Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cały czas byłem nastawiony na Kocioł na ekogroszek Varmo Vitoret, podobno baardzo dobre kotły i ogólnie ekogroszek jest dosyć tani w eskploatacji i nie jest aż tak uciążliwy, bo tam gdzie buduje się mój domek nie ma niestety gazu .. ale coraz częściej ludzie namawiają mnie na wkopanie butli z gazem w ziemię i kupno kotła kondesacyjnego ... poradźcie mi co będzie tańsze w eksploatacji?? domek ma 140 m2 użytkowej, posiadam też kominek z płaszczem wodnym.

ps. komin mam systemowy shiedla ale zwykłe rondo, te ze sznurem ... czy to duży problem czy zastosowaniu pieca kondesacyjnego?

https://forum.murator.pl/topic/85444-kocio%C5%82-na-ekogroszek-kontra-kondesacyjny-z-butla-w-ziemi/

Przez ostatnich kilka tygodni też borykam się z podjęciem decyzji co do sposobu ogrzewania domu (ok 190 m2)... Już mam dość tego tematu, bo im więcej grzebię i więcej wiem tym... mniej wiem :(

Brałem pod uwagę ekogroszek, olej opałowy i gaz z butli... Każdy użytkownik (rozmawiałem z różnym użytkownikami korzystającymi z każdego z powyższych sposobów) chwali swoje rozwiązanie... groszkowiec twierdzi, że taniutko, olejowiec i gazownik - totalnie bezobsługowo i wcale nie tak drogo... No i masz, pomogli mi strasznie :(

Wiadomo, że groszek jest najtańszy z tego wszystkiego (taniej będzie chyba już tylko drewnem) - pytanie tylko jak będzie dalej z jego ceną (od ostatniego sezonu groszek zdrożał chyba najbardziej pośród wszystkich paliw opałowych).

Olej opałowy i gaz - cena za litr jednego i drugiego w dużej mierze zależy od naszych wschodnich sąsiadów jak również od naszych rządzących (w tym roku mieli wprowadzić akcyzę na olej opałowy - całe szczęście ustawa została zawieszona. Ale tylko zawieszona, więc powrócić do niej mogą...)

Podczas rozmów z użytkownikami wyszło mi mniej więcej takie porównanie kosztowe:

ZAŁOŻENIA: poniższe dotyczy ostatniej zimy (jeśli można to nazwać zimą), domy porównywalnej wielkości (160-170 m2), domy budowane w ostatnich kilku latach, dobrze ocieplone.

1. groszek - koleś spalił coś ok 5 ton. Groszek kupiony po 400 zł za tonę = 2000 zł.

2. olej opałowy: spalenie ok 1500-1600 l (niestety nie podał dokładnej ilości spalonego oleju), olej kupowany po 2 zł. Wychodzi więc ok 3200 zł (gdybyśmy kupowali olej teraz to cena chyba jest ok 2,5 --> w takim przypadku wychodzi nam już 4000 zł)

3. gaz z butli: spalenie ok 2000 l gaz ok 2 zł. --> wychodzi ok 4000 zł.

Widać więc, że groszek z tego jest najtańszy....

Ja jednak zdecydowałem się na olej opałowy - mniej przy tym zachodu a zamierzam więcej dogrzewać kominkiem z płaszczem wodnym.

Może znajdzie się jeszcze ktoś, kto zna podobne szacunki\wyliczenia co do ogrzewania --> podzielcie się proszę.

Uwagi do powyższych wyliczeń również mile widziane.

pozdrawiam,

Rafał.

przede wszystkim policz zapotrzebowanie na energię w jakimś programie do liczenia OZC, z tego wyjdzie ile będzie kosztowało ogrzewanie (na forum są przeliczniki ile gr kosztuje wyprodukowanie 1 kWh z danego nośnika - olej gaz czy coś innego). Nie można się sugerować podobną powierzchnią: jeden ma 190mkw i zapotrzebowanie 12000 kWh/rok, inny ma 140 mkw i zapotrzebowanie też 12 000 kWh/rok albo wyższe. Ważne jest ustawienie budynku względem kier. świata, strefa klimatyczna,, ilość ludzi, przeszklenia, kubatura, itd. Dom domowi nie równy.
Mam ekogroszek i nie narzekam, co do pozostałych żródeł są za drogie. Pomysł z kominkiem z płaszczem wodnym jest bardzxo dobry też chcę to zastosować. Co do butli to nietety są to dodatkowe koszty wynajmy butli. Poza tym brzydko to wygląda. o wkopywanych nie słyszałem. Z tego co wiem, nie ma takiej obcji tylko zbiorniki naziemne. A moze ktos coś wie o wkopywanych.
Sasha, tylko tam jest * - ceny * Przy cenach z dnia 21.11.2005r. Nie wiem jaki jest teraz stosunek cenowy.

No kurcze człowieku ... ceny chyba sobie możesz sam podać

Podstaw sobie ceny w excelu

Sasha, tylko tam jest * - ceny * Przy cenach z dnia 21.11.2005r. Nie wiem jaki jest teraz stosunek cenowy.

No kurcze człowieku ... ceny chyba sobie możesz sam podać

Podstaw sobie ceny w excelu

ale jeśli chodzi o pellets to jest to materiał porównywalny z ekogroszkiem, ale ma niższą sprawność (wartość energetyczną, nie wiem jak to nazwać) i podobno sypie się tego więcej niż ekogroszka, dlatego nie brałem tego nawet pod uwagę

Prawda, ale ma jedną zaletę - jest w miarę czystym paliwem co oznacza że nie masz syfu który powstaje z groszku. Poza tym zawsze to drewno.

Niestety u mnie nie ma gazu i po wielkich rozważaniach wybór padł właśnie na pellety, głównie z powodu czystości paliwa. Poza tym pompa ciepła odpadła - bo za droga, gaz z butli również z tego samego powodu, olej, prąd - wiadomo, eko-groszek - już pisałem - więc na placu boju pozostały tylko pelety. Jest oczywiście jeszcze opalanie zbożami itd ale to już wydaje mi się jakimś kosmosem :)

PS

Nie namawiam cię oczywiście do tego rozwiązania - dla mnie wydaje się ono znajlepsze, ale gdybym miał trochę więcej kasy.... pewnie wybrałbym pompę ciepła + solary. Osobiście gazu w butli nie wziąłbym nigdy - dla mnie to bomba zakopana na mojej działce.

Miałem piec gazowy(nie kondensacyjny)+butla podziemna (nie wiem skad pogląd, że nie ma takowych). Po 3-latach zrezygnowałem bo gaz strasznie podrożał. Do tego mam kominek z DGP, którym dogrzewałem. Ale stwierdziłem, ze skoro mam palić w kominku to wole palic w piecu i zakupiłem Fakore na ekogroszek. Bardzo sobię chwalę. Cały brud przeniosłem do garażu, zagladam tylko raz na 2-3 dni, nie muszę kombinować z drewnwm na opał ( wcale nie takim tanim) Wg mnie na dzień dzisiejszy to groszek jest najrozsądniejszym kompromisem. Ale zobaczymy co będzie dalej.... :wink:
Kocioł na ekogroszek, miał lub pellets jest ok, jeżeli ma się dpowiednio dużą kotłownię. O takim rozwiązaniu trzeba pomyśleć przed wyborem projektu. My wybraliśmy kocił kondensacyjny i kominek z płaszczem wodnym jako alternatywa lub sposób na dogrzanie się. Kocił gazowy, czy olejowy jest praktycznie bezobsługowy, cichy i czysty, czego niestety nie można powiedzeć o kotłach an paliwa stałe.
My też zdecydowaliśmy się na kominek z pw, piec kondensacyjny + gaz z butli i dotego kupiliśmy jeden solar próżniowy.

kurcze, ale masz plan... a ile to będzie kosztować?

Kominek 10 tys

piec 20 tys

solar 5 tys

a koszty użytkowania i tak będą duże

to nie lepiej już pompę ciepła? poza tym nie będziesz miał kotłowni w salonie

Podane przez ciebie koszty uwzględniają dwa źródła ciepła. Pompa jest jedna. Ja wysłałam prośbę o wycenę takiego urządzenia. W grę wchodzi raczej ta kolektorami pionowymi. W miom przypadku był to koszt powyżej 60 tys. zł. - wstępny. Poza tym pompa nie daje 100 gwarancji dogrzania przy niskich temperaturach i wówczas kominek i tak jest wskazany. Moim zdaniem pompa może mieć sens, jeżeli stanieje. Do tego czasu trzeba się czymś ogrzewać :wink:

Witam,

Moze pomoge.

Mam instalacje z Orlenu na propan-butan od 3 lat (z kotlem MiniMax Turbo - Termetu).

Technicznie zadnych problemow, czysciutko. Piecyk sie wlacza i jest cieplo.

Tylko ta cena gazu!

Ostatnio tankowalem za 1.53 netto / litr - propan butan.

Dzis cena jest na pewno wyzsza - na jesieni zmienia sie z dnia na dzien.

Jesli chodzi o gaz z butli to powtorze opinie kogos z forum:

propan-butan - tak, ORLEN - nie.

Mysle ze mozna ja rozszerzyc i powiedziec: warto miec swoja butle i kupowac gaz na wolnym rynku, mozna liczyc na 50 gr/litr taniej. Naprawde.

Wtedy cenowo nie wyglada to najgorzej.

A' propos groszku, przytaczana cena 400 zl/tone to moze na slasku.

W okolicach W-wy to bedzie ponad 500, a moze i 600 za tone.

Wtedy 5 ton to 3 tys.

Pewny cen groszku jednak nie jestem.

Pozdrawiam

Mirek

My też zdecydowaliśmy się na kominek z pw, piec kondensacyjny + gaz z butli i dotego kupiliśmy jeden solar próżniowy.

kurcze, ale masz plan... a ile to będzie kosztować?

Kominek 10 tys

piec 20 tys

solar 5 tys

a koszty użytkowania i tak będą duże

to nie lepiej już pompę ciepła? poza tym nie będziesz miał kotłowni w salonie

Kominek 10tyś, piec 12tyś z zasobnikiem i 4tyś solar. A co do kotłowni w salonie czy to kominek z pw czy z dgp to tak samo czeba palić. Więc, żeby nie robić przysłowiowej kotłowni z salonu to musiałabym zrezygnować z kominka lub palić w nim rekreacyjnie. A zamontować piec na paliwo stałe a to nie dla mnie. :-?

Kominek 10tyś, piec 12tyś z zasobnikiem i 4tyś solar. A co do kotłowni w salonie czy to kominek z pw czy z dgp to tak samo czeba palić. Więc, żeby nie robić przysłowiowej kotłowni z salonu to musiałabym zrezygnować z kominka lub palić w nim rekreacyjnie. A zamontować piec na paliwo stałe a to nie dla mnie. :-?

OK - z paliwami stałymi to cię rozumiem - ja niestety również nie mam gzu z sieci ale po doświadczeniach moich znajomych butli nigdy nie zainstaluję. Koszty ogrzewania są kosmiczne.

Piec kondensacyjny na gaz jak rozumiem kosztuje tylko 12 tys? Zawsze myślałem że ok 20... :-?

Kondensaty zaczynają się od 4-5tyś. :) Gazem z butli mam zamiar tylko podgżewać wode. Dlatego zdecydowałam się na kominek z pw i solar, żeby zminimalizować zużycie gazu, no i za 2,3 lata bedzie u nas gaz ziemny.