Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie do alternatywnych źródeł energii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy w Polsce jest w ogole mozliwosc uzyskania dofinansowania budowy alternatywnych zrodel energii? Czy ktos zglebial juz moze ten temat?

Jest , ale dla instytucji :) (jeśli mnie pamięć nie myli to w Łodzi chyba któryś kościół kat. dostał dofinansowanie na chyba solary coś koło 60kpln).

Dla indywidualnych to termomodernizacja, czyli najpierw zbuduj kiepsko a potem modernizuj, żeby dostać dofinansowanie (jak dadza).

To się nazywa wspieranie rozwiązań dla lepszego poszanowania energii, patrz zmniejszenia zużycia. Nawet taką agencję mamy.

budujesz elektrownię ? czy masz na myśli dofinansowanie na PC czy solary dla domku jednorodzinnego ?

Mam na mysli solary, pompy ciepla, wentylacje mechaniczna i wszystko inne, co moze sie przyczynic do ograniczenia zuzycia energii konwencjonalnej (elektrycznej, gazu, paliw plynnych i stalych).

Gdyby nasze kochane państwo partycypowało w kosztach odnawialnych źródeł ciepła- byłoby to zbyt piękne... Pomarzyć dobra rzecz :-?

Ale też słyszałam, że w BGŻ można dostac na ten cel nisko oprocentowany kredyt- na preferencyjnych warunkach.. Jednak tego nie sprawdzałam ...

Gdyby nasze kochane państwo partycypowało w kosztach odnawialnych źródeł ciepła- byłoby to zbyt piękne... Pomarzyć dobra rzecz :-?

Ale też słyszałam, że w BGŻ można dostac na ten cel nisko oprocentowany kredyt- na preferencyjnych warunkach.. Jednak tego nie sprawdzałam ...

Czy wg ciebie 4,5% to jest preferencyjny kredyt? Niewiele wyższy mam na karcie kredytowej!

W moim "mniemaniu" preferencyjny to może być np. 2%

budujesz elektrownię ? czy masz na myśli dofinansowanie na PC czy solary dla domku jednorodzinnego ?

sprawdzałem czy mogę dostać dofinansowanie na pompę ciepłą. Dodatkowo buduję ekologiczny dom :) tzn z przydomową oczyszczalnią ścieków.

Odpowiedz: NIE

to co mogą zaoferować to preferencyjny kredyt 4,5% :) ale tylko na modernizację

podsumowujac. dla budownictwa jednorodzinnego nie ma szans na dofinansowanie do PC. Są szans na kolektory słoneczne. BOŚ to kanał. Sprawdźcie sobie!!! popytajcie. Ja sie jako tako interesowałem i stwierdzilem że lepiej zrobic pompę samemu (coś tam na ten temat wiem) jak kupować za 50.000 i uganieać sie za BOŚiem.Dają chyba kreedyt na 4% na 50% inwestycji dla ceny za 1Kw =1500-2000 pln. Najlepiej popytać. Mne bynajmniej nie rzuciło to na kolana. Jak macie znajomego chłodnika to wam zrobi pompe z kolektorem gruntowym za 12-16000.

postulat był już na jakimś wątku zgłaszany, ale proponuję założenie zgromadzenia wzajemnej adoracji sióstr/braci ogniska domowego. Będziemy kultywować oszczędność energii w imię poszanowania i nie marnotrawienia tego co stworzyciel stworzył :wink:

A poważnie, lipa okrutna z tym jest. U mnie w gminie nawet powiedzieli, że przez 10 najbliższych lat to o gazie można zapomnieć (który jest pierwszym z "ekologicznych na liście paliw"). Najlepsze jest to, że w PnB i projekcie mam instalację gazową (a skąd ja im gaz wezme, a butli nie mam zaprojektowanej), a i tak wszyscy dokoła walą z pieca przez komin, że mało łba w dzień nie urwie i słońce zaczyna słabiej świecić od smogu.

wielkim krokiem idą wybory...

w EU dofinansowania takie są oczywistością jak podatki :lol:

Są na to fundusze i programy. Trzeba tylko po nie sięgnąć !

Niestety nie może tego zrobić "kowalski", wpierw musi zająć się tym rząd -> powiat -> gmina.

A może by tak poświęcić 1/2 do 1 godziny na przeczytanie programu polityków, a nie kreślić na hybił-trafił* ?

* to do tych, którzy w ogóle chodzą na wybory !

dla tych, którzy nie chodzą, pytanie ;

może warto pójść i skreślić kwadracik ? Choćby na hybił-trafił !

Zamiast tworzyć towarzystwa wzajemych adoracji, może warto zacząć pracę u podstaw. Kiedyś trzeba zacząć ! Zacząć też wymagać !

Nasza gmina najwyraźniej proekologiczna jest bo doplacają do takich inwestycji i dotyczy to zarówno modernizacji jak i budowania "od zera". Z tym, że po pierwsze - oddają wprawdzie 40 % kosztów inwestycji ( po udokumentowaniu wydatków i złożeniu stosownego wniosku razem z protokołem odbioru kominiarskiego ) ale jest to nie więcej niż 3.000 zł. :-? Chociaż dobre i to. A po drugie kasę wprawdzie dadzą ale po około 1,5 roku od złożenia wniosku :-? Chociaż dobre i to :wink:

Muszę się więc podpytać w gminie - bo nie wpadłam na to... Otulina Puszczy Kampinoskiej to chyba ekologiczna strefa, prawda?

A tak nawiasem mówiąc - może rzeczywiście warto na temat uczulić media? Np. "Muratora"??

Niech napiszą na ten temat. Jak tu się zgłasza takie sprawy?