Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niedoceniane drewniane okiennice

Recommended Posts

Aktualnie rzadko stosuje się okiennice.

Mi się bardzo podobają - oczywiście drewniane. Poza walorami estetycznymi spełniają bardziej lub mniej również inne funkcje: chronią przed słońcem, zimnem, wandalizmam, włamaniem.

Oczywiście kosztują :)

Jakie jest Wasze zdanie na temat okiennic?

A może je macie i jesteście zadowoleni... lub żałujecie wydanych pieniędzy.

Jeśli możecie, to pochwalcie się zdjęciami.

Jakie są wg Was ZA i PRZECIW?

Jest juz nas dwoje -zainteresowanych drewnianymi okiennicami. Ja się jeszcze nie zdecydowałam, bo zastanawiam sie jak się je mocuje do ściany dwuwarstowej /15 cm styropianu/. No i chyba trzeba robić na zamówienie?

Ja też mam dwie warstwy. Wiem, że można do ramy okna lub do specjalnego drewnianego ramiaka, który jest jakoś mocowany do elewacji - tu nie znam szczegółów (może ktoś na forum nam wyjaśni ;))

Zastanawiam się również, jak bezpiecznie blokować otwartą okiennicę. Chyba trzeba zakotwić zaczep w murze, ale to znowu mostek termiczny :|

Po sąsiedzku względem działki moich dziadków stoi dom z okiennicami. Zamykane są tylko, gdy właściciele wyjeżdżają.

Co do ochrony przed słońcem to raczej się nie nadają, wyjątkowo kłopotliwe by były.

Z kolei moi rodzice na działce też mają okiennice, ale nie zamykane na zawiasach a zawieszane na kołkach. U dołu mają długą śrubę, która przez otwór w ścianie wchodzi do środka domku (letniskowego w końcu), tam się nakręca nakrętkę motylkową. Całość ma w założeniu zabezpieczać przed złodziejami i daje radę. Włamania były przez drzwi i okno na piętrze. ;)

Ja też mam dwie warstwy. Wiem, że można do ramy okna lub do specjalnego drewnianego ramiaka, który jest jakoś mocowany do elewacji - tu nie znam szczegółów (może ktoś na forum nam wyjaśni ;))

Zastanawiam się również, jak bezpiecznie blokować otwartą okiennicę. Chyba trzeba zakotwić zaczep w murze, ale to znowu mostek termiczny :|

Rael_ww,

we Wrocławiu (pamiętam, że jesteś z Wrocławia) jest taki salon okien i drzwi przy ul. Brucknera, gdzie bardzo miły pan sprzedaje okiennice. Okiennice są firmy Gebauer, wiec wiadomo, że drogie, ale mozna zobaczyć różne typy mocowań i zamknięć. No i do tego pan jest bardzo miły i chetnie wszystko tłumaczy. Oglądałam te okiennice, bo też chce mieć je u siebie, przynajmniej na parterze. Apropos, na jakim etapie jest Twoja budowa i jeśli mozna wiedzieć, po której stronie Wrocławia się budujesz? :)

Myśmy mieli okiennice robione przez stolarza (polecam firmowe, bo te nasze nasiąkały woda i wtedy nie dawały sie zamknąć). Blokady do okiennic mieliśmy stąd: http://www.rolety.mazowsze.pl/

P. Knyspel był bardzo miły, kontakt mailowy już te kilka lat temu bardzo dobry. Myśmy kupili główki rycerzy do blokowania, tyle że trzeba było przedłużać śruby, zeby przeszły przez wełnę. Ale sprawdzały się świetnie. W punkcie jw. można zakupić okna wraz z okiennicami (pod kolor) i całym osprzętem. Osobiście żałowałam, że tak nie zrobiliśmy od razu, a potem trudno się zabrać za wymianę i przeróbki.

Mam tylko jedną uwagę do idei okiennic - fakt, są śliczne, ale powietrze w domu jest nieco morowe, całość jest ciemna jak się wchodzi do domu i sprawia bunkrowate wrażenie. Jak to komuś nie przeszkadza, to OK. Przy pożarze domu strażacy nie mogli wejść do środka i wybić okien i musieli rozciągnąć ściany, a dom i tak spalił się do spodu.

Tu jest artykuł poglądowy o okiennicach i blokadach

http://www.archiwum.superokna.pl/index.php?k=art/049&p=1&s=2[/url]

ja mam zwykłe drewniane okennice na zawiasach (z jakimiś takimi okuciami ozdobnymi) sa bardzo fajne, jak wyjadę to okna zostawiam uchylone i nikt nie widzi, ale na złodzieja nie ma rady, więc pewnie mnie to zbytnio nie uchroni...

reasumujac, okiennice to bardzo fajna sprawa, grunt by pasowały do całości, ja mam drewniany wiejski domek więc aż się prosiło :D

Rael_ww,

we Wrocławiu (pamiętam, że jesteś z Wrocławia) jest taki salon okien i drzwi przy ul. Brucknera, gdzie bardzo miły pan sprzedaje okiennice. Okiennice są firmy Gebauer, wiec wiadomo, że drogie, ale mozna zobaczyć różne typy mocowań i zamknięć. No i do tego pan jest bardzo miły i chetnie wszystko tłumaczy. Oglądałam te okiennice, bo też chce mieć je u siebie, przynajmniej na parterze. Apropos, na jakim etapie jest Twoja budowa i jeśli mozna wiedzieć, po której stronie Wrocławia się budujesz? :)

nieaktualne, w tym miejscu miesci salon okien POZBUD, Gebauer nie ma swoich przedstawicieli we Wrocławiu od ponad roku.

Ja będe miała okiennice w domu lamelowe, koszt w zależności od wielkości okna około 650zł/mkw netto.

Tak naprawdę są to tylkomelementy ozdobne, bez praktycznego zastosowania.

Tak naprawedę nie wiadomo przed czym one mają chronić, złodziej niejest głupi i na podtsawie przymkniętych okiennic wywnioskuje że właścicieli nie ma w domu a jeżeli są przymkniete przez dwa dni to wiadomo co to oznacza.

Widziałem pięcioletnie drewianme okiennice, siekiera i rąbać.

Serdecznie dziękuję za komentarze. Dla mnie okiennice będą spełniały głównie rolę ozdobną. Pozostałe funkcji to tak przy okazji.

Cały czas zastanawiam się, w jaki sposób najlepiej osadzać okiennice. Będę miał ocieplenie ze styropianu 12cm.

No i drugie pytanie: jak je blokować? fmj pisze o główkach rycerzy. Ale to rozwiązanie, to mostek termiczny na 100%, a tego chcę uniknąć. Blokady w zawiasach? Hm… trochę się boję, że przy mocnym wietrze – nie wytrzymają. Przecież nie będę ich zamykał, idąc do pracy.

I co teraz powiecie? Tylko nie to, że przesadzam :)

nieaktualne, w tym miejscu miesci salon okien POZBUD, Gebauer nie ma swoich przedstawicieli we Wrocławiu od ponad roku.

Ja będe miała okiennice w domu lamelowe, koszt w zależności od wielkości okna około 650zł/mkw netto.

A właśnie, ze aktualne, bo na ul. Brucknera obok Pozbudu jest Lakbud i w zeszłym tygodniu tam byłam, rozmawiałam i oglądałam okiennice m.in. własnie z firmy Gebauer. Takie zielone okno (było na wielu reklamach i ulotkach) ze szprosami i okiennicami polskimi (czyli w zetke) z Gebauera stoi w tym salonie, a kosztuje razem z okiennicami coś ok. 4000 zł, o ile dobrze pamietam. Okno oczywiscie drewniane.

Serdecznie dziękuję za komentarze. Dla mnie okiennice będą spełniały głównie rolę ozdobną. Pozostałe funkcji to tak przy okazji.

Cały czas zastanawiam się, w jaki sposób najlepiej osadzać okiennice. Będę miał ocieplenie ze styropianu 12cm.

No i drugie pytanie: jak je blokować? fmj pisze o główkach rycerzy. Ale to rozwiązanie, to mostek termiczny na 100%, a tego chcę uniknąć. Blokady w zawiasach? Hm… trochę się boję, że przy mocnym wietrze – nie wytrzymają. Przecież nie będę ich zamykał, idąc do pracy.

Witam, mnie również interesują odpowiedzi na pytania rael_ww. Zwłaszcza jak uniknąć mostków termicznych przy blokowaniu otwartych okiennic?

Moj wykonawca okiennic twiedzi, ze najlepiej je będzie umocowac na ramie okiennej.

... chronią przed słońcem, zimnem, wandalizmam, włamaniem.

...

Pozostał bym przy walorach : chronią przed słońcem i dodają elewacji uroku (oczywiście dobrze dobrane). Nie przemawia do mnie ich antywłamaniowość, no chyba, że wykonanane są b. solidnie z "pancernych"materiałów. Wg mnie zamknięte okiennice to wskazówka/zaproszenie dla złodzieja - "dłuższy czas nie będzie nas w domu"!

american style... nie jest moim ulubionym :)

Mam pierwszą wycenę na moje okiennice. Za sztukę do okna 150cmx150cm wychodzi ok.1700zł netto. Cena z transportem i montażem. Okucia Roto. Okiennice sosnowe... chyba lamelowe (z takimi listwami ustawionymi pod kątem i przepuszczającymi światło). Tanie to one nie są, ale ładne :)

Czy wg Was ta cena jest ok? (woj.lubuskie)

Może macie namiary na sprawdzonych producentów okiennic?

Aktualnie rzadko stosuje się okiennice.

Mi się bardzo podobają - oczywiście drewniane. Poza walorami estetycznymi spełniają bardziej lub mniej również inne funkcje: chronią przed słońcem, zimnem, wandalizmam, włamaniem.

Oczywiście kosztują :)

Jakie jest Wasze zdanie na temat okiennic?

A może je macie i jesteście zadowoleni... lub żałujecie wydanych pieniędzy.

Jeśli możecie, to pochwalcie się zdjęciami.

Jakie są wg Was ZA i PRZECIW?

poza jakimiś może walorami estetycznymi od strony praktycznej całkowita głupota i tylko co parę lat trzeba jeszcze w dodatku konserwować

tylko i wyłączenie rolety z napędami elektrycznymi ...

juz widzę jak latasz w śniegu przy -30 , żeby zamknąć lub otworzyć na wieczór/ rano :lol: