Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W marcu zeszłego roku dołączyliśmy do Marsjan. Przynajmniej na papierze bo zakupiliśmy projekt ;) Ogólnie śledzimy Was od jakiegoś czasu i postanowiliśmy się ujawnić :)

W październiku zeszłego roku poszły fundamenty i podmurówka.

A w tym tygodniu już idą mury do góry.

Co do marzeń, zmian itp to u nas:

- zwiększyliśmy garaż na teoretycznie 2 samochody (wyjdzie 1 samochód plus rupietnik).

- wyrzucamy słupek pomiędzy drzwiami tarasowymi. Będzie większa panorama na zewnątrz i więcej światła niewiele psując z zewnątrz. Nadal symetrycznie.

- okno salonowe ciągniemy do samej ziemi tak aby mieć jeszcze jedno wyjście do ogrodu.

- nad garażem robimy sobie pawlacz na kolejne rupiecie :)

Z zewnątrz nic nie zmieniamy bo nam się podoba taka nisko osadzona bryła. Żadnych kolankowych.

Jak tylko żona wróci z aparatem to wrzucę kilka zdjęć.

Pozdrawiamy,

Grzegorz i Gosia

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też chciałem taki stryszek na górze, ale małżonka się jakoś boi takich stryszków. Może jakach strychofobia ;) Trudno. Pewnie przyszłe prawdopodobne dzieciaki by strych uwielbiały.

Jeszcze się zastanawiamy nad obniżeniem okien w kuchni i jadalni do standardowej wysokości. Te wydają się trochę wysokie zwłaszcza że planujemy kuchnie zrobić nie w kształcie litery U ale ustawić szafki w dwóch rzędach. Jeden z wysokimi pułkami przy ścianie wejściowej i drugi ze zlewem i blatem roboczo gotującym pomiędzy kuchnią a jadalnią.

część Tomasz.... co słychać, a raczej czy już słychać jak trawka rośnie :))

Tomek, powiedz mi, co sądzisz z perspektywy tych kilku miesięcy o górnej łązience, dla mnie już na tym etapie to jakiś prokjektancki niewypał, tam nic sie nie mieści :( na papierze to jeszcze jakoś wygląda, bo nie widać skosów, ta łązienka jest dla małych dzieci, a moje ma ponad 1,80 :)

pozdrowionka :lol:

Tomaniu... i jeszcze jedna ważna rzecz...jeśli pamiętasz... jak dociepliłeś ścianę , tam gdzie są drzwi z garażu do pomieszczenia godpodarczego - ta wysoka , bo tam wchodzi dach nad garażem, skosy dachu są ocieplone wełną, ale mur nad drzwiami został "goły" ...i dalej ta ściana ciągnie się aż na zewnątrz i tam powstała taka luka pomiędzy powierzchnią dachu nad garażem a dachem właściwym ( tam jest tylko podbitka ) i ciągnie się ta ściana w górę aż do górnej łazienki i ona cała jest "goła". W garażu kazałam docieplic ten kawałek muru styro, ale kurcze, ciężko będzie wleźć teraz i na leżąco docieplić ten kawałek we wnęce nad garażem. Kiedy trzeba było to zrobić i kto dał ciała ???

nikt nie dał ciała...wydaje mi się, że jest zbędne ocieplanie tej sciany, przynajmniej ja tego nie zrobiłem, ja mam ocieplony dobrze dach nad garazem,w garażu mam grzejnik, nie ocieplałem tego kawałka ściany i nie odczułem zimą, że w łazience na górze jest chłodniej, nawet przy zakręconym grzejniku,mam tylko ocieplone wełną krokwie między dachem i ściana kolankową nad garażem i nic więcej, ale można tak zrobić to nie przeszkadza

• 2 weeks później...

Trochę temat dla was już zamierzchły, ale dla nas jak najbardziej aktualny.

Nie zastanawialiście się nad tym czy nie lepiej pod dachówkę i przy takim małym nachyleniu dachu nie dać deskowania i papy jako krycia wierzchniego?

Nasz cieślo-dekarz ciągle nas namawia, aby zrezygnować z folii bo podobno bardzo szybko się niszczy i traci swoje właściwości.

Nie wiem na ile jest to jego strach o własne umiejętności (lub ich brak), a na ile podstawne obawy.

BTW. Mamy już zalany strop :) W piątek murarze schodzą i dają miejsce pod cieśle.

Hej

A dlaczego tak dziwnie?Deskowanie +papa, jakoś zupełnie do mnie to nie przemawia, papa?deskowanie?czyli jak dla mnie zwiekszenie ilości materiału, zwiększenie ciężaru dachu no i oczywiście tak sobie myslę o paroprzepuszczalności!

Powiem szczerze, że miałem przez kilkanascie dni dach przykryty tylko folią paroprzepuszczalną i przybite na nia łaty i nie miałem żadnego problemu z dostawaniem się wilgoci na poddasze, gdzie przez kilka dni padał deszcz i mogłem kłaść dachówki,

Oczywiście trzeba położyc dobrą folię paroprzepuszczalną, nie jakąś LIPĘ, na tym etapie nie wolno oszczędzać!

U Nas było tak:

Trochę sobie poczytałem na temat kładzenia desek i papy.

Wychodzi z tego że trzeba by mieć do tego nie lada ekipę która zrobiłaby poprawnie wentylacje pod deskowaniem.

Ta wentylacja zastępuje paroprzepuszczalną właściwość folii. Niestety w tej chwili jak się wpycha wełnę pod dach w przypadku użytkowego poddasza to jest to jeszcze cięższe do wykonania. A patrząc na to że wełna może trochę osiąść i zapchać kanał wentylacji to już w ogóle odpada. Później wchodzi zawilgocenie termoizolacji, deskowania, krokwii itp. Niestety z natury nie wierzę w nadzwyczajny talent fachowców więc raczej zostanę zgodnie z projektem przy folii.

Zawsze można zdjąć dachówkę żeby zobaczyć czy folia jeszcze istnieje.

Z tego co widziałem to używaliście supernova. Nie zastanawialiście się nad tyvec czy corotop? Tyvec chwali się 30 letnią gwarancją. Ceny z tego co patrzyłem to od 3PLN za metr do 6PLN.

Co do jeszcze wyższego krycia to raczej zdecydujemy się zmienić cementową na ceramikę barwioną w masie. Żadnej glazury. Nie chcemy aby dom nam się świecił ;) A poza tym spadnie ci młotek czy coś i już widać czerwoną glinę spod kolorowej glazury.

Więźbę na dach braliście impregnowaną zanurzeniowo czy ciśnieniowo?

Z tego ci się doczytałem i dowiedziałem to w żadnym tartaku w polsce raczej drewna 18% wilgotności się nie dostanie. A tylko przy takiej wilgotności da radę impregnować zanurzeniowo.

Mimo to mój "fachowiec" uważa że to strata pieniędzy impregnować ciśnieniowo.

Macie poza tym jakiś sprawdzony numer do dobrego i taniego (niemożliwe połączenie) tartaku?

Pozdrawiam,

Grzegorz i Gosia