agula11 29.08.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 dlatego pytam, bo projekt już mam i dzisiaj jedziemy do architekta i nie wiem, na ile muszę być przygotowana do tej rozmowy, czy to już dzisiaj muszę podać wszystkie detale, czy będę miała jeszcze czas do namysłu? Z doświadczenia wiem, że takie drobiazgi to wychodzą "w praniu", a może tak lepiej, a może tak... i boję się, że jak już będzie zaklepane pozwolenie na budowę to już niczego nie będę mogła zmienić. Mam rację, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 29.08.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam,sorki że tak późno ale bylem w drodze i nie moglem zerkać tutaj. Okna w projekcie są jak najbardziej typowe i nie musisz się martwić tym że będziesz musiala zamawiac nietypowe. Jak najbardziej masz rację, że dwa okna bedą lepiej wygladać niż jedno duuuuużżżżeeee. Podczas rozmowy z architektem powinno dojść do konkretnej wymiany zdań, architekt, który będzie sie zgadzal na wszystko co chcecie i nie będzie wam proponowal i mówil to co on o tym sądzi to trochu nie tak. My mieliśmy super Panią adaptująca projekt, dużo nam wyjaśnila od strony arhitektonicznej i myśle że slusznie patrząc na efekt końcowy.Jeżeli chodzi o róznicę poziomów, to tak jest zaprojketowany budynek że poziom podlogi w garażu jest niżej o 30 cm od poziomu podlogi w pozostalych pomieszczeniach. A nie musi wcale zalewać garażu, wystarczy dobrze i na prawidlowej wysokości posadowic budynek na gruncie, tzn. wzgledem poziomu przemarzania i przyszlego poziomu tzw. wjazdu do garazu i uksztaltowania terenu dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 29.08.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 a ja szukam, przeglądam, wertuję, a tu sie okazuje, że mamy jakby private wątek:) Bardzo dziekuję za wyjaśnienie, teraz jestem "w domu" , bo tak własnie to rozumiałam i tak wychodziło z rysunków, ale wolałam się upewnić. Prawie co wróciliśmy od architekta, "nasz" też dawała nam swoje propozycje, w sumie to była konstruktywna wymiana zdań, bo staraliśmy się przygotować do tego spotkania. Generalnie zmiany kosmetyczne, ale jedno musimy jeszcze sprawdzić i dać odpowiedź-drzwi wyjściowe na taras-ponieważ chcemy, żeby były duuuże, więc mamy wybór, albo 4-skrzydłowe z systemem przesuwanym na szynie ( ale to kosztuje) albo 3-skrzydłowe ( jedno stałe, dwa normalnie otwierane).Trzeba zbadać, jaka kasa wchodzi w grę. Na to konto wywaliłam z projektu jedno okno, a dwa zmniejszyłam - może wystarczy A teraz dobranoc, bo już nie myslę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 30.08.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 to super.. teraz walka o pozwolenie na budowę i będzie ok... a które okno usuneliście, bo my jedno w pokoju na dole...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 30.08.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 chyba to samo - w pokoju na dole od strony gospodarczej, a zostawiliśmy dwa od strony tarasu (bo u nas to będzie 1 pokój + garderoba). No i jeszcze 1 okienko w garażu poszło wek, a w łazience i pomieszczeniu gospodarczym odchudziliśmy okna do 90 cm (zamiast 120). Właśnie czekam na oferty drzwi tarasowych od 3 firm (DEFOR, OKNOPLAST, VARIANT), mają przysłać mailem- zobaczymy jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 30.08.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 no i zamordowałam...projekt, poszerzyłam okno w części jadalnej o 30 cm ( ale tu może być szersze, bo na tej ścianie jest tylko to jedno okno ), ale zrobiłam coś gorszego....uprościłam dach maksymalnie jak się dało, wyprostowałam nad tarasem i wejściem do domu - nie będzie tych wszystkich ładnych, ale drogich załamań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 30.08.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 szkoda... to naprawdę piękny dach, tez i dlatego się zdecydowałem na ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.08.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam Tomku, możesz mi podać z jakiej firmy bierzesz okna i ich wycenę - szczególnie chodzi mi, wiesz, o drzwi tarasowe - zamarzyły mi się te drzwi suwane, ale cena wychodzi 100% więcej niż normalnie otwierane. To po pierwsze, a po drugie jak mają być jedne duże, to nie mam teraz pojęcia czy 3- czy 4 skrzydłowe, żeby nie były za małe, albo, żeby nie robić znowu za dużych , bo to i koszt i rolety i ciepło itd. Wczoraj do północy gapiliśmy się w projekt, robiliśmy symulacje na komputerze, ale i tak nie daje to dobrego poglądu. Może jednak zostawić, tak jak jest w projekcie, bo też jest ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Hej... My kupujemy dokałdne odwzorowanie projektu jeżeli chodzi o okna minus okno w sypialni na dole... kupujemy okna PCV z Lubińskiej Firmy SCORPIO, w kolorze złoty dąb... wycena 14100 razem z brama garażową HORMANN z napędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.08.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 z tego co widzę, to są to okna firmy ALUPLAST - czy to są polskie profile? A porównywałeś z cenami np. VEKI, czy Rehau, jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Nie porównywałem, mam takie okna zamontowane w mieszkaniu w którycm aktualnie miszkam i jestem bardzo zadowolony pod wzgledem dźwiękochłonności i izolacyjności, a poza tym sprzedaje je człowiek znajomy, który daje mi dobrą gwarancję i serwis na okna więc rozumiesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.08.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 rozumiem doskonale:), też mam taką opcję, z tym, że na okna M&S, ale mimo wszystko szperam to i tam. Nie umieszczasz nowych zdjęć - zastój na budowie czy brak czasu? Bo jestem głodna nowych obrazków. Tomasz, a zwróciłeś uwagę na wyciąg kominowy kuchenny - na planie widać, że jest przy ściance oddzielającej kuchnię od salonu, czyli w znacznym oddaleniu od kuchenki. Czy to dobrze, czy nie powinno być bezpośrednio nad kuchenką, albo w jej pobliżu? Czy to się wiąże z podwieszonym sufitem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Nowych zdjęć brak, ale wyślę Tobie z dalszych etapów budowania na prywatny adres Zauważyłem ten wycia i zastanawialiśmy się z panią architekt dlaczego... Co zrobiliśmy, przed zalaniem stropu wsadziliśmy kawałek rury w miejscu gdzie ma być wyciąg nak kuchenką i wtedy zalaliśmy strop. to spowodowało, że i tak będziemy robić podwieszany sufit ale nie na takiej dużej powierzchni, i nie musimy kuć dziur w stropie tylko mamy od razu gotową dziurę na rurę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.08.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 jest to jakieś rozwiązanie, ale muszę sprawdzić, czy u mnie da się tak zrobić, bo ja będę miała ściankę oddzielającą kuchnie od reszty salonu troszkę bliżej kuchni i dobrzeby wyglądało, żeby sufit podwieszany kończył sie na tej właśnie ściance, a co za ścianką?...zostaje jeszcze trochę centymetrów do komina wyciągu i co z tym? bladego pojęcia nie mam - i to są skutki zmian w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Na poddaszu jest juz dużo miejsca aby to wyprowadzić ponad dach także sie nie martw... Chłopaki od dachu pytali mnie czy na dachu robię lotnisko bo jest naprawdę wielki strop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.08.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 taaa, 280 m kw. dachu, ja liczyłam akurat na oko przed kupnem projektu i wyszło mi ca 220 m kw, a jak zobaczyłam projekt, to tylko głośno przełknęłam ślinę) to teraz wiesz dlaczego na gwałt upraszczałam dach. Po poznańsku (hahaha) wolę szukać od początku oszczędności, żeby potem nie zabrakło kaski, a tak na marginesie to ładnie pracujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 własnie po poznańsku... Ja wychodzę z założenia że buduje dom raz na całe zycie, a Mars jest dla mnie idealny, i wiem że teraz musze sobie dużó odmawiać od tzw. miski ale wiem że będę za rok dumny z siebie ze wybudowałem taki dom, i będę szukał nastepnego celu w życiu, hmmm tylko jaki? Może dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 No własnie jak my pracujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.08.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 znasz zasadę: dom, drzewo i ... dziecko, więc chyba czas zabrać sie do pracy:) Masz rację, dom to jest jednak taki wydatek, że jest ten jeden i koniec kropka. Tylko dom nie może stanowić celu samego w sobie, poza tym jeszcze jest życie prywatne, przyjemności tego życia itd, jak się o tym zapomni to i najładnieszy dom nie pomoże. Sorka, że uderzyłam w taki moralizatorski ton, ale coś już wiem na ten temat i dlatego poza domem, chcę jeszcze pojechać na narty, pożeglować i co jeszcze się tylko da, a na to trzeba kasy, no niestety. Dlatego trzymam kciuki za szukanie złotego środka, ja go sama jeszcze nie znalazłam, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 31.08.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 nie, no jasne... watki kuluralne i obyczajowe jak najbardziej tak, nie odmawiam sobie wyjazdu w góry czy pójścia na dobry obiadek, bo dom... jednak mniej niz rok wcześniej... niestety, ale budowanie domu to jest niesamowite wyzwanie... i to jest cel, żyjemy tym na codzień i cieszymy sie jak coś wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts