hunk1 22.08.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam serdecznie, Zapraszam do czytania dziennika budowy naszego domku i do komentowania badz udzielania wskazowek co do budowy. Obiecuje pisac wytrwale chyba że po drodze padne na tej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 22.08.2007 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Zobaczmy czy umialam zrobic odnosnik do mojego dziennika? WOW chyba sie udalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 14.10.2007 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 15.10.2007 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Wow! Gdzie budujecie? Na jakim jestescie etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 15.10.2007 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Jejku nie boicie sie przymrozków. Ja mam w nastepnym tygodniu lac chudziak bo wczesniej nie wylalam i sie boje ze mroz bedzie i popeka. Jaki macie projekt? A gdzie dziennik? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 16.10.2007 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Fajny domek, i co najwazniejsze mniejszy niz moj. Nie wiem czy drugi raz budowalabym taki duzy. Z jednej strony super bo ja lubie przestrzenie ale jak pomysle ile kasy pojdzie zeby to wykonczyc jak poszlo lanie fundamentow? z ktorej betoniarni bierzesz beton i po ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 16.10.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 No nie wiem czy dom wyszedł mniejszy, bo .......go powiększyliśmy - głównie ze względu na salon ( w wersji oryginalnej był dośc mały i mało ustawny) i garaż - i tak dodaliśmy tu kawałek, tam kawałek i wyszedł dośc duży. A ze względu na odległośc (mieszkamy na razie w Krakowie) budujemy systemem zleconym - na miejscu teśc nadzoruje - tak, że beton wliczony w cenę całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 20.10.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Podeslij projekcik na e-maila [email protected] jak mozesz. U mnie robota ruszyla dalej. Moze jednak sie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 22.10.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Mam nadzieje ze zima jeszcze troche poczeka i ze uda sie przykryc dach. Oby ech ja też mam taką nadzieję, że ta zima zaśpi w tym roku, ale śnieg w sobotę mnie powalił na kolana ale mysle, że to fałszywy alarm i jeszcze będzie złota polska jesień trzymam kciuki za dach w tym roku projekcik mam na razie tylko w wersji papierowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 26.10.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witaj Bardzo ladny projekcik sobie wybralas -tzn przerobilas Dawniej tez podobala mi sie Akacja ale odkad weszla Lawenda(z tej samej pracowni) jestem na nia chora hihihi Bardziej pasuje mi do mojej dzialeczki. Przeczytalam ze za robocizne placisz 16 tys.Dla mnie bombowo tanio-chcialabym znalezc takich fachowcow w moich okolicach jak rusze z budowa (okolice Krakowa) Wykonczenowika sie nie martw bo jak juz zaczelas to pieniadze na wykonczenie sie znajda-wazne ze budujesz taki domek jaki Ci sie podoba Mozesz mi napisac cos wiecej o tym jak "przerabialas" projket?Czy kupilas gotowa Akacje i wtedy architekt robil zmiany czy pokazalas tylko domek na stronie horyzontu i on wszystko wyrysowal od nowa?Zastanawiam sie czy jest cos takiego mozliwe-czy nie posadza go o plagiat?Jezeli jest taka mozliwosc to prosilabym o namiary do tego pana(i) gdzy najchetniej wyrysowalabym Lawende od nowa-chce zmienic calkiem wyglad od frontu. A i jezeli to nie jets tajemnica -ile kosztuje taki projket indywidualny? Troszke obawiam sie ryzowania od A do Z projektu bo trzeba trafic na pozadnego architekta zeby nie narobil jakis grubszych bledow. Po twoim dzienniku widze ze jak na razie sie nie skarzysz-dlatego pewnie jest OK Zycze poznego nadejscia zimy zebys mogla spokojnie przyjryc swoja Akacje Ps. Tego aniolka masz naprawde slodkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 28.10.2007 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Wielkie dzieki za cieple slowa. To fakt ten 16 miesieczny malec to mój najwiekszy skarb - co tam dom Co do majstrow - wybralam najtansza z polecanych od znajomych ekip. Dojezdzaja ok. 40 km codziennie w jedna strone. Jak bylo lato to robili do 18-19. od 7 rano. Nie moge narzekac. Co do architekta i projektu domku. To podabala nam sie zawsze Akacja II ale na nasza dzialke troche nie pasowala, garaz musielismy miec po prawej stronie, a skoro przerabiac garaz to wymyslilam zeby dorobic strop i zrobic 1 pokoj wiecej na gorze. Nie wiedziala ze ten dom jest tak duzy. Pokoje na gorze sa ogromne. Scianke konankowa mamy na 2 pustaki+wieniec +murlata. Dzwonilam do Domow na horyzoncie i pytalam czy zrobia mi przerobki i za ile, powiedzieli ze nie maja czasu i ze daja zgody na zmiany. Ale naszych zmian bylo duzo - szczegolnie zmiana dachu, wiec na tym wlasnie forum znalazlam jakas pania ktora polecala architekta z mojego wojewodztwa. Zadzwonilam do niego, wyslalam na e-maila projekt Akacji powiedzialam o zmianach, on zrobil szkic na kompie i przyjechal do nas (mieszka ok. 100 km od nas) siedzielismy chyba 4 czy 5 godzin i rozmawialismy o projekcie. Potem reszta telefonicznie. Jak musialam ugadywac ekipy to wydrukowal mi juz taka wersje ostateczna - ale taka sam projekt bez dodatkowych dokumentow. Potem robil mi tez zagospodarowanie terenu, zalatwial ZUD i zlozenie projektu. Byl tez wyjasniac wszystkie niescislosci ktore czesto sie pojawiaja - czytaj zawsze. Jestem zadowolona, problemow na budowie poki co nie bylo. Wzial za wszystko 3 tys. Teraz jest naszym kierownikiem. Z tego co wiem to projektowal tez domy w Wawie wiec pewnie nie bedzie problemu. Przesle jego telefon na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 28.10.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Hej Wielkie dzieki za namiary -dotarly Jaki ten swiat maly w Zagorzu mam kolezanke ze studiow i kila razy ja tam odwiedzalam :DJezeli dobrze zrozumialam to nie kupowalas w biurze horyzont wczesniej oryginalu Akacji?Ja ciagle mysle czy moge wlasciwie "zaprojektowac" sobie dom prawie podobny do jakiegos projektu powtarzalnego i czy nie bede posadzona o plagiat?Jezeli chodzi o cene to ejst rzeczywiscie konkurencyjna bo i tak projekt instalacji najlepeij robic jak juz dom ejst wybudowany i widac wszystko gdzie co mozna sobie poustawiac Martwie sie jeszcze tymi niescislosciami-czy sa to jakies duze bledy?Niestety nie jestem na miejscu budowy i wolalabym byc pewna czy w projekcie nie bedzie jakis wielkich bledow Ja tez mam dwojke chlopcow z czego mlodszy jest takim bialym aniolkiem jak Twoj To dla nich wlasnie chce wybudowac domek bo wiem ile chlopaki maja w sobie energii i jak potrzebne im jest podworko Pozdrawaim i bede sledzic twoje postepy z niecierpliwoscia patrzac jak Twoja Akacja zostanie przykryta czapeczka ps.Czy na etapie projektoania wiedzialas juz wszystko z czego i jak bedziesz budowac by architekt ujal to w projekcie?Czy gosc jest na tyle konkretny ze podpowie ciekawe i tanie rozwiazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 29.10.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Zgadza sie - nie kupowalam projektu. O plagiat sie nie martwie bo zmian jest duzo, a i projektow podobnych tez sporo. Co do projektow instalacji to do pozwolenia na budowe domu wystarcza tzw. schematy bo faktyczny rozklad bedzie widoczny dopiero jak domek stanie. Jesli chodzi o te niescislosci to nie dotyczyly one samego projektu, ale chorych przepisow i ludzi ktorzy je interpretuja. Jak sie sklada projekt na ZUD lub pozniej na pozwolenie to zawsze jesttam ktos odpowiedzialny za sprawdzenie czy projekt jest zgodny z przepisami - czy jego polozenie na dzialce nie przekracza lin zabudowy. U mnie byl problem z interpretacja gdyz dom mial byc oddalony od frontu od granicy o 6 m - i architekt zrobil dobrze a pani w urzedzie policzyla granice dzialki nie od faktycznej granicy ale od ogrodzenia ktore stoi ok.0.5 m na dzialce.Poza tym nie bylo zadnych problemow i oby tak dalej. Co do rad to jak bedziesz chciala to Ci doradzi ja sie wahalam czy budowac z Maxa czy z suporexu i to i to jest dobre, ale wybralam jednak Max, ceramika to ceramika. Dobrze jak bedziesz wiedziala jaka grubosc scian, bo to potrzebuje do zaprojektowania, wielkosc okien, wysokosc cokolu, dlugosc okapu dachu (czy wolisz dlugi okap czy krotki) i inne takie tam. Przeliczal mi liczbe pustakow jaka potrzebna jest do budowy i jak tylko mialam pytanie to dzwonilam. Ja jestem zadowolona. Plus jest taki, ze po wybudowaniu wszelkie zmiany jakie jeszcze zrobilam po prostu mi naniesie - o kasie nic nie mowil wiec mam nadzieje ze za darmo. Powiekszylam okna sa nie na 120 a na 140 - dopiero na placu budowy widac wielkosci.Co do kolejnego pytania - to przed projektowaniem wiedzialam prawie wszystko. My zaczelismy projektowac ok. pazdziernika. Projekt byl zrobiony szybko ale jeszcze go nie drukowal a ja mialam czas na przemyslenia i kolejne zmiany, a bylo ich sporo.Pozdrawiam, musze leciec do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.10.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 To mnie uspokoilas.Mam jeszcze prosbe o przeslanie maila do goscia-bo tylko w ten sposob moge sie z nim na razie skontaktowac.Napisze i dowiem sie co i jak.Troche przeraza mnie ta odleglosc w kontaktach (wolalabym kogos na miejscu) ale w sumie i tak teraz jestme tak daleko ze 200 km w ta czy w ta nie robi roznicy A gosc wogole z jakiego jest pokolenia?Jakis mlody czy straszej daty? W grudniu bede w Rzeszowie u rodzinki i mam zaproszenie do jednego forumowicza na zobaczenie w realu jego Melodii.Ma mi pokazac kilka ladnych domkow w okolicy-moze mysli tez o twojej Akacji Usciski i wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 11.11.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 No no widze ze Akacja rosnie jak na drozdzach Zaskoczylas mnie ta wielkoscia pokoi-ogromniaste beda Teraz to Twojemu aniolkowi przydalby sie braciszek lub siostrzyczka zeby sypialnie na gorze zapelnic Czekam z niecierpliowscia na przykrycie dachu-ciekawa jestem czy wyjdzie tak jak sobie wyobrazam. Jak masz zamiar wykanczac schody?Ja wlasnie chce takie z podestem wylewane i marza mi sie oblozone drewnem z gory-same trepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 19.11.2007 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam,Jestem zalamana tym sniegiem. Kurcze na polnocy Polski nie sypnelo a u nas 10 cm albo i wiecej. Dachu ani widu ani slychu. Czekamy az sie zrobi cieplej zeby ulozyc piekny (naszym zdaniem) klinkier - Sahara firmy CRH. Do dachu na razie nie przyjda az sie stopi snieg. Masakra. Zaraz wrzuce zdjecia do dziennika jak teraz wyglada teren budowy. Generalnie jest tak ze przez ten dach to spac nie moge, i serducho cos pobolewa. Ale moze dam rade. Jak sie nie uda wprowadzic w przyszlym roku to trudno swiat sie nie zawali. Ja tez bede miala schody z drewnianymi trepami na gorze a plytki polerowane po bokach. Caly czas nie wiem jak wykonczymy ta klatke schodowa - zabudowac ja troche czy nie? Nie wiem ale dylematow jest o wiele wiecej. basiah2 - jak tam Twoja budowa - nie potrzebujesz stempli, mam do sprzedania ok. 160 sztuk dl. 2,80 - 3,00. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 22.11.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Stempli na razie nie potrzebuję ale dzięki za info. Wrzuć może tą wiadomość na grupę podkarpacką - może ktoś będzie potrzebował. Nie przejmuj się zimą - nic nie da się na to poradzić, a czego nie można zmienić to najlepiej to polubić.... My planujemy budowę na najbliższe 2 lata - zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Chemy stan surowy zamnknięty w przyszłym roku zrobić - mam nadzieję, ze uda się przed zimą. Ekipę od fundamentów mieliśmy superową - sprawni, szybcy, rzetelni i dokładni. Jak rozsądnie wycenią resztę, to prawdopodobnie dalej będziemy z nimi budować.... Uszy do góry - śpij spokojnie i odpuść sobie - nie warto się zamartwiać. Pamiętaj, że świat rzeczywiście się nie zawali jak będą opóźnienia, a życia na zmartwienia szkoda..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 27.11.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 to i ja sie przywitam .Dom robi wrażenie no i najwaznejsze ze prace ida do przodu.MY tez zamiezamy (wciazczekam na PnB) budować w rzeszowie.co do dekarzy to mógłbym ci kogos polecic oczywiscie nie z własnego doswiadczenia.jak co to pisz na prv pozdraiwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 02.12.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 hunk1 znalazłaś ekipę?daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 03.12.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Ekipe do klinkieru tak. Zaczeli dzis robic. Wiec jeden kamien z serca mi spadl. Teraz jeszcze drugi, bo moj dekarz nadal nie odbiera telefonow. Mam nadzieje ze w najblizszym czasie sie to zmieni - czyli jak pokonczy to co pozaczynal innym. Dzieki za troske. Pozdrawiam. A jak Twoje postepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts