farida 23.08.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam Szanownych Ogrodnikow.Moje pytanie dotyczy okulizacji-jak w temacie.Jest tu ktos,kto potrafi to zrobic i oczka sie przyjmuja?Interesuje mnie pewien szczegol.W "instrukcji" jest powiedziane,ze oczko nalezy wsunac pod kore.I wlasnie.Bardzo trudno odchylic ta sama warstewke kory.Czy chodzi o ta wlasnie warstewke czy o ta czesc,ktora po nacieciu odchyla sie po delikatnym podwazeniu.Poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 23.08.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Musisz naciąć korę w T i wtedy nie ma problemu. Zresztą wpisz w grafice "okulizacja" i znajdziesz tam dokładne opisy i rysunki. Chciałam podać ci jakiś link, ale strasznie rozwala stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.08.2007 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Okigabula,w litere "T" tylko czy sama ta cieniusienka warstewke kory czy troszke grubiej z ta warstwa wlukienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Farida - grubiej, tak jak na zdjeciuhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Okulera.jpg/641px-Okulera.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.08.2007 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 No wlasnie.Robie glebiej,ale nie wychodzi .Myslalam,ze cos zle robie-nigdy nie widzialam jak ktos fachowy to robi.Jablon ,ktora chce przeszczepic,jest bardzo stara,oczka sa malenkie a przyrosty bardzo malenkie.Trace nadzieje .Dzieki Brzoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 rób to kiedy ksiezyc jest w fazie wzrostu /nalepiej kiedy zbliza się do pełni i znajduje sie w znaku Byka, Wagi, Raka, Skorpiona/zasmaruj mascia ogrodnicza /nalepsza na bazie propolisu/i owiń aby paczek był na zewnątrz ale tak aby nie podsychało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 23.08.2007 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Wszystko tak,tylko nie zwracam uwabi na ksiezyc-nie zawsze mam czas.moze poprostu "nie mam reki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.08.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Wszystko tak,tylko nie zwracam uwabi na ksiezyc-nie zawsze mam czas.moze poprostu "nie mam reki"... Do tego nic nie ma księżyc Prawdopodobnie brak już o tej porze tzw. miazgi a wiec kora nie odchodzi. Okigabula,w litere "T" tylko czy sama ta cieniusienka warstewke kory czy troszke grubiej z ta warstwa wlukienka? Nie chodzi o te „cieniusienką" wierzchnią warstwę kory tylko o całą warstwę kory (to co odchodzi od drewna po podważeniu). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.08.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 rób to kiedy ksiezyc jest w fazie wzrostu /nalepiej kiedy zbliza się do pełni i znajduje sie w znaku Byka, Wagi, Raka, Skorpiona/ zasmaruj mascia ogrodnicza /nalepsza na bazie propolisu/ i owiń aby paczek był na zewnątrz ale tak aby nie podsychało Co Ty wypisujesz o księżycu i znakach zodiaku . Zwłaszcza podany przez Ciebie Skorpion ( 23 październik - 21 listopad ) jest korzystnym terminem do przeprowadzania okulizacji . Ponadto przy okulizacji nie ma potrzeby stosowania żadnej maści ogrodniczej. Zaokulizowałem tysiące roślin owocowych oraz ozdobnych (zwłaszcza róż) i myśle, że coś wiem na ten temat. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 23.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 farida a nie możesz zaszczepić jabłonki, może z tym będzie mniej problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.08.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 No wlasnie.Robie glebiej,ale nie wychodzi .Myslalam,ze cos zle robie-nigdy nie widzialam jak ktos fachowy to robi.Jablon ,ktora chce przeszczepic,jest bardzo stara,oczka sa malenkie a przyrosty bardzo malenkie.Trace nadzieje .Dzieki Brzoza. A moze zastosuj inno technike no ciecie na skos i nie oczkowanie ale typowe szczepienie o np. tutaj http://ogrody.agrosan.pl/szczepienie/szczepienie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minias 24.08.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Też kiedyś próbowałem okulizować i niestety poddałem się, choć kora mi odchodziła bezproblemowo. Jak się ją natnie ostrym okulizatorem w "T" to nie ma "bata", powinna się ładnie odchylić do jaśniejszej warstwy -mówiąc w języku amatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts