Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odrolnienie drogi - trzeba czy nie?

elania4

Recommended Posts

Czy ktoś może wie, czy razem z wnioskiem o wyłączenie z produkcji rolnej dzialki trzeba też odrolnić drogę dojazdową?

Droga jest prywatna, moja własnośc w 1/4, reszta należy do innej osoby, jest w warunkach zabudowy ujęta jako PS i R II (pastwiska i grunty orne II klasa), ale pełni funkcję drogi dojazdowej.

Jeżeli trzeba ją odralniać to czy całą (droga ma 9,5 arów i jest szeroka na 8 metrów, dojazd do mojej działki zajmuje około 6 arów)

Czy ja muszę odralniać całość czy tylko ten mój dojazd (6 arów z włączeniem jedynie powierzchni utwardzonej)?

Dziękuję za pomoc

W starostwie powiedzieli,że trzeba odralniac wszystko, i płacić niemały podatek przez 10 lat - droga ta droga!!!

Jak to jest w końcu muszę odralniać całość czy tylko moją 1/4 udziału w drodze i za to będę sobie płacił przez te 10 lat?

Osoba, która ma własność drogi w 3/4 nie zamierza się budować (na razie) więc po co ma już teraz płacić te swoje 3/4 części?

Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

Widocznie co statostwo to inne obyczaje. Ja też najpierw odrolniłam działkę i musiałam na cito donieść odrolnienie tej części drogi, która była moją własnością w KW. Inaczej nie dostałabym pozwolenia na budowę. :roll:

Niestety nie pytałam z czego wynika obowiązek odrolnienia drogi. Zadziałał "owczy pęd"- chcieli to doniosłam żeby tylko pozwolenie na budowę dostać.

Dzięki Mroovka za pomoc,

zastanawiam się jednak co w sytuacji gdy drugi współwłaściciel "działki drogowej" nie jest na razie zainteresowany jej wyłączeniem z produkcji rolnej. Czy jeśli on nie wyłączy swojej części to ja, pomimo że wyłączę swoją, moge nie dostać pozwolenia na budowę.

I druga rzecz która nie daje mi spokoju to czy wyłączając z produkcji teren pod dom + podjazdy, chodniki itp. mogę do tej powierzchni dodać powierzchnię 1/4 drogi? Gdyby tak się dało to wówczas całkowita powierzchnia do wyłączenia nie przekraczała by 5 arów i miałabym odrolnienie za darmo.

Czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem

Z góry dzięki za pomoc