Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robicie instalację odgromową?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2 tyg temu ok 15,oo piorun uderzył w dom w mojej miejscowości ....nikogo nie było w domu -pozar zauważył przejezdżający samochód i zawiadomił straz . Kiedy domownicy wrócili z pracy -zastali zgliszcza domu ...góra spalona a dół zalany :cry: Dom stał pod lasem jako ostatni w zabudowie ...nie wiem czy była instalacja odgromowa ,ale zastanawiam sie czy jak piorun centralnie uderzy w dom ,w którym jest odgrom czy wybuchnie pożar ? :roll:

Burze tego roku są przerażające ...właśnie skończyła sie druga :(

....zastanawiam sie czy jak piorun centralnie uderzy w dom ,w którym jest odgrom czy wybuchnie pożar ? :roll:

Burze tego roku są przerażające ...właśnie skończyła sie druga :(

Kiedyś wpadło mi w ręce opracowanie statystyczne w którym wyczytałem, że w Niemczech po wprowadzeniu obowiązku montażu instalacji odgromowych na budynkach ilość pożarów wywołanych piorunami blisko 40-krotnie spadła w porównaniu do podobnego okresu czasu sprzed nowelizacji przepisach.

Analizowano przypadki w miejscowościach górzystych w okresie 10 lat przed i 10 lat po wprowadzeniu nakazu montażu tych instalacji.

U nas cóż... najpierw Murzyni swoje lepianki odgromią, a dopiero potem potomkowie Lecha i Kraka odkryją zalety tych instalacji.

Nie ma co się łudzić. Burze + wyładowania + pożary były, są i będą. Jedyne co nam pozostaje to odsunąć te zagrożenia od swojego domostwa.

Odpowiadając na Twoje pytanie:

TAK - Prawidłowo wykonana, konserwowana i przeglądana instalacja odgromowa minimalizuje skutki w postaci pożaru praktycznie do ZERA.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

A My na to, a zwłaszcza Ja - ZRÓB TO SAM pod nadzorem lub wg wskazówek lokalnego elektryka.

To nie jest takie trudne na jakie wygląda.

No i co najmniej 1/2 tej kwoty pozostanie w Twojej kieszeni.

Najtańszym rozwiązaniem jest:

- zrobienie uziomu fundamentowego

- wykorzystanie dekarzy do rozłożenia instalacji na dachu

Całość robocizny wychodzi za przysłowiową flaszke, na Twojej głowie tylko materiał.

Mieliśmy nie robić, ale dla spokoju własnego sumienia i bezpieczeństwa będziemy ją zakładać. Instalacja p/przepięciowa i tak będzie a koszt całej instalacji odgromowej nie jest tak duży!

Witam.

Na mój dom instalacja będzie kosztować 3500 zł., dach ma ok.300m i dla mnie bezpieczeństwo jest sprawą nadrzędną. Ciarki mnie przechodzą jak czytam, że dla kogoś liczy się lodówka, tv czy suszarka do włosów. Ludzie kochani, przecież jak Wam sie spali dom to w najlepszym przypadku spędzicie wiele tygodni w szpitalu lecząc poparzenia. Swoją drogą, ciekawe, czy wtedy odwiedzi Was elektryk, który odradzał Wam odgromówkę ?

Życzę wszystkim przeciwnikom, aby nie sprawdziło się powiedzenie:"POLAK MĄDRY PO SZKODZIE".

Przemasek - żeby tak wszyscy myśleli... Widocznie mają dużo kasy na remonty... Wydaje mi się że większość cudnych lodówek i telewizorów kupionych do nowiuteńkich pięknych domów jest znacznie droższa od takiej instalacji - ale ich wybór - trzeba się przecież mieć czym pochwalić przed znajomymi...

• 6 months później...
  • 4 years później...
Ja się kierowałem wysokością budynku i otoczeniem. Akurat mój dom znajduje się na szczerym polu i wolałem nie ryzykować. Jak to się mówi przezorny ubezpieczony. Lepiej mieć i potem nie żałować. Ostatnio przeglądając artykuły znalazłem ciekawy artykuł o instalacjach gromowych. Jeśli ktoś chciałby przeczytać to polecam instalacja-odgromowa można się sporo dowiedzieć i potem mieć czyste sumienie że się zrobiło co w swojej mocy.