Gość 06.03.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Pytanie brzmi - czy warto założyć Terivę i mieć spokój czy też założyć dźwigary drewniane? Jak wygląda późniejsza eksploatacja jeśli od spodu jest G/K na ruszcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 "atom to atom" zrobilbym terrive i normalny tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Ja też preferuję atom, ale do poddasza nieużytkowego dałbym drewno. Jednak tańszy, łatwiejszy i czystszy w wykonaniu, a nie musi nic tłumić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Bedziesz chcial kiedys przerobic, to nic z tego bez zmiany stropu.Policz koszty. Belki drewniane + plyta g.-k. na ruszcie czy strop terriva z tynkiem cem.-wap. Pewnie roznica jest na korzysc drewna ale jesli niewielka to zrobilbym terrive. Jesli duza drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Drewno wychodzi taniej, poza tym pozwala rozłożyć koszty wykończenia - ocieplenie +G/K +ruszt wchodzą w roboty wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.03.2002 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Mam tak jak Ty.Poddasze nieużytkowe i drewniany strop w projekcie.Liczyłem i jednak drewniany wychodzi dużo taniej, z tym że zamiast deskowania daję płyty OSB.Terriwa to nie tylko betonowanie, u mnie nawet dźwig nie ma jak operować na działce.A w przyszłości i tak już nic nie zrobisz bo technologicznie jest nie do zmiany.Schody chowane,inna izolacja dachu i cała reszta , nie myślę aby robić uzytkowe już dziś i strop drewniany zostanie na zawsze na poddaszu nieuzytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 dopoki go spuszczel nie zje Dobrze zakotw drewno w scianie i zaimpregnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Czy ktoś użytkuje taki strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Przciez zakladamy ze to jest poddasze nieuzytkowe. Jak uzytkowe, to deski gora, wieksza wytrzymalosc stropu (obciazenie), wylaz. Zdecyduj sie co ty wreszcie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Sorry, mało precyzyjne pytanie... Tak naprawdę chodzi o to jak to wygląda w praktyce - akustyka, praca drewna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 06.03.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Za terivą przemawia lepsza ochrona ogniowa, za drewnianym niższe koszty. W moim domu jest stalowo-drewniany. Dwa podciągi z IPE200, między podciągami krawędziaki 5x18 o długości 3m i 2,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2002 A co ze stropem drewnianym przy rozpiętości 7,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 12.04.2002 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, więc się tu podłączam. Problem:Poddasze nieużytkowe w sensie mieszkalnym ale wykorzystywane jako np. graciarnia, suszarnia, itd. Jak wykonać wejście na nie (klapę?) w stropie Teriva? Czy należy to przewidzieć już na etapie wylewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.04.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Ryniu - oczywiście tak. Późniejsze kucie stropu młotem na tak dużej powierzchni jest ostatecznością.Wszyscy "znawcy tematu" z którymi rozmawiałem na podobne tematy mówią - jak najmniej wibracji w budynku.Co do wymiarów "dziury" - to możesz posiłkować się wymiarami standartowymi schodów oferowanych np. przez markety budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 12.04.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Wowka, problem jaki widzę to szczelność tej klapy ze względu na skuteczne działanie ocieplenia stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 18.04.2002 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Anonimowy,Ja mam rozpiętość między ścianami nośnymi 7,5m i mam konstrukcję stopodachu w postaci wiązarów. Minus: nigdy już nie użyjesz poddasza do innego celu niż składowanie nart. Plus: podobno niższe koszty.Pzdr.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 18.04.2002 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 PS. Jeszcze jeden plus to brak żadnej ściany nośnej wewnątrz domu, co oznacza mniej fundamentów i oszczędność na ścianach (np. grubością), a także swobodna aranżacja wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 16.09.2002 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Tak tylko coby na wierzch wypłynął post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts