Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKULIZACJA jabloni.

Recommended Posts

Witam Szanownych Ogrodnikow.

Moje pytanie dotyczy okulizacji-jak w temacie.Jest tu ktos,kto potrafi to zrobic i oczka sie przyjmuja?Interesuje mnie pewien szczegol.W "instrukcji" jest powiedziane,ze oczko nalezy wsunac pod kore.I wlasnie.Bardzo trudno odchylic ta sama warstewke kory.Czy chodzi o ta wlasnie warstewke czy o ta czesc,ktora po nacieciu odchyla sie po delikatnym podwazeniu.Poradzicie?

rób to kiedy ksiezyc jest w fazie wzrostu /nalepiej kiedy zbliza się do pełni i znajduje sie w znaku Byka, Wagi, Raka, Skorpiona/

zasmaruj mascia ogrodnicza /nalepsza na bazie propolisu/

i owiń aby paczek był na zewnątrz ale tak aby nie podsychało

Wszystko tak,tylko nie zwracam uwabi na ksiezyc-nie zawsze mam czas.moze poprostu "nie mam reki"... :(

Do tego nic nie ma księżyc :D

Prawdopodobnie brak już o tej porze tzw. miazgi a wiec kora nie odchodzi.

Okigabula,w litere "T" tylko czy sama ta cieniusienka warstewke kory czy troszke grubiej z ta warstwa wlukienka?

Nie chodzi o te „cieniusienką" wierzchnią warstwę kory tylko o całą warstwę kory (to co odchodzi od drewna po podważeniu).

..

rób to kiedy ksiezyc jest w fazie wzrostu /nalepiej kiedy zbliza się do pełni i znajduje sie w znaku Byka, Wagi, Raka, Skorpiona/

zasmaruj mascia ogrodnicza /nalepsza na bazie propolisu/

i owiń aby paczek był na zewnątrz ale tak aby nie podsychało

Co Ty wypisujesz o księżycu i znakach zodiaku :wink: .

Zwłaszcza podany przez Ciebie Skorpion ( 23 październik - 21 listopad ) jest korzystnym terminem do przeprowadzania okulizacji :D :D :D .

Ponadto przy okulizacji nie ma potrzeby stosowania żadnej maści ogrodniczej.

Zaokulizowałem tysiące roślin owocowych oraz ozdobnych (zwłaszcza róż) i myśle, że coś wiem na ten temat.

..

No wlasnie.Robie glebiej,ale nie wychodzi :( .Myslalam,ze cos zle robie-nigdy nie widzialam jak ktos fachowy to robi.Jablon ,ktora chce przeszczepic,jest bardzo stara,oczka sa malenkie a przyrosty bardzo malenkie.Trace nadzieje :( .Dzieki Brzoza.

A moze zastosuj inno technike no ciecie na skos i nie oczkowanie ale typowe szczepienie o np. tutaj http://ogrody.agrosan.pl/szczepienie/szczepienie.html