moniga 18.07.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Witam. Prawie zdecydowaliśmy się na projekt Calineczka z Archetona jednak po konsultacji z budowlańcami zaczęliśmy się zastanawiać nad konstrukcją dachu.Jeśli ktoś zna się na konstrukcjach bardzo proszę o odwiedzenie strony http://www.archeton.pl i spojrzenie na projekt Calineczka. Nigdzie w projekcie nie ma pokazanych słupów podtrzymujących konstrukcje dachu ,w żadnych rzutach ani widokach wnętrz ich nie ma.Boimy się że może się okazać że ktoś zaprojektował je w pokoju a to nam nie odpowiada. Czy ktoś umie nam wskazać ewentualne ich umiejscowienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.07.2003 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Przy dachu dwuspadowym i tej rozpiętości słupy prawdopodobnie są ukryte w ściankach działowych poddasza. Piszę "prawdopodobnie" bo nie mogę otworzyć rzutu poddasza i przekroju poprzecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 19.07.2003 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 szkoda że nie udało ci się otworzyć rzutów, ale obawiam się że zbyt wiele by ci nie pomogły. Mówiono nam że słupy podtrzymujące powinny przy tej długości dachu dzielić dach na 3 części czyli mniejm więcej po 3,3m. Na upartego w jednej ściance wyjdą ale dwie następne są odsunięte o jakieś 4,3 od końca muru to chyba daleko.Może ktoś jeszcze spojrzy i coś dojrzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.07.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 szkoda że nie udało ci się otworzyć rzutów, ale obawiam się że zbyt wiele by ci nie pomogły. Mówiono nam że słupy podtrzymujące powinny przy tej długości dachu dzielić dach na 3 części czyli mniejm więcej po 3,3m. Na upartego w jednej ściance wyjdą ale dwie następne są odsunięte o jakieś 4,3 od końca muru to chyba daleko.Może ktoś jeszcze spojrzy i coś dojrzy? W tej chwili mam lepsze połaczenie z netem i obejrzałem te przekroje i rzuty poddasza. Tak jak pisałem poprzednio słupy podpierajace płatwie konstrukcji dachowej konstruktor prawdopodobnie umieścił w ściankach działowych. Rozpietość płatwi 4,3 m przy tej szerokości budynku jest możliwa do wykonania. Słupy są umieszczone przy klatce schodowej (tam gdzie się zaczynaja schody w dół i w pozostałych narożnikach hallu poddasza jak na rysunku). http://www.archeton.pl/projekty/RYSUNKI/Calineczka/wn/w2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik75 17.05.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Witam. Prawie zdecydowaliśmy się na projekt Calineczka z Archetona jednak po konsultacji z budowlańcami zaczęliśmy się zastanawiać nad konstrukcją dachu.Jeśli ktoś zna się na konstrukcjach bardzo proszę o odwiedzenie strony http://www.archeton.pl i spojrzenie na projekt Calineczka. Nigdzie w projekcie nie ma pokazanych słupów podtrzymujących konstrukcje dachu ,w żadnych rzutach ani widokach wnętrz ich nie ma.Boimy się że może się okazać że ktoś zaprojektował je w pokoju a to nam nie odpowiada. Czy ktoś umie nam wskazać ewentualne ich umiejscowienie? i co , zdecydowaliście się na "Calineczkę" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekm 18.05.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Bez obaw. Rozpiętość dachu to tylko 7,5 metra. U mnie jest 9,3 metra i też dach opiera się tylko na ściance kolankowej, bez żadnych słupów na poddaszu. Oczywiście taka konstrukcja ma swoją cenę. U mnie przekrój krokwi to 20x10 i w tartaku wszycy się pytali co ja właściwie buduję. Dodatkowo w każdej ściance kolankowej mam 7 mocno zbrojonych trzpieni usztywniających całą konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Skonsultuj się z projektantem, który będzie adaptował Twój projekt. Jak nie chcesz słupów to można zastosować stal. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.05.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Skonsultuj się z projektantem, który będzie adaptował Twój projekt. Jak nie chcesz słupów to można zastosować stal. Pozdrawiam. Po prawie 3 latach moniga już pewnie rozwiązał problem słupów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 19.05.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Witam. Prawie zdecydowaliśmy się na projekt Calineczka z Archetona jednak po konsultacji z budowlańcami zaczęliśmy się zastanawiać nad konstrukcją dachu.Jeśli ktoś zna się na konstrukcjach bardzo proszę o odwiedzenie strony http://www.archeton.pl i spojrzenie na projekt Calineczka. Nigdzie w projekcie nie ma pokazanych słupów podtrzymujących konstrukcje dachu ,w żadnych rzutach ani widokach wnętrz ich nie ma.Boimy się że może się okazać że ktoś zaprojektował je w pokoju a to nam nie odpowiada. Czy ktoś umie nam wskazać ewentualne ich umiejscowienie? Według mnie to jest najprostsza konstukcja krokwiowo-jętkowa, bez dodatkowych słupów i płatwi. Przy takiej rozpiętości nie powinnaś się obawiać, a jeśli masz wątpliwości, to po prostu zadzwoń do Archetonu i spytaj o układ konstrukcyjny więźby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.05.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Według mnie to jest najprostsza konstukcja krokwiowo-jętkowa, bez dodatkowych słupów i płatwi. Przy takiej rozpiętości nie powinnaś się obawiać, a jeśli masz wątpliwości, to po prostu zadzwoń do Archetonu i spytaj o układ konstrukcyjny więźby. Pozdrawiam. Czasami warto spojrzeć kiedy było zadane pytanie . Sądząc po postach to dom minogi już stoi przynajmniej w stanie surowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 19.05.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Według mnie to jest najprostsza konstukcja krokwiowo-jętkowa, bez dodatkowych słupów i płatwi. Przy takiej rozpiętości nie powinnaś się obawiać, a jeśli masz wątpliwości, to po prostu zadzwoń do Archetonu i spytaj o układ konstrukcyjny więźby. Pozdrawiam. Czasami warto spojrzeć kiedy było zadane pytanie . Sądząc po postach to dom minogi już stoi przynajmniej w stanie surowym. No fakt, kilka szklaneczek pozbawiło mnie forumowej czujności. Puszczam w niepamięć tę wypowiedź i postaram się czytać daty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 No i masz rację!!!!!!!!!! .Trochę się zagapiłem . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 20.05.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 W projekcie jest napisane, że konstrukcja dachu jest jętkowa więc nie będzie żadnych słupków. Wg mnie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 20.05.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Jesli bedą słupy to bedą opierały się na scianach nosnych wewnatrz budynku ( tak mi się wydaje). Jak spojrzysz na rzut parteru to wewnątrz budynku znajdują się ściany nosne ( pogrubione). Mozliwe że w dokumentacji szczegółowej jest jakieś dodatkowe wzmocnienie ścian nośnych w miejscach gdzie mają być słupy. Ale przy tej rozpoętości to jętk robią swoje. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 20.05.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Jakie słupy..?! I po co..?! to jest Calineczka z Archetonu:http://www.wygrana.archeton.pl/images/budowa/8b.jpgresztę realizacji można zobaczyć tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalfelek 20.05.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Tylko po co platwie nad jetkami przez cala dlugosc domu, zakotwione w szczytach? Taka rozpietosc bez podparcia to dodatkowe obciazenie wiezby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.05.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Czy wiezba jest wykonana zgodnie z projektem ? Mysle , ze platwie powinny byc w tym ukladzie dodatkowo podparte . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.05.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Zwiębš wszystko jest OK. Za wysoko podmurowane ciany szczytowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.05.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Dlaczego za wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 21.05.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Mostek termiczny , nie ma miejsca na ocieplenie scian szczytowych pod nadbitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts