury poukladane na ceglach wewnatrz fundamentow). Nam doradzil hydraulik zeby w zasypce wyryc rowki i polozyc rury, bo podcazs zasypywania cala konstrukcja lubi sie przesuwac i moga powstac nieszczelnosci. Dobrze ze mowisz o tym pradzie, chociaz i tak nie wiem o co chodzi, ale zapytam..... dzieki

Aga

czesc Tomaniu

bylam dzisiaj na budmie i ogladalam dachowki: Twoja i ceramike. Ja myslalam, ze lumino to jest taka gladka dachowka, a okazalo sie ze jest dosc porowata na powierzchni. Nie martwisz sie o porastanie mchem? Jest jeszcze drugi rodzaj tzw. cisar, ta jest gladsza, ale drozsza jakies 0,40 zl na szt. Poza tym mozna bylo kupic cale zestawy mebli lazienkowych z umywalkami za 50% no ale poco teraz? jak ja nawet nie wiem jak ma wygladac nasza lazienka co do rozmairu i ukladu. Bardzo malo bylo okien, a najbardziej na tym mi zalezalo.

pozdrawiam

aaa no i wszyscy mowia ze mat bud znowu ida w gore:( dobrze ze kupilam juz cegle na caly dom:)