elania4 22.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Czy ktoś może wie, czy razem z wnioskiem o wyłączenie z produkcji rolnej dzialki trzeba też odrolnić drogę dojazdową?Droga jest prywatna, moja własnośc w 1/4, reszta należy do innej osoby, jest w warunkach zabudowy ujęta jako PS i R II (pastwiska i grunty orne II klasa), ale pełni funkcję drogi dojazdowej.Jeżeli trzeba ją odralniać to czy całą (droga ma 9,5 arów i jest szeroka na 8 metrów, dojazd do mojej działki zajmuje około 6 arów)Czy ja muszę odralniać całość czy tylko ten mój dojazd (6 arów z włączeniem jedynie powierzchni utwardzonej)?Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 23.08.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Trzeba odralniać, z tego co wiem tylko swoją część- odralnia się tyle, ile ma się zapisane na siebie w ksiedze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 23.08.2007 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 W starostwie powiedzieli,że trzeba odralniac wszystko, i płacić niemały podatek przez 10 lat - droga ta droga!!!Jak to jest w końcu muszę odralniać całość czy tylko moją 1/4 udziału w drodze i za to będę sobie płacił przez te 10 lat?Osoba, która ma własność drogi w 3/4 nie zamierza się budować (na razie) więc po co ma już teraz płacić te swoje 3/4 części?Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 24.08.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 A z czego wynika obowiązek odralniania drogi?Działkę swoją odralniasz (wyłączasz z produkcji rolnej) tylko pod zabudowaniami, a nie całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 25.08.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Widocznie co statostwo to inne obyczaje. Ja też najpierw odrolniłam działkę i musiałam na cito donieść odrolnienie tej części drogi, która była moją własnością w KW. Inaczej nie dostałabym pozwolenia na budowę. Niestety nie pytałam z czego wynika obowiązek odrolnienia drogi. Zadziałał "owczy pęd"- chcieli to doniosłam żeby tylko pozwolenie na budowę dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 27.08.2007 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Dzięki Mroovka za pomoc, zastanawiam się jednak co w sytuacji gdy drugi współwłaściciel "działki drogowej" nie jest na razie zainteresowany jej wyłączeniem z produkcji rolnej. Czy jeśli on nie wyłączy swojej części to ja, pomimo że wyłączę swoją, moge nie dostać pozwolenia na budowę. I druga rzecz która nie daje mi spokoju to czy wyłączając z produkcji teren pod dom + podjazdy, chodniki itp. mogę do tej powierzchni dodać powierzchnię 1/4 drogi? Gdyby tak się dało to wówczas całkowita powierzchnia do wyłączenia nie przekraczała by 5 arów i miałabym odrolnienie za darmo. Czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 01.09.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 u mnie drogi nietrzebabylo odrolniac ale wnioseko odrolnienie musialem zlozyc i tam napisali ze nie dotyczy (bez sensu ) ale formalnosci zostalky spelnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts