Gość mirg 18.07.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Witam wszystkich, dom w ktorym mieszkam jest otynkowany z zewnatrz (gladki tynk wapienny), ale na dole nie zostal wykonczony cokol. Chce to teraz uzupelnic. Niestety dolna krawedz tynku nad cokolem jest nierowna (nie zostala wykonczona katownikiem) i cos trzeba z tym zrobic. Widze dwa rozwiazania: 1. Wykonczyc katownikiem (mysle o cienkim, siatkowym do gipsu) na klej i zatrzec, tak aby wyrownac i zniwelowac powstala gorke (gorka to jakies 4mm, zacierajac pasem szerokosci 20cm mozna by to pewnie uczynic niewidocznym). To rozwiazanie wydaje sie bardziej trwale, ale wymaga 'zatarcia' i mam watpliwosci co do tego czy rzeczywiscie bedzie niewidoczne oraz jakiej zaprawy/kleju uzyc? 2. Tylko podkuc nierownosci i wypelnic klejem/zaprawa bez katownika. To rozwiazanie wydaje sie prostsze, nie wymaga 'niwelacji', ale czy jest wystaczajaco trwale? Czy macie moze jakies doswiadczenia, ktore pomogly by mi wybrac wariant, ewentualnie inne pomysly? Z gory dziekuje za wszystkie komentarze/sugestie. Pozdrawiam,Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 19.07.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Raczej nie unikniesz listwy i kleju na siatce... Mieliśmy u siebie podobną sytuację. Majster przy tynkowaniu ścian zewn. (tynk cem-wap), nie dopilnował robotników na czas, i nie założyli listwy cokołowej od razu przy tynkowaniu. Dokleili ją parę dni później, i łączenia zaszpachlowali klejem na siatce. Niestety ten dolny pas odznaczał się na elewacji, żeby to zniwelować trzeba by robić wyprawki przez całą szerokość ścian Dużo zalezy od tego, co planujesz dalej - tynk, malowanie? U nas było malowanie, i niestety ten dolny pasek z klejem odznacza się, zwłaszcza gdy pada na niego słońce Nie dało się tego zeszlifować, bo wtedy wyłazi siatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Dziekuje Ci misza za sugestie, u mnie jest juz po operacji, pacjent zyje Zrobilem tak, jak radzisz z katownikiem, uzylem kleju flexibel. Musze przyznac, ze nawet nie tak bardzo sie to odznacza. naddatek jest jakies 2-3mm, wyrownane zaprawa na szerokosci ok. 30cm i jak dla mnie jest jest OK (jeszcze nawet nie jest pomalowane, ale mysle ze bedzie dobrze). Na szerokosci sciany to w ogole nie widac, troche mozna to dostrzec na rogach, ale pewnie widze to glownie ja , bo wiem o tym. Co do odznaczania, to rozumiem ze myslisz glownie o fakturze, to bede mogl ocenic dopiero po malowaniu. Jak zwykle ostatecznie okaze sie czy zrobilem dobrze za kilka lat... Teraz zastanawiam sie nad malowaniem (caly tynk, bo juz ma kilka lat...) Myslalem o farbie krzemianowej, ale o to bede bytal w osobnym poscie. Jeszcze raz dzieki. Serdecznie pozdrawiam, Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 24.07.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Powodzenia Teraz są naprawdę niezłe farby elewacyjne, chociaż mało ludzi decyduje się chyba zaryzykować. Ja należę do tych ryzykantów, i czekam jak będzie po pierwszej zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts