kamieniczka 23.08.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 kto już sadzi? Jestem poczatkującym ogrodnikiem - może jakies dobre rady przed sadzeniem cebulek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.08.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Właśnie zaczęłam sadzenie szafirków, które kilka tygodni temu wykopałam z klombu przeznaczonego do likwidacji. Lada moment będę sadzić tulipany i inne cebule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.08.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Przy cebulach podstawowa zasada cebule sadzimy nie głębiej niż dwie lub trzy ich średnice. O ile nie utrudnia to kompozycji można cebule umieścić w specjalnych koszyczkach co ustrzeże nas przed zjedzeniem ich przez nornice. Cebule to dla nic przysmak, warto o tym pamiętać w miejscach gdzie w sąsiedztwie są pola orne, tam zawsze nornic jest więcej.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 24.08.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Teraz to z cebul posadziłam zimowity i krokusy jesienne a cebulowe wiosenne we wrześniu sadzę: krokusy, przebiśniegi, cebulice, szafirki, śnieznik itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 24.08.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 kto już sadzi? Jestem poczatkującym ogrodnikiem - może jakies dobre rady przed sadzeniem cebulek ??? Ja się zawsze bałam cebulowych (ze względu na mała wiedzę), ale późną jesienią odważyłam się wysadzić w trawniku malutkie cebulki kolorowych krokusów. Ryzyk fizyk, uda sie dobrze, jak nie to trudno. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Wszedzie śnieg i kolorowe, śliczne kepy kwiatów! Polecam! Pozdrawiam zielony_listek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.08.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Nie ma się co bać - to najbardziej niezawodne roślinki. Trzeba pamiętac o 2 rzeczach: - siatce na pozdiemne szkodnieki ( ja kupiłam za 10 zł 25 metrów metalowej Ledóchowskiego, do tynkowania. Tnę nożyczkam, robie koszyk, wsadzam do ziemi i sadzę cebule, i i sprawdza się to, jako osłona przed nornicami). - przy gliniastej, ciężkiej glebie - na spód dołka dac 5-10 cm piachu, który bedzie stanowił drenaż i nie dopuści do gnicia podczas mokrych miesięcy A jeśli chce się mieć ładne rośliny parę lat w jednym miejscu- trzeba po przekwitnięciu zasilić cebule np. Azofoską i zostawić łodygi, aż do samoistnego uwiądu. Wtedy WSZYSTKIE składniki odżywcze z liści i łodyg, skupią się w cebuli, dając jej siły i pokarm, na kolejny, przyszłoroczny sezon! http://images21.fotosik.pl/380/2ea8668e0d7b3425.jpg http://images24.fotosik.pl/68/cefa06230a650f59.jpg a tu- pędzone pełne Royal Red chyba? w doniczce w piwnicy i wyniesione na dwór - 19.IV.br !!!! http://images23.fotosik.pl/68/6ebc269b9b795d68.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamieniczka 24.08.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kochani, bardzo dziękuje za wszystkie rady! hanka55 - Śliczne te Twoje kfiatuszki super pomysł z ta siatką a zwłaszcza z piaskiem przy gliniastej ziemi - taką własnie mam w ogrodzie ... tylko skąd wziąć piasek z piaskownicy dla dzieci może być??? a może byc taki żwirek, który się sypie pod kostke brukową??? Mam już trochę krokusów i żonkile miniaturki - myslisz, że można je już sadzić??? Powiadają, że zima tego roku przyjdzie szybko, gdyz bociany juz odlatują ... PS Gdzie najlepiej zaopatrywac się w cebule - może ktos ma namiary na jakis sprawdzony sklep internetowy? Acha - jak sadzicie cebule w rabacie, która jest przykryta czarną folią zabezpieczająca przed chwastami -wiem, że trzeba ja naciąć, ale czy roslinka znajdzie sobie "dziurkę" do wyjścia na zewnątrz, czy trzeba robic duży otwór w folii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.08.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Może być wszystko co gruboziarniste, aczkolwiek dla wątłych korzonków najlepszy jest pisek, perlit, drobny żwirek itp. Ja już sadzę, ale w górach juz opadają liście. Zwykle w centralnej Polsce sadzi się sierpeiń/ wrzesień Cebule kupuję na allegro u "BENEK195" ( potentat producencki )), w " Hurt-malopolska3" i w sklepie http://www.krokusy.pl. P.S. A przez czarną folie to się nie przebiją ! Trzeba wyciąc im dziurę o 2-3 cm większą niż dołek, w którym posadziłaś. Z czasem cebule się rozmnożą pod ziemią i JAK wtedy wyjdą boczne maluchy? http://www.sklep.nasionka.com.pl/images/nasiona/tulipan_lilac_perfection/tulipan_lilac_perfection1.jpg http://www.sklep.nasionka.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 26.08.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 wszystko pieknie z tymi cebulowymi - ja je zaraz posadzę, wiosną czy latem zakwitną, a co potem??? zaopatrzyłam się w trochę cebul od Benek165 i nie chciałabym, żeby to okazały się rośliny jednosezonowe. wykopać je po kwitnieniu???? kiedy i co dalej??? podobne pytanie odnośnie begoni - teraz kwitną, ale co z tymi bulwami zrobic na zimę??? sorki za takie pytania, ale to mój pierwszy sezon z tego typu roślinami. ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.08.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Są co najmiej 3 szkoły pt.: "co dalej po przekwitnięciu". 1) zostają sobie w glebie na 5-6 lat , a po przekwitnięciu same zamierają 2) wywala się po kwitnieniu 3) zaslania przekwitające jednorocznymi, jesienią wykopuje , suszy, rozdziela i sadzi cebule zaprawione np. Topsinem ( przeciwgrzybiczny proszek) IX-X w to samo ( po zasileniu gruntu) lub w inne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 26.08.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 To ja się przyznam Tulipany to moja milosc.... Mam kolekcję. Nie jakąś bardzo dużą, ale sporo roznych śliczności. Wydaję na cebulki majątek. Sama nie wiem, ktore są najpiękniejsze. Mąż mowi, że jestem nienormalna z tymi tulipanami Mowi tak w sezonie wydawania kasy, bo w kwietniu i maju tylko się zachwyca i kręci glową, jakie piękne kwiaty. Wiosną przyjaciele przyjeżdżają pobyc wsrod kwitnących tulipanow i nacieszyc się nimi. Każdemu polecam tulipany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 27.08.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 czyli jak wykopie co 2 lata to też bedzie dobrze i nie zmarnieją mi???a co z tymi begoniami, bo one są w skrzynce?? jak skończą kwitnąć to też je topsinem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 29.10.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Latem musiałam wykopać kilkaset cebul tulipanów, narcyzów, krokusów i szafirków. Chciałam je posadzić jesienią w inne docelowe miejsce. Niestety, nie udało się Część z nich posadziłam do doniczek, według rad w jednym z wątków. Co zrobić z pozostałymi? Jak je przechować, żeby przetrwały w dobrym stanie zimę? Czy z sadzeniem muszę czekać cały rok, czy mogę posadzić je wcześniej? Pomóżcie, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.10.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 !. Posadzić2. Wyrzucićinnego rozwiązania to ja nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 29.10.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie można ich przechować w piwnicy, jak np. bulwy dalii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 30.10.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Chyba znów zadałam zbyt "zielone" pytanie... Idę sadzić gdziekolwiek, tymczasowo. Mam nadzieję, że nie jest zbyt późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.10.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 I dobrze zrobisz sadząc je do ziemi. Cebula ma okres wzrostu/rozmnażania się i spoczynku. Więc skoro zostały wykopane, nabrały chęci hormonalnej na wydanie kwiatów i dlatego przechowywane w normalnych, domowych warunkach , muszą teraz zakończyć fazę wydania kwiatów. W warunkach przemysłowych można je przechowywac w chłodniach, zaprawiać środkami opóźniającymi wegetację, etc. O pędzeniu i mrożeniu cebul tu; http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=819 Ale w naturze one mają swój cykl spoczynek - kwitnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 30.10.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Chyba znów zadałam zbyt "zielone" pytanie... Idę sadzić gdziekolwiek, tymczasowo. Mam nadzieję, że nie jest zbyt późno. tymczasowo koniecznie w koszyczkach bo pozniej nie znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.10.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 glilka - Przy tej ilości, to raczej mało opłacalne Latem musiałam wykopać kilkaset cebul tulipanów, narcyzów, krokusów i szafirków. Wygodniej zrobic pole cebulowe, biorąc pod uwagę, że znów mogą być przenoszone. Albo sadzić je grupami w stalowej siatce Ledóchowskiego, którą można dowolnie formować i na długość i na szerokość ( nawet 10m dodaję, bo znałam obrazek: http://www.ho.haslo.pl/images/article/2001/12/876/5.jpg FOT. 5. CORAZ CZĘŚCIEJ NA CIĘŻKICH GLEBACH CEBULE TULIPANÓW SADZI SIĘ W SIATKACH http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=876 i sadzenie w siatkach : ( metalowa siatka Ledóchowskiego jest w składach budowlanych; 25m ok.10zł) http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=237 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 30.10.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 to moze w ubiance plastikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts