skorpio 23.08.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam, ciekaw jestem ilu z Was zrobiło lub zrobi instalację odgromową swojego domku i czym się kierujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 23.08.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 tak zrobię, a kieruje się bezpieczeństwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 23.08.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Oczywiście - dom jest na terenie, gdzie często "pioruny" dają popalić Sąsiedzi już nie raz wymieniali telefony, wieże, lodówki lub remont robili, bo kable ze ścian wywaliło.... jesteśmy przezorni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 23.08.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Mam taki zamiar, a czy ktoś może podac przybliżony koszt takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.08.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 ja nie robilem odgromowki, z powodu otaczajacych mnie warunkow terenowych a koszt to kilka tysiecy zl. trzeba pamietac, ze taka instalacja to nie tylko druty na dachu, to rowniez odpowiednie zabezpieczenia przeciwprzepieciowe, bo bez tego odgromowa nie ma sensu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 06.09.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 mamy zamiar załozyć , jetsem przezorna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 06.09.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ja nie wykonuję gdyż w okolicy znajdują się wyższe zabudowy.Ciekawe czy posiadanie instalacji odgromowej wpływa korzystnie (obniża) na wartość składki ubezpieczenia domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.09.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ciekawe czy posiadanie instalacji odgromowej wpływa korzystnie (obniża) na wartość składki ubezpieczenia domu??? pytalem w PZU, obniza, ale nieznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 07.09.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 My robimy instalację odgromową ze względu na coraz groźniejsze burze jakie są w naszej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka 12.09.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 My już założylismy,trzaskanie piorunami mnie zawsze przerażało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LP-CO2 13.09.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 WitamTak wykonuję ze względów bezpieczeństwa oraz z powodu kosztów (koszt wykonania wyjdzie mi mniejszy niż ewentualny koszt naprawy sprzętu uszkodzonego uderzeniem pioruna albo w dom albo w linię energetyczną).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihow 13.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Ja u siebie nie robiłem. Obok mojego domu stoi 10 piętrowy wieżowiec i jest mnóstwo wysokich drzew itd itd... To jest centrum miasta i nie zdarzyło się jeszcze aby komuś w okolicy piorun coś uszkodził. Tutaj tak nie walą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 24.10.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Nie zrobiłem i nie zrobię na dzień dzisiejszy , Zycie pokaże Tfu Tfu Czy dobrą decyzję podjąłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.10.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 a ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 24.10.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Przykładowy cennik elementów:http://www.ah.com.pl/cennik_ah.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 24.10.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 W obecnym domu dwukrotnie mieliśmy "spotkanie 3-ego stopnia" z piorunem - do naprawy/wymiany był komputer, domofon, przepływowy ogrzewacz wody, fax...A w okolicy są wyższe domy niż nasz...Teraz, budując się nauczeni doświadczeniem robimy odgromówkę. Na razie w fazie montażu na dachu. Reszta za kilka tygodni...Koszt ? Za część dachową zapłaciliśmy 3138 zł ( dach 450 m2), z czego 2tys robocizna, 1138 zł materiały. Mało / dużo ? Nie zakładam, że robienie instalacji odgromowej ustrzeże mnie w 100%, ale przynajmniej będę mieć przeświadczenie, że niczego nie zaniedbałam z własnego wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 29.10.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 przeczytałem odpowiedzi i z zaczynam się zastanawiać. póki co mam zamiar nie robić - 25m od domu stoi słup stalowy (wysokie napięcie) i elektryk powiedział że to bardzo dobra ochrona przed piorunami. ale... nie zbadane są wyroki - kierunki strzału piorunów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 04.11.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 tak, na domu i na garażu - m.in. żeby nie załować, a zdopingował mnie sąsiad, można powiedzieć, że właściwie nie miałem wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirmikolow 05.11.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 my robimy mamy 300 m do lini wysokiego napięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 06.11.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 nie robiłem, chociaż na etapie fundamentów kazałem przyspawać do zbrojenia ławy z 4 stron wąsy z bednark. Potem je jednak schowałem pod opaską.Obok domu stoją 2 duże dęby i wierzba - wg elektryka niezgorsze piorunochrony. Odradził mi więc zbędny koszt, choć dla niego to byłby zarobek. Jeden z dębów mający pierwotnie 2 pnie został kiedyś trafiony (odłupany pień gnijący latami spaliłem tego lata a na żyjącym do tej pory jest szrama po piorunie, który spłynął po pniu i odszczepił bliźniaka). Instalacja elektryczna wg dzisiejszych przepisów musi mieć zabezpieczenia przepięciowe ale jak piorun gruchnie w dom albo blisko niego to i tak może uszkodzić urządzenia elektryczne, nawet gdy jest piorunochron. Alarmy padają podobno bardzo często nawet gdy pioruny walą w odległości kilkudziesięciu metrów.Gdybym miał dom w szczerym polu, robiłbym piorunochron z pewnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts