hanka55 30.08.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Mirku_Lewandowski - wiem co Ci zawdzięczam, bo to-to rośnie pieknie i zdrowo, więc pozwól, że poprostu oddam sprawiedliwość. mike11 Klaka - to opłacane przez sponsora brawa. Ani Mirek mnie nie opłaca,( ciekawe dlaczego ), ani to nie obrzędowe kadzenie. Piszę to, co napisałoby wiele osób z tego forum, którym własnie Mirek, pomógł uratować rośliny. Ale... w kwestich partyjnych, to każdy sądzi w/g siebie. Pieniactwo - w/g słownika alternatywnego to : zamiłowanie do wytaczania spraw sądowych, najczęściej o błahe sprawy, w medycynie określane jako kwerulencja i uważane za chorobliwą skłonność. Hmmmmm... dziwnych terminów używasz, że o adekwatności nie wspomnę Co do sformułowania : To że macie po 1000 odpowiedzi nie znaczy że zawsze macie racje i nieskończona wiedzę., ręczę , że żadne z nas boskich cech sobie nie uzurpuje, wszechwiedzącym nie jest i radzi jak umie w/g własnego , subiektywnego rozeznania. Twoje pouczania przyjmuje do wiadomości i jako " wykształciuch" puszczam mimo uszu z należytą pokorą, oddawaną władzy represyjno-prewencyjnej I pozdrawiam niezwykle życzliwie - hanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 A w temacie lasu sąsiadaPrzerzedzić. I to radykalnie. To, co widzę, to już dawno CW- czyszczenia wczesne. Świerk najlepiej rośnie, jeśli 2/3 strzały ma koronę. Jeśli to zostawisz, te w środku się wydzielą, a skrajne będą miały zielone gałęzie, ale tylko od zewnątrz. Owszem, i stu letni świerk będzie miał koronę od dołu, ale tylko w warunkach należytego oświetlenia. Po prostu trzeba prowadzić w takiej rozstawie, aby gałęzie sąsiednich drzew na siebie nie właziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike11 30.08.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Odpowiedź macie na PW to nie miejsce na spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 31.08.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Dołączam się do wątku ogrodniczego. I jestem tego samego zdania co Mirek (w kwestii autora wątku) - przerzedzić. Drzewa nie będą miały gałęzi od samego dołu rosnąc tak blisko siebie i gałęzie te będą wysychały. Żeby miały ładny pokrój, trzeba im dać sporo miejsca i swiatła. Ale wtedy idea żywopłotu zanika. Sprowadza się to generalnie do wyboru - czy chcemy żywopłot (czyli coś w stylu zwartej may zieleni), to wtedy nie patrzymy na pokrój i zostawiamy, albo chcemy drzewa każde osobno o pięknym kształcie i wtedy trzeba im odpalić trochę miejsca. Osobiście mam wrażenie, że trochę na to drugie rozwiązanie może byc przypóźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.08.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Ale tam,jak pokazał i opisałsasiad1964, w gęstwie dzikości mieszkają teraz lisy i ptaki.... Gdzie się one podzieją jak zostaną pojedyncze, ale doświetlone drzewka ? Co zatrzyma wiatr i śnieg hulający po polu powyżej? Nie mówiąc już o "zwiedzających" plac budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 31.08.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Racja. Zapomniałam o ptaszkach. Absolutnie zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 31.08.2007 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Ok. dzieki za podpowiedzi. na razie zostawiam wszystko do wiosny tak jak stoi . Mówie o "lesie". Dom w tym czasie będzie się budował ofkors . Zobacze jak to wszystko bedzie wyglądało jak już dom bedzie gotowy i ziemia wyrównana a pozostałości pobudowlane i inne duperele wywiezione. Na razie skłaniam sie ku koncepcji żeby przerzedzić bez obcinania wierzchołków. Tym bardziej ,że nie mam jeszcze zielonego pojęcia jak zaprojektować ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 01.09.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Przerzedzić w okresie świątecznym - rozdać część (jeżeli się nadaje) przyjaciołom na swiąteczne choinki resztę sprzedać na targu pozyskijąc kasę na nowe drzewka, lub oszczędnościowo przerzedzać corocznie 2 egzemplarze na choinki do domku i przyglądać się efektom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 07.09.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A mnie zachwycił pomysł przycinania świerka. Właśnie miałam kupować jakąś conicę i czekać 10 lat aż dorośnie. Dla mnie to fantastyczny pomysł wsadzić szybciej rosnące i ciąć! Mirku!n Nie wiem czy autor wątka pozwoli tutaj ale mógłbyś udzielić wskazówek po jakim czasie wejść z pierwszym cięciem jeśli chcę świerk do 4m? I czy wszystkie można ciąć? Może znasz jakieś linki żeby poczytać jak się do tego zabrać? Bo ja jestem początkującą ogrodniczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 07.09.2007 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A mnie zachwycił pomysł przycinania świerka. Właśnie miałam kupować jakąś conicę i czekać 10 lat aż dorośnie. Dla mnie to fantastyczny pomysł wsadzić szybciej rosnące i ciąć! Mirku!n Nie wiem czy autor wątka pozwoli tutaj ale mógłbyś udzielić wskazówek po jakim czasie wejść z pierwszym cięciem jeśli chcę świerk do 4m? I czy wszystkie można ciąć? Może znasz jakieś linki żeby poczytać jak się do tego zabrać? Bo ja jestem początkującą ogrodniczką Pozwalam , pozwalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.09.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Cięcie świerków : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71630&highlight=%B6wierk Ostatnie wydanie specjalne działkowca, jest poświęcone miniaturyzacji ( przez odpowiednie cięcie) dużych okazów drzew. Dobry papier kredowy, fantastyczne zdjęcia i genialnie formowane rośliny - np. sosna zwyczajna, ostro cięta od małego i kształtowana jak...pędzelek, o wysokości 1 m! Proste rady, tanie drzewka i ....nieziemsko atrakcyjny efekt ogrodniczych prac, nie wymagających ani szczegółowej wiedzy, anie umiejętności. POLECAM serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 10.09.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Dzięki - zakupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 11.09.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 MIKE11 Mirek to guru wiedzy i humoru!!!!! Tylko korzystac i brać przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.09.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Dzięki za dobre słowo, bo nawet się zastanawiałem, czemu całkiem nieszkodliwa fotka obciętego świerka (w końcu mój, to sobie mogę.. a nikomu nie każę) wywołała taką awanturę, a nawet post na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.09.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 http://images21.fotosik.pl/392/f23b5286dae0a0afm.jpg O gustach się nie dyskutuje. Ale czasem nie ma miejsca na wielkie drzewsko. Tak to wygląda po trzech latach cięcia. Mają ok. 3 m i więcej mieć nie będą. Jeszcze są prześwity, ale stopniowo się zagęszczą. Mirek, piękne, dopiero teraz zobaczyłam na obrazku, ja się chyba nigdy takiego nie doczekam chyba za mało odważnie cięłam, u góry się zagęścił ale reszta... średnio to wygląda,przycinasz go tylko raz w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Po roku odżyło Raz. Można i dwa, ale czasu nie mam. Wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.09.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 no faktycznie a jakie zmiany, coraz mniej nerwowych ogrodników a u sasiad1964 świerki bz, tylko trochę większe Mirek przyciąć go mocno jak żywotnika na całej wysokości trzymając pokrój? Myślę żeby go tak "zwęzić", może i będzie rok wyglądał szpetnie, ale chyba puści pąki na starych gałęziach, od połowy widać wyraźne piętra Twoje są po prostu pięęęękne A co to jest za "sosna" miedzy tymi dwoma pierwszymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.09.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 'Watereri"Tnij dookoła, zachowując pokrój, ale " na zielonym" tzn. w miejscu cięcia gałązka ma mieć zielone igły. Z gołych kołków nie odbije. I staraj się za rozgałęzieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 20.09.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Sąsiad a ja bym Twój lasek przerzedziła wycinając po drzewku np. na choinki.Będziesz miał dla siebie i przyjaciół. Tak gęsto świerki nie będą dobrze rosły-gdy będą miały więcej światła będą bardziej foremne. Widziałam już kiedyś taki lasek w naturze-drzewka od dołu nie wyglądały za ciekawie ogołocone z igieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts