Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciąć ? Przerzedzić ? Zostawić ?

Recommended Posts

Mirku_Lewandowski - wiem co Ci zawdzięczam, bo to-to rośnie pieknie i zdrowo, więc pozwól, że poprostu oddam sprawiedliwość.

mike11

Klaka - to opłacane przez sponsora brawa.

Ani Mirek mnie nie opłaca,( ciekawe dlaczego :lol:), ani to nie obrzędowe kadzenie. Piszę to, co napisałoby wiele osób z tego forum, którym własnie Mirek, pomógł uratować rośliny.

Ale... w kwestich partyjnych, to każdy sądzi w/g siebie. :lol:

Pieniactwo - w/g słownika alternatywnego to : zamiłowanie do wytaczania spraw sądowych, najczęściej o błahe sprawy, w medycynie określane jako kwerulencja i uważane za chorobliwą skłonność.

Hmmmmm...

dziwnych terminów używasz, że o adekwatności nie wspomnę :o

Co do sformułowania :

To że macie po 1000 odpowiedzi nie znaczy że zawsze macie racje i nieskończona wiedzę.
, ręczę , że żadne z nas boskich cech sobie nie uzurpuje, wszechwiedzącym nie jest i radzi jak umie w/g własnego , subiektywnego rozeznania.

Twoje pouczania przyjmuje do wiadomości i jako " wykształciuch" puszczam mimo uszu z należytą pokorą, oddawaną władzy represyjno-prewencyjnej :lol: :lol: :lol:

I pozdrawiam niezwykle życzliwie - hanka :p

A w temacie lasu sąsiada

Przerzedzić. I to radykalnie. To, co widzę, to już dawno CW- czyszczenia wczesne. Świerk najlepiej rośnie, jeśli 2/3 strzały ma koronę. Jeśli to zostawisz, te w środku się wydzielą, a skrajne będą miały zielone gałęzie, ale tylko od zewnątrz. Owszem, i stu letni świerk będzie miał koronę od dołu, ale tylko w warunkach należytego oświetlenia. Po prostu trzeba prowadzić w takiej rozstawie, aby gałęzie sąsiednich drzew na siebie nie właziły.

Dołączam się do wątku ogrodniczego. I jestem tego samego zdania co Mirek (w kwestii autora wątku) - przerzedzić. Drzewa nie będą miały gałęzi od samego dołu rosnąc tak blisko siebie i gałęzie te będą wysychały. Żeby miały ładny pokrój, trzeba im dać sporo miejsca i swiatła. Ale wtedy idea żywopłotu zanika. Sprowadza się to generalnie do wyboru - czy chcemy żywopłot (czyli coś w stylu zwartej may zieleni), to wtedy nie patrzymy na pokrój i zostawiamy, albo chcemy drzewa każde osobno o pięknym kształcie i wtedy trzeba im odpalić trochę miejsca. Osobiście mam wrażenie, że trochę na to drugie rozwiązanie może byc przypóźno.

Ale tam,jak pokazał i opisałsasiad1964, w gęstwie dzikości mieszkają teraz lisy i ptaki....

Gdzie się one podzieją jak zostaną pojedyncze, ale doświetlone drzewka ?

Co zatrzyma wiatr i śnieg hulający po polu powyżej?

Nie mówiąc już o "zwiedzających" plac budowy... :-?

Ok.

dzieki za podpowiedzi.

na razie zostawiam wszystko do wiosny tak jak stoi . Mówie o "lesie".

Dom w tym czasie będzie się budował ofkors .

Zobacze jak to wszystko bedzie wyglądało jak już dom bedzie gotowy i ziemia wyrównana a pozostałości pobudowlane i inne duperele wywiezione.

Na razie skłaniam sie ku koncepcji żeby przerzedzić bez obcinania wierzchołków. Tym bardziej ,że nie mam jeszcze zielonego pojęcia jak zaprojektować ogród :(

A mnie zachwycił pomysł przycinania świerka. Właśnie miałam kupować jakąś conicę i czekać 10 lat aż dorośnie. Dla mnie to fantastyczny pomysł wsadzić szybciej rosnące i ciąć!

Mirku!n Nie wiem czy autor wątka pozwoli tutaj :-? ale mógłbyś udzielić wskazówek po jakim czasie wejść z pierwszym cięciem jeśli chcę świerk do 4m? I czy wszystkie można ciąć? Może znasz jakieś linki żeby poczytać jak się do tego zabrać? Bo ja jestem początkującą ogrodniczką :oops: :lol:

A mnie zachwycił pomysł przycinania świerka. Właśnie miałam kupować jakąś conicę i czekać 10 lat aż dorośnie. Dla mnie to fantastyczny pomysł wsadzić szybciej rosnące i ciąć!

Mirku!n Nie wiem czy autor wątka pozwoli tutaj :-? ale mógłbyś udzielić wskazówek po jakim czasie wejść z pierwszym cięciem jeśli chcę świerk do 4m? I czy wszystkie można ciąć? Może znasz jakieś linki żeby poczytać jak się do tego zabrać? Bo ja jestem początkującą ogrodniczką :oops: :lol:

Pozwalam , pozwalam :D :D :D

Cięcie świerków :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71630&highlight=%B6wierk

Ostatnie wydanie specjalne działkowca, jest poświęcone miniaturyzacji ( przez odpowiednie cięcie) dużych okazów drzew.

Dobry papier kredowy, fantastyczne zdjęcia i genialnie formowane rośliny - np. sosna zwyczajna, ostro cięta od małego i kształtowana jak...pędzelek, o wysokości 1 m!

Proste rady, tanie drzewka i ....nieziemsko atrakcyjny efekt ogrodniczych prac, nie wymagających ani szczegółowej wiedzy, anie umiejętności.

POLECAM serdecznie :D

• 1 year później...
http://images21.fotosik.pl/392/f23b5286dae0a0afm.jpg

O gustach się nie dyskutuje. Ale czasem nie ma miejsca na wielkie drzewsko. Tak to wygląda po trzech latach cięcia. Mają ok. 3 m i więcej mieć nie będą. Jeszcze są prześwity, ale stopniowo się zagęszczą.

Mirek, piękne, dopiero teraz zobaczyłam na obrazku, ja się chyba nigdy takiego nie doczekam :cry: chyba za mało odważnie cięłam, u góry się zagęścił ale reszta... średnio to wygląda,przycinasz go tylko raz w roku?

no faktycznie :D a jakie zmiany, coraz mniej nerwowych ogrodników :D

a u sasiad1964 świerki bz, tylko trochę większe :D

Mirek przyciąć go mocno jak żywotnika na całej wysokości trzymając pokrój? Myślę żeby go tak "zwęzić", może i będzie rok wyglądał szpetnie, ale chyba puści pąki na starych gałęziach, od połowy widać wyraźne piętra :cry: Twoje są po prostu pięęęękne

A co to jest za "sosna" miedzy tymi dwoma pierwszymi?

Sąsiad a ja bym Twój lasek przerzedziła wycinając po drzewku np. na choinki.

Będziesz miał dla siebie i przyjaciół.

Tak gęsto świerki nie będą dobrze rosły-gdy będą miały więcej światła będą bardziej foremne.

Widziałam już kiedyś taki lasek w naturze-drzewka od dołu nie wyglądały za ciekawie ogołocone z igieł.