Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Codzienny - wariant I C117a

dolphin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

okolice są rzeczywiście super, lasy, zalew z kąpieliskiem, typowa wieś. natomiast z mediami wygląda tak, że woda będzie we wrześniu, prąd w listopadzie (tego roku) a gaz(GZ-41) i telefon maj przyszłego roku, więc jest jak dla mnie rewelacja...już nie możemy się doczekać przeprowadzki ;)

Cześć.

Przeglądnąłem sobie Wasz dziennik i jestem pod wrażeniem. Po pierwsze okolica!!! Po drugie: tak "czystej" w sensie budowlanym roboty nie spotyka się często. [chyba, że układane do zdjęcia :) ]. Może w Wielkopolsce tak się prowadzi budowę? Zazdroszcze i pozdrawiam.

Krzysiek.

• 2 weeks później...

witam po przerwie, wstawiłem kilka fotek więc zapraszam do oglądania. przy okazji mam pytanie o okna dachowe. zastanawiam się nad Fakro i Okpol'em (podstawowe modele), jak macie jakieś opinie to podzielcie się nimi, bo chciałbym je już kupić.

mamy zamiar w tym roku jeszcze zamknąć domek dachem i oknami, być może nawet ocieplić...ale sam nie wiem, wszystko zależy czy mury będą suche a zbliża sie pora deszczowa...

Witaj.

Okna firmy OKPOL poza stroną w necie nie są mi znane. Ja wybierałewm między FAKRO i VELLUX. Wybrałem Fakro, ale jakościowo są porównywalne. Jeżeli wybierasz podstawowe modele to wybieraj między firmami z renomą. Jeżeli chcesz okna inaczej otwierane [np. oś obrotu u samej góry] lub z innymi bajerami to wybór jest tak olbrzymi, że nie jestem w stanie nic doradzić.

Pozdrawiam i życzę powodzenia, Krzysiek.

Witam ponownie.

U nasz ruszyło się na dobre, mamy już strop w połowie założony, w poniedziałek będzie reszta a w środę zalewamy strop i jedziemy dalej. więźba też dojedzie w poniedziałek ale będę musiał dokupić solbetu jakieś 3 palety na szczyty. ze zmian to łazienka z piętra wyląduje naprzeciwko schodów a w miejsce łazienki damy pokój i dodatkowe okno dachowe. do końca listopada chcemy zamknąć budowę oknami i ociepleniem budynku i wejść z instalacjami. z nowości to mamy wymurowane już dwa kominy. w środę dorzucę kilka fotek.

Witajcie, Codzienniacy! Widzę że jesteśmy na takim samym etapie, w podobnej okolicy i plany mamy podobne... My budujemy wersję lustrzaną, więcej też zrobiliśmy zmian - na dole powiększenie okna tarasowego (przesuwne), w gabinecie okno zamiast drzwi balkonowych, drzwi do pomieszczenia gospodarczego z ogrodu, na górze powiększam sypialnię z balkonem kosztem pokoju na wprost schodów, zmniejszam łazienkę na rzecz gałej garderoby, a garderobę z projektu koło łazienki zagodpodarowuję na pralnię z wejściem z łazienki.

Powiększam też trochę garderobę nad garażem kosztem pokoju (nad garażem) i robię wejścia z obu pokojów.

Dach powinien u nas stać na przełomie pażdziernika i listopada, i od razu okna (juz zamówione i zapłacone żeby skorzystać z rabatów)

Z zapartym tchem będę śledzić Wasz dziennik :wink: Ciekawe jak "równo" pójdzie nam dalej :wink:

my już po zalaniu (czwartek zalewaliśmy) i mamy ustawione ściany kolankowe (narazie na 3 pustaki). mam pytanko do "codziennaków" czy wykusz robicie według projektu?? my podnieśliśmy trochę ścianę w wykuszu od dołu żeby kaloryfer (30-tka) wpakować pod okno. ktoś nam doradził takie rozwiązanie ze względu na duże straty ciepła przez te okna w wykuszu.

dzisiaj, przy rodzinnej naradzie pojawił się kolejny problem budowlany. cały czas miałem nadzieje że docieplę jeszcze w tym roku ściny styropianem (po wcześniejszym założeniu okien), i przez zimę będzie można dłubać w środku instalacje wod-kan, gazowe i elektrykę...a tu chyba będzie dłuższa przerwa. padła teoria że ściany (solbet-siporex 24) mogą być mokre i jak zamknę budowę to zrobię termos i ściany nie wysuszą się a to znowu da mi grzyba ;( nie ukrywam że chciałbym mieć dom zamknięty, ale też chcę mieć pewność że nie przyniesie mi to strat później...jeżeli macie jakieś sugestie to byłbym wdzięczny. jeżeli budowaliście albo budujecie w podobnym terminie to podzielcie się opiniami. pozdr.

Jacek

witam wszystkich!

w dzienniku pojawiły się nowe foty (aktualne), mamy już zewnętrzne części więźby zamontowane i przygotowaną całą więźbę do montażu na dachu, dachówka jest w pogotowiu, tzn na telefon, i mam obietnicę że jeszcze w tym miesiącu stanie mi więźba z fragmentami dachówki !!! :lol: zdecydowaliśmy że też zamkniemy dom oknami bez ocieplenia i będziemy dłubać w środku, a zostało tego trochę(wylanie podbetonu i ocieplenie podłogi i stropu, taras, filarki przed domem{26x400} )...full!!! a chciałbym jeszcze w tym roku płot założyć...oby zima nie przyszła za szybko...

Hej! u nas właśnie dziś więźbę przywieźli, dachówka leży od soboty, jutro chłopaki zaczynają montować. Mówią że potrzebują miesiąca na wszystko, mam już też kupiony drewnochron na widoczne elementy - ciemny orzech, w kolorze teoretycznie prawie identycznym z oknami :D

Pozdrawiam Codziennych!

hejka!!!

ekipę rzeczywiście trafiłem super, zawsze sprzątają po sobie a na budowie panuje porządek.chłopaki potrafią zorganizować sobie "warsztat" pracy i są sumienni. ale co na budowie, wstawiłem kilka fotek. mamy już ściany szczytowe a jutro zabieramy sie za więźbę i na początku listopada dachówka będzie już układana, więc myślę że do połowy miesiąca będzie "finito" z dachem i zabierzemy się za okna i środek.

na fotkach trochę więcej niż budowa...zapraszam do oglądania.

więźba założona, "wiecha" wisi już na szczytach !!! po Wszystkich Świętych układamy dachówkę no i chyba będę miał już S.S.O..może w grudniu okienka a wtedy S.S.Z.

trochę załamałem się wyceną instalacji cieplnej = 38.000 (materiał i robocizna) !!! zaplanowałem piec kondensacyjny jednofunkcyjny połączony z kominkiem z płaszczem wodnym i ogrzewanie podłogowe w kuchni i salonie...muszę chyba się jeszcze rozejrzeć..może buderusa albo vaillanta. będę pisał ile wyszły kolejne wyceny a jak znajdę czas to wstawię szczegółową wycenę na dziennik w formie jpg. i ocenicie sami czy to nie jakiś wałek.narazie pozdrawiam.

p.s. pozdrawiamy kolejnych "codzienniaków", którzy odwiedzili nas dzisiaj na budowie. mam nadzieje że domek Wam się podobał.

Czy w cenie też masz kominek? Jeśli tak to jaki? I jeśli z kominkiem to nie duzo, ja miałam wycenę z Makrotermu na 42 tys :o

Ja jestem umówiona juz z instalatorem - wycena z kondensatem + zasobnik, jedno WC zabudowa, drugi kompakt, podłogówka tylko w łazienkach - 26 tys materiały + robocizna.

Pozdrawiam!