Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomasz, czytałam na kilku forach, że ludzie mieli problemy juz na samym począku z wylewką chudziaka itd, różne dylematy np. poniżej czy równo ze ścianą fundamentową? A poniewaz za chwie ruszam z zerówką, czy możesz mi przysłac na priva zdjęcia z tego etapu budowy? no i czy u Ciebie ten chudziak jest poniżej śiany fundamentowej, czy na równi z nią , a dopiero potem styropian i wylewka właściwa?

chudziak do zamknięcia stanu zero jest równo ze ściana fundamentową, dlatego jest to tzw stan zero...zostawiasz nie zasypaną ściane fundamentową na jakieś 10-12 cm na wylewkę i zalewasz równo z wysokością sciany fundamentowej...ja wcześniej jeszcze sprawdzałem wysokości ściany fund. w narożnikach domu, możesz już wtedy wiedziec czy i jak z poziomem domu.

najwazniejsze jest to aby nie zrobić błędu przy róznicy poziomów między garażem a reszta domu

Witam Marsowiczów

Widzę że nasz prekursor zapada w zimowy sen a my kobietki ciągniemy budowę jak długo można.

Oczywiście wiem że Tomasz ma zakończony jakiś etap budowy, którego ja jeszcze nie mogę zakończyć i zastanawiam się czy zamykać dom na zimę oknami i drzwiami gdyż nasza działka nie ogrodzona a i tak dużo więcej w grudniu i styczniu nie zrobimy. To wszystko jest do przemyslenia - większośc mówi nie zamykać otworów i poczekać do wiosny. A Wy jak myślicie???

Muszę powiedzieć że też bardzo chcemy spędzić przyszłe Święta w naszym nowym domku ale wiem że wszystko ma swój czas. Chodzi o np. drzewo na podłodze czy schody - akurat mam szczęście że tym zajmuje się mój mąż i to On opowiada co się dzieje z materiałem który został zbyt wcześnie zagospodarowany w jeszcze mokrych murach, ścianach i posadzkach.

Lepiej dmuchać na zimne