v5904 23.08.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam wszystkich,w najbliższym czasie podpiszę (taką mam nadzieję) umowę przedwstępną kupna działki budowlanej. Wraz z działką nabędę prawo współwłasności drogi.Pytanie: Koncentrując się na samej drodze,na co powinienem zwrócić uwagę w umowie przedwstępnej? O jakie prawa, pomijając te, które wynikają z samego faktu współwłasności drogi powinienem zadbać już teraz? A może ktoś miałby gotową treść podobnego paragrafu umowy i byłby tak miły by zrobić "copy-paste"? Będę wdzięczny za każdą sugestię. PozdrawiamMikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anais75 21.10.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Widzę że temat stary, a ja mam właśnie podobny problem i proszę o radę. Też mam zamiar kupić działkę, a sprzedajacy sugeruje współwłasność drogi dojazdowej. Oprócz naszej działki obok są jeszcze inne, dokładnie jest 4 działki po jednej i 4 po drugiej stronie tej wytyczonej drogi (droga jest wytyczona przez gminę i jest już naniesiona na plan) Mam obawy co do przyszłego porozumienia się z ew. sąsiadami w sprawie budowy drogi, jej renowacji, budowy sieci wodociagowej itp problemów które mogą się pojawić w trakcie budowy domu. Czy ktoś z forumowiczów ma podobny przypadek? Jak to jest, czy da się z siedmioma innymi osobami dogadac tak, by potem nie było problemów typu ja chcę budować drogę, inni nie i mają to gdzieś, ja chcę podciagnąć wodę, innym się nie spieszy itp. Jak to było jak Wy się budowaliście? Bardzo proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v5904 22.10.2008 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witaj,W moim przypadku wszystko było ok, nie musiałem walczyć z potencjalnymi problemami, które mogły mi się przytrafić. Najpoważniejszym może być kwestia służebności. Chcąc doprowadzić prąd, gaż i inne media w drodze musisz ustanowić służebność przesyłu w drodze na rzecz energetyki, gazowni, wodociągów i kanalizacji. WSZYSCY właściciele muszą się stawić u notariusza jednego dnia, podpisać akty notarialne ... i ponieść koszty - w naszym przypadku było to ok 4tys dzielone na 6 osób. Jeżeli ktoś się nie zgodzi - to masz problem. Nie jestem prawnikiem, ale z perspektywy czasu być może rozwiązaniem byłoby "wymuszenie" na sprzedającym ustanowienia służebności dla energetyki, gazu i wod-kan zanim podpiszecie umowę kupna-sprzedaży?Pozostanie Ci wtedy jedynie problem budowy drogi ... PozdrawiamMikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.10.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 jeśli masz miec droge której bedziesz współwłaścicielem to koniecznie SŁUŻEBNOŚC MEDIÓW !!!!!! Bo inaczej bedziesz latać za sasiadami i prosic o zgody jak bedziesz uzbrajać działkę ...u nas było aż 32 współwłaścicilki drogi :(Poznałam wszystkich .. Nie trzeba juz robić sużebnosci na rzecz energetyki itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts