Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

w najbliższym czasie podpiszę (taką mam nadzieję) umowę przedwstępną kupna działki budowlanej. Wraz z działką nabędę prawo współwłasności drogi.

Pytanie: Koncentrując się na samej drodze,na co powinienem zwrócić uwagę w umowie przedwstępnej? O jakie prawa, pomijając te, które wynikają z samego faktu współwłasności drogi powinienem zadbać już teraz? A może ktoś miałby gotową treść podobnego paragrafu umowy i byłby tak miły by zrobić "copy-paste"?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Pozdrawiam

Mikołaj

https://forum.murator.pl/topic/85417-umowa-przedwst%C4%99pna-i-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82asno%C5%9B%C4%87-drogi/

• 1 year później...
Widzę że temat stary, a ja mam właśnie podobny problem i proszę o radę. Też mam zamiar kupić działkę, a sprzedajacy sugeruje współwłasność drogi dojazdowej. Oprócz naszej działki obok są jeszcze inne, dokładnie jest 4 działki po jednej i 4 po drugiej stronie tej wytyczonej drogi (droga jest wytyczona przez gminę i jest już naniesiona na plan) Mam obawy co do przyszłego porozumienia się z ew. sąsiadami w sprawie budowy drogi, jej renowacji, budowy sieci wodociagowej itp problemów które mogą się pojawić w trakcie budowy domu. Czy ktoś z forumowiczów ma podobny przypadek? Jak to jest, czy da się z siedmioma innymi osobami dogadac tak, by potem nie było problemów typu ja chcę budować drogę, inni nie i mają to gdzieś, ja chcę podciagnąć wodę, innym się nie spieszy itp. Jak to było jak Wy się budowaliście? Bardzo proszę o radę.

Witaj,

W moim przypadku wszystko było ok, nie musiałem walczyć z potencjalnymi problemami, które mogły mi się przytrafić.

Najpoważniejszym może być kwestia służebności. Chcąc doprowadzić prąd, gaż i inne media w drodze musisz ustanowić służebność przesyłu w drodze na rzecz energetyki, gazowni, wodociągów i kanalizacji. WSZYSCY właściciele muszą się stawić u notariusza jednego dnia, podpisać akty notarialne ... i ponieść koszty - w naszym przypadku było to ok 4tys dzielone na 6 osób. Jeżeli ktoś się nie zgodzi - to masz problem.

Nie jestem prawnikiem, ale z perspektywy czasu być może rozwiązaniem byłoby "wymuszenie" na sprzedającym ustanowienia służebności dla energetyki, gazu i wod-kan zanim podpiszecie umowę kupna-sprzedaży?

Pozostanie Ci wtedy jedynie problem budowy drogi ...

Pozdrawiam

Mikołaj

jeśli masz miec droge której bedziesz współwłaścicielem to koniecznie

SŁUŻEBNOŚC MEDIÓW !!!!!!

Bo inaczej bedziesz latać za sasiadami i prosic o zgody jak bedziesz uzbrajać działkę ...u nas było aż 32 współwłaścicilki drogi :(Poznałam wszystkich .. :-?

Nie trzeba juz robić sużebnosci na rzecz energetyki itd itd