Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciąć ? Przerzedzić ? Zostawić ?

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym poznac Wasza opinię na temat ewentualnego przerzedzenia lub częściowego wycięcia drzew na tyłach działki . Mianowicie mam 4 rzędy gesto posadzonych świerków i brzóz ( las mieszany :D ). Zabiera mi to ok 4-5 metrów działki x szerokść działki ok.40 m czyli ok. 200m2. A cała działka przesadnie wielka nie jest ( ok. 1400m2) i do tego kwadratowa. Tak więc od tarasu do lini drzew pozostaje tylko kilkanaście metrów .Za drzewami na razie jest pole a więc stosunkowo( :D ) ładny widok które te drzewa zasłaniają.

Sam nie wiem co robić :roll:

http://images21.fotosik.pl/378/3e2010a0ff28bd43med.jpg

Zostawić !!!! i cieszyć się okrutnie, że masz już naturalny parawan od wiatru i śniegu.

Poczekaj na pierwszą zimę, zobaczysz ile śniegu i zas będzie prze drzewami od strony wzgórza. Poza tym one łapią pyły z ornego pola.

Taki sposób wiatrochronów, był niegdyś stosowany przez Niemców ( dopóki Polacy nie wytrzebili wszystkich miedz drzewnych, na opał)

Twoje świerki z czasem podrosną i w sposób naturalny ogołocą się od dołu., więc będziesz miał widok na pole. Potem utworzy się podszyt ze spadających liści i igliwia i...będziesz miał swoje grzyby :p

A między drzewami , gdy podrosną doskonale będą czuły się...borówki, jagody i..rododendrony :lol:

Zostaw, zostaw, zostaw.

Witam,

Za drzewami na razie jest pole a więc stosunkowo( :D ) ładny widok które te drzewa zasłaniają.

Jak piszesz " na razie", poczekaj az ktoś zacznie się budować, wtedy docenisz zaletę posiadania takiego lasu, absolutnie nie wycinaj!

Alternatywą do puszczenia ich wysoko jest obcięcie czubków (przynajmniej świerkom, nie wiem jak z drzewami liściastymi) na określonej wysokości 2- 3- 4- m wg uznania i stworzenie "żywopłotu".

A z ciekawości zapytam...

Ile wietrznych dni spędziłeś na działce?

Bo na zdjęciu widzę piach, który raczej mocno pyli... :o , a drzewa przed tarasem są już gotowym żywopłotem/ piachowstrzymywaczem :lol:

Na działce bywam tylko "w sposób inspekcyjny" . Dom jest w budowie

( poczatkowej ) .

Tam gdzie ten piach ma byc w przyszłości głownie trawnik a po bokach działki może trochę żywopłotów i kwiatów. Zresztą na razie ilosć pomysłów na zaprojektowanie ogrodu wynosi ebałt ziro.

Oczko - raczej nie. Absolutnie za mała działka .

Do plaży prawdzwej nad morzem bedzie jakieś niecałe pół godziny jazdy samochodem więc plaża też nie.

Na razie wygrywa opcja i - ukwiecona leśna polana.

Poniżej dla zobrazowania tematu przerzedzać czy nie kilka fotek zrobionych dzisiaj ?

http://images13.fotosik.pl/47/02a63f193ef86e41med.jpg

http://images25.fotosik.pl/67/def78ae07388e1bamed.jpg

A jaki to ptak ? może ktoś wie ? siedział sobie spokojnie na gałęzi w "przedmiotowym lesie" a pod dzrewkiem siedział sobie rudy lis ale zwiał szybciutko , ledwie go było widać przez te zarośnięte świerki

http://images13.fotosik.pl/47/f815bb7250ee4f50med.jpg

Alternatywą do puszczenia ich wysoko jest obcięcie czubków (przynajmniej świerkom, nie wiem jak z drzewami liściastymi) na określonej wysokości 2- 3- 4- m wg uznania i stworzenie "żywopłotu".

Tylko nie kombinuj z czubkami :) świerki i jodły sa stworzone do wzrostu na wysokość, maja 1 przewodziciel ktory wyznacza oś drzewu, jeśli go utniesz drzewko będzie zdezorientowane i wszystkie boczne gałązki z ostatniego okółka pójdą do góry. Efekt nie ciekawy, czasem większe łamią się pod okiścią śniegową.

Na zdjęciu widać że drzewka rosna bardzo ciasno wiec z czasem będzie się odbywać eliminacja (mniejszych, środkowych, słabszych) Jeśli masz gdzie to część przesadź lub podaruj

Drzewa rosnące pojedynczo lub w rzędzie gdzie dostęp światła jest spory wcale NIE ogałacają sie od dołu!!! To jakies polskie zabobony!!!

Często widziałem potężne świerki które miały gałęzie do samej ziemi. W moim ogrodzie przy domu też mam w rzędzie 6 świerków (na osi wsch - zach) w wieku 30 lat i gałęzie sa do mojego pasa (może byłyby niżej ale teściu z nudów podciął :evil:

http://images21.fotosik.pl/392/f23b5286dae0a0afm.jpg

O gustach się nie dyskutuje. Ale czasem nie ma miejsca na wielkie drzewsko. Tak to wygląda po trzech latach cięcia. Mają ok. 3 m i więcej mieć nie będą. Jeszcze są prześwity, ale stopniowo się zagęszczą.

Po to jest forum aby dyskutować na różnorodne tematy.

Ten gatunek i tak naturalnie jest bardzo gęsty i zwarty, a jak by wyglądał zwykły świerk po corocznych cięciach???

Sądzę, że lepiej kupić odpowiednią odmianę, niż kaleczyć drzewko. To tak jakby ktoś uparł się z dobermana zrobić jamnika.

Na przykład można posadzić Świerk kłujący Montgomery i nic nie robisz a efekt taki sam.

A w ogóle po co sadziłeś gatunek rosnący na wysokość, skoro nie masz miejsca i tak bardzo Ci to przeszkadza ???

Po to jest forum aby dyskutować na różnorodne tematy.

Fakt. Ja nawet nie dyskutowałem. Po prostu pokazałem efekt cięcia świerka.

Ten gatunek i tak naturalnie jest bardzo gęsty i zwarty, a jak by wyglądał zwykły świerk po corocznych cięciach???

Podobnie. Świerk jest dobrym gatunkiem na regularnie cięte żywopłoty

Sądzę, że lepiej kupić odpowiednią odmianę, niż kaleczyć drzewko. To tak jakby ktoś uparł się z dobermana zrobić jamnika.

Powiedz to japończykom. Zwłaszcza specom od bonsai.

Na przykład można posadzić Świerk kłujący Montgomery i nic nie robisz a efekt taki sam.

A w ogóle po co sadziłeś gatunek rosnący na wysokość, skoro nie masz miejsca i tak bardzo Ci to przeszkadza ???

Mnie NIE przeszkadza. No ale skoro chcesz wiedzieć.. To są wyselekcjonowane siewki. Z tyłu na zdjęciu słabo widać 'Prostrata'. Ma chyba gorszą barwę.

A może mi się nie chciało czekać 15 lat na 1,5 m?

I jeszcze jedno- czasem ktoś nabywa działkę, gdzie poprzedni właściciel posadził. I co- wyciąć żal, a coraz większe i przeszkadza. Stąd zresztą ten wątek się urodził. Wyjścia dwa- pilarka przy ziemi- a czasami to jedno drzewo ładne na działce, albo cięcie regularne. I tyle.

I jeszcze drugie - czasem ktoś ma maciupeńka działkę i chce mieć niektóre odmiany, które nie mają miniaturowych odmian. I właśnie dzięki takim osobom jak Mirek, może mieć duże, ale kompaktowe drzewka, które zdobią ale nie przytłaczają.

I za życzliwe i mądre porady Mirkowi Lewandowskiemu - cześć i chwała !

Droga Hanko55 (chyba dobrze) nie potrzeba klakierów, to nie zjazd partii

To forum, ktoś prosi o pomoc, dyskusje, pomysły - więc proszę nie bądźcie pieniaczami tylko rzeczowo porozmawiajmy.

Nie narzucajcie na siłę swoich pomysłów.

Jeśli czujecie sie GURU tego forum to tym bardziej powinniście obiektywnie podejść do tematu, a nie powielać schematy często z własnego ogródka.

To że macie po 1000 odpowiedzi nie znaczy że zawsze macie racje i nieskończona wiedzę.

Sąsiad1964 ma specyficzny problem i trzeba przedstawić mu wszystkie możliwe rozwiązania wraz z konsekwencjami. Właśnie po to zabiera się "głos".

Nie czuję się Guru

Nie potrzebuję klakierów

Nie narzucam nikomu na siłę swoich pomysłów

Nie jestem pieniaczem

Nie zawsze mam rację

Nie mam nieskończonej wiedzy

A tak ogólnie, to właściwie co Ty masz do mnie? Nie kwestionowałem Twoich opinii. Moje zdjęcie to było jedno z wielu rozwiązań, o których piszesz.

O co chodzi?