Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie do alternatywnych źródeł energii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a może podziękujemy tym wszystkim "mondrym" panom i sami w tydzień opracujemy program ?

mamy tu parę speców, nie tylko od energii, ale prawników itd.

ale chyba rzecz w tym, że to by się nie opłacało ( tym panom i paru jeszcze innym).

a może podziękujemy tym wszystkim "mondrym" panom i sami w tydzień opracujemy program ?

mamy tu parę speców, nie tylko od energii, ale prawników itd.

ale chyba rzecz w tym, że to by się nie opłacało ( tym panom i paru jeszcze innym).

Zawsze rozwalały mnie "notatki służbowe" ze spotkań - zwłaszcza z urzędnikami. Jakby to była wyrocznia - jak jest notatka to koniec tematu - przecież notatka sporządzona!

no to trzeba wreszcie ten problem nagłośnic. ( ulga, dofinansowanie do odnawialnych źródeł ciepła. Może nawet teraz jest dobra pora? W czasie kampanii wyborczej? Zwłaszcza, że Lech Kaczyński niedawno był w Stanach w sprawie ocieplania sie klimatu ( to skrót myślowy :D ) a ten wątek chyba się z tym wiąże??

P.s. tu szczególnie mowa jest o pompach ciepła

ponieważ w tym kierunku zmierzam, interesuje mnie temat dopłat.Nieco poszukałem po ustawach, projektach, pomysłach.

I nic.

Są gminy, które to robią, ale nie wiele i nie moja gmina.

Są kredyty, te raczej nie dla indywidualnych inwestorów.

Polska zobowiązała się wstępując do EU do wytwarzania w 2010 r, 7,5% energii ze źródeł odnawialnych. Między innymi z urządzeń z inwestycji inwestorów indywidualnych.

Tymczasem ciiiiiiszszszszszszaaaaa ....

Tu jest coś na ten temat:

http://www.dotacjeunijne.biz.pl/jakdostacdotacje345.php#356

Ochrona środowiska, w tym środowiska ludzkiego, poprzez m.in. redukcję zanieczyszczeń i promowanie odnawialnych źródeł energii

Wysokość udzielanych dotacji:

Wnioskowane dofinansowanie nie może przekraczać 60% całkowitych kwalifikowanych kosztów projektu.

Wyjątkami są:

a) pojedyncze projekty oraz programy (grupy projektów), których współfinansowanie z budżetu państwa lub budżetu jednostek samorządu terytorialnego jest większe lub równe 15%, wówczas wkład środków finansowych pochodzących z dotacji nie może przekraczać 85% całkowitych kosztów kwalifikowanych,

b) pojedyncze projekty oraz programy (grupy projektów) organizacji pozarządowych, dla których dofinansowanie może sięgać 85% całkowitych kwalifikowanych kosztów projektu lub powyżej, jednak nie więcej niż 90% w przypadku projektów składanych w ramach jednego z priorytetów finansowanego łącznie z EOG i NMF.

Cel:

Zmniejszenie ilości zanieczyszczeń w środowisku, poprzez m.in. ochronę powietrza, ochronę wód powierzchniowych oraz racjonalną gospodarkę odpadami.

Odbiorca dotacji:

Wszystkie instytucje sektora publicznego i prywatnego oraz organizacje pozarządowe utworzone w prawny sposób w Polsce i działające w interesie publicznym (wnioskodawcy z sektora prywatnego muszą wykazać, że wnioskowany o dofinansowanie projekt będzie działał w interesie publicznym).

Jeśli dobrze zrozumiałam, trzeba być "małym" lub "średnim przedsiębiorstwem", by móc starać się o dotację, choćby na solary.

Można by zacząć pisać monity do szefów partii, która wygra wybory :)

A w ogóle, nie chciałabyś mieć awatarka? Np. któregoś z tych?

http://img507.imageshack.us/img507/6127/niezapominajkaev2.jpg http://img165.imageshack.us/img165/5998/niezapominajka2ny2.jpg http://img87.imageshack.us/img87/1756/niezapominajka3wc8.jpg

Muszę się więc podpytać w gminie - bo nie wpadłam na to... Otulina Puszczy Kampinoskiej to chyba ekologiczna strefa, prawda?

Akurat tym bym się nie sugerował. Ja buduję dom w takiej strefie i nie ma żadnych dopłat.

ja buduję dom w strefie uzdrowiskowej naszego masta i nici z dopłaty :-?

jakież piękne ... Pewnie, że chciałabym... Ale jeszcze nie umiem wklejać fotek i będę musiała się za to zabrać - bo to wstyd...

To łatwe :)

Wybierasz obrazek, który podoba Ci się najbardziej, klikasz w niego prawym przyciskiem myszki i z właściwości odczytujesz adres obrazka.

Kopiujesz go i wklejasz w pasek na dole strony Twojego profilu (przycisk do profilu jest na górze po lewej).

Gdy to zrobisz, obrazek pokaże się pod Twoim nickiem :)

Ciąg dalszy nauki nastąpi ;))