Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robicie instalację odgromową?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

W obecnym domu dwukrotnie mieliśmy "spotkanie 3-ego stopnia" z piorunem - do naprawy/wymiany był komputer, domofon, przepływowy ogrzewacz wody, fax...A w okolicy są wyższe domy niż nasz...

Teraz, budując się nauczeni doświadczeniem robimy odgromówkę. Na razie w fazie montażu na dachu. Reszta za kilka tygodni...

Koszt ? Za część dachową zapłaciliśmy 3138 zł ( dach 450 m2), z czego 2tys robocizna, 1138 zł materiały. Mało / dużo ?

Nie zakładam, że robienie instalacji odgromowej ustrzeże mnie w 100%, ale przynajmniej będę mieć przeświadczenie, że niczego nie zaniedbałam z własnego wyboru...

nie robiłem, chociaż na etapie fundamentów kazałem przyspawać do zbrojenia ławy z 4 stron wąsy z bednark. Potem je jednak schowałem pod opaską.

Obok domu stoją 2 duże dęby i wierzba - wg elektryka niezgorsze piorunochrony. Odradził mi więc zbędny koszt, choć dla niego to byłby zarobek. Jeden z dębów mający pierwotnie 2 pnie został kiedyś trafiony (odłupany pień gnijący latami spaliłem tego lata a na żyjącym do tej pory jest szrama po piorunie, który spłynął po pniu i odszczepił bliźniaka).

Instalacja elektryczna wg dzisiejszych przepisów musi mieć zabezpieczenia przepięciowe ale jak piorun gruchnie w dom albo blisko niego to i tak może uszkodzić urządzenia elektryczne, nawet gdy jest piorunochron. Alarmy padają podobno bardzo często nawet gdy pioruny walą w odległości kilkudziesięciu metrów.

Gdybym miał dom w szczerym polu, robiłbym piorunochron z pewnością.