pawel_l 18.07.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Czy możecie sie podzielić eksploatacyjnymi uwagami nt. W szczególności jak się zachowuje gips, czy robią się dziury przy uderzeniach, jak z wilgocią itp. Kończę dach i czas myśleć i o tym. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 19.07.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 O tym było już chyba wszystko... Poszukaj przez 'szukaj' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 19.07.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Paweł, trudno powiedzieć, JA u siebie zrobiłem tradysyjne, a stało się to po tym jak gość od tynków gipsowych zaczął wydziwiać na moje ściany, instalację, nadproże z kątownika. Odechciało mi się. Może z tego powodu, że nie byłem do tego od początku przekonany. Wczoraj oglądałem u sąsiada tynki gipsowe wykonane w zeszłym tygodniu - agregatem. Muszę powiedzieć, że robi to wrażenie. Ale przypomina trochę szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 19.07.2003 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Misza- wiem że było ale mnie interesują przedewszystkim walory użytkowe, opinie po jakim czasie. A co do gładkości- jedni lubią, inni nie. Ja ne przepadam. Ale na razie jak liczę to gips maszynowy wychodzi taniej niż maszynowy cem- wap. A ostatnio dobrzy fachowcy od ręcznego są na wymarciu. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2003 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Tak cały problem z tynkami polega na braku fachowców.Do dzisiaj nie wymyślono lepszych tynków od tradycyjnych czy to wapienno-cementowych czy glinianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 20.07.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Jutro zaczynają mi kłaść cem-wapienne. Zobaczymy jak wyjdą. A i tak mam zamiar dać gładź cementową. Ostatecznie zrezygnowałem z gipsowych. Fachowcy mi powiedzieli że nawet właściciele hurtowni z gipisowymi mają w swoich domach tradycyjne. A na zachodzie gipsowe robi się już tylko na ostro. Po wygładzeniu jak lusterko tynk przestaje chłonąć wilgoć i staje się jak szyba. A ponieważ ściana jest zimniejsza od okna może skraplać się woda. Inny klient który robi gipsowe sam mi powiedział że widział już nieraz ściany po których płynęły krople wody.A i tak wiadomo że znajdą się zwolennicy jednych i przeciwnicy drugich i każdy będzie chwalił swój wybór. Sam musisz podjąć decyzję i zawierzyć intuicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.07.2003 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Ale kładziesz maszynowo czy ręcznie? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 20.07.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Robię maszynowo bo:1. Szybciej2. Lepiej3. Dokładniej Najpierw obrzutka tzw "zbryzg" potem montowanie narożnikiów i tynk właściwy. Bez listew. Bo majstrzy zapewnili że będzie równo. Maszynowo bo jak narzuci na ścianę to ściągnie 2m łatą równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.07.2003 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 ile płacisz za robociznę i materiał (gotowy czy robiony na budowie). Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 20.07.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Robocizna 9zł/m2. Zaprawa robiona na budowie. GOtową jest drożej i wcale mnie nie przekonuje że lepiej (majster powiedział że woli jak sam zrobi). Wapno lasowane jest tłuste, a w gotowej jest sproszkowane. Nie znam się na technologii gotowych mieszanek ale... Mam ok 700m2 do wytynkowania. Przewiduje grubość tynku 12mm. Na razie kupiłem: 1.8t wapna (najlepsze Trzuskawica lub Bukowa) + 1.4 t cementu +150 mb listew narożnych całość = 1200zł brutto do tego dojdzie piach ale przywiozą jutro więc nie wiem ile za 10m3 powinno być ok. 150-180 zł z transportem. Myślę że trzeba będzie dokupić potem materiałów, ale na początek wystarczy. Miałem tynkarzy do ręcznej za 8.5 zł/m2 i gipsowej za 7.5/m2 za robociznę. Wybrałem tych bo to szwagier znajomego z roboty i robi dokładnie. Sam dzwoniłem na poprzednią budowę, a robili Dom Pomocy Społecznej w Białowieży i rozmawiałem z kierownikiem powiedział, że robota bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts