Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Codzienny - wariant I C117a

dolphin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Przyglądam się dokładnie waszej budowie, bo też zamierzamy z żoną postawić C117a z drobnymi zmianami pomieszczeń.

Jeśli można prosilibyśmy o przybliżone koszty budowy na danym etapie i jeśli byłaby taka możliwość (np. prywatnie) otrzymać od was dokładny wykaz materiałów aby można było wycenić to na naszym terenie.

Tomek

No to ceny na okna macie dobre, chyba się też przymierzymy do PCV bo różnica pomiędzy drewnianymi jest spora. Na rolety masz cenę o wiele lepszą niż my, dotychczas w dwóch firmach zaśpiewali nam 7800 bez silników (na wszystkie okna łacznie z wykuszem).

Wreszcie przywieźli nam więźbę i podbitkę!!!

Ile myslicie że wyjdzie podbitki?My zamówilismy póki co 60m, dzisiaj zaczeliśmy ją malować-żmudna robota:(

Od jutra rzeźbimy krokwie - ciekawe jak to wyjdzie. Słupki przed ganek są baaaardzo grube, na dodatek jest błąd w projekcie - zauważyliście że w zestawieniu i na szkicu są 3 słupki a na zdjęciu są 2 słupki?

Pozdrawiam Was "Codzienni", trzymajmy kciuki za pogodę!!!

ja mam 90 m podbitki, bo zadaszam tył domu - na całą szerokość, na 2,5 m od domu. My rolet nie zakładamy. te grube belki przed wejściem mi się podobają, ale właśnie się wkurzyłam, bo zamówiłam je zgodnie z zestawieniem, i teram mam niepotrzebną jedną belkę :evil:

Kciuki trzymamy, nie mogę się poczekać żeby wieczorem pojechać zobaczyć co dziś na budowie zdziałane... wczoraj podało więc cieśle w budynku sobie podbitkę malowali, tak z 60 m mamy już pomalowane... Dziś powinni robić to zadaszenie tarasu, ciekawa jestem jak wyjdzie :o

pozdrawiam Codziennych!

witam!

od strony ogrodu dachówka już sobie spoczęła na długie lata a front skończony będzie w przyszłym tygodniu. zamontowałem już okna dachowe z tej strony. zdecydowaliśmy się na Roto. w łazience są zespolone podwójne (na fotkach) a od frontu będą wysokoosiowe (też Roto). zaczyna mi się coraz bardziej podobać... :p

resztę okien montujemy za ok. trzy tygodnie. elektryk wycenił robotę i materiał na ok. 5.000 zł więc się cieszę bo na tyle liczyłem. (elektryka mam w obecnej ekipie). zostało do kupienia szambo. chcę je kupić jeszcze w tym roku bo ponoć vat można w jakiejś części odzyskać.jutro mam spotkanie z jeszcze jednym majstrem od ogrzewania i zacznę wybierać.

dach już prawie skończony, zostało jeszcze do założenia zakończenie gąsiora bo hurtownia "zapomniała" go dowieźć i końcówki kominków. natomiast dzisiaj po wielu, wielu nieprzespanych nocach, dyskusjach, wizytach u znajomych zdecydowaliśmy się nie zakładać kominka z płaszczem wodnym a ze zwykłym wkładem. pytałem kilku instalatorów i każdy stwierdził że "jak ma pan dużo kasy to założymy". stwierdziliśmy że kominek nie będzie głównym ani nawet alternatywnym źródłem grzania a jedynie dodatkową atrakcją w salonie. jutro więcej fotek, zalewamy fundamenty tarasów.

witam:)

my również doszliśmy do tego iż kominek będzie dodatkową atrakcją w salonie, gdyż utrzymywanie ciągłego ognia w nim było by niezwykle pracochłonne i myśle że nie współmierne do korzyści z tego płynących. poza ty nawet z najszczelniejszego kominka zawsze choćby przy samym otwieraniu go wydostaje się dym co skutkuje malowaniem salonu co dwa lata a nawet niektórzy co roku to robią:) ponadto używając kominka codziennie traci on swoją atrakcyjność i zaczyna być kolejnym uciążliwym obowiązkiem:)

Dolphin, kilka pytań:

- jak duży zrobileś taras (ja poszerzyłam na całej długości do 3,5m, z tego 2,5m zadaszone)

- masz fundamenty pod taras i ganek, jak będziesz robił płytę?

- czy stawiasz ściankę oddzielającą hol od wiatrołapu? Ja nie mam pojęcia jak architekt sobie ją wymyślił skoro w projekcie są drewniane schody :evil:

My nadal czekamy na porozumienie dekarzy z wykonawcą całości a tym samym pokrycie dachu :evil:

pozdrawiam!

witam.

taras mamy od wschodu i słoneczko będzie tam świecić prawie do ok 14.00. zadaszymy go na całej szerokości od pokoju gościnnego po salon. co do fundamentów to zostały wykopane ławy fundamentowe zbrojone prętem 12 i zalane B15 do tego bloczki fundamentowe, do środka piach, zagęszczarka i w tym tygodniu będziemy zalewać znowu B15.wymiary podam jurto bo muszę to zmierzyć. od salonu to w głąb jest niecałe 5m a od pokoju gościnnego to ok. 3m. a co do ścianki w wiatrołapie to daje sobie z tym spokój bo dolną łazienkę powiększam. jutro murujemy ścianki działowe na piętrze.

No to mnie dolphinku ucieszyłeś informacją że dużo miejsca na górze :D Robiłeś dokładnie zgodnie z projektem? Bo ja trochę zmieniałam, łazienkę mam pomniejszoną o garderobę (ale w wizualizacji i tak wygląda na wystarczającą), i naszą sypialnię jeszcze powiększałam kosztem środkowego pokoju (troszeczkę). U nas robota dalej dopiero od poniedziałku :evil:

pozdrówka!